Nieuws


Het eerste bonte veulen

Tara Liebas is geboren, het eerste zwartbonte veulen van dit jaar. Ze is het tweede merrieveulen en in totaal het vierde veulen van dit seizoen. 
Op de eerste foto is ze net geboren. De kwaliteit van de foto is door de afstand niet goed, maar dit beeld zegt voor ons alles. In de ochtend een prachtig groot zwartbont merrieveulen uit twee Liebas ouders. Met Willemijn en Yvette komen twee echte Liebas stammen samen.
Op de tweede foto is ze aan het opdrogen in het mooie voorjaarszonnetje, op de derde foto is ze 3uurtjes oud. Het fijne karakter en vertrouwen van Willemijn zorgt ervoor dat ze haar veulen naar ons toe brengt om kennis te laten maken. Met de andere drie veulens op de achtergrond is dit voor ons echt genieten!

          


De lente is begonnen

Ondanks de kou en regen staan de gele paardenbloemen in de wei en is het eerste veulen van 2024 geboren. Op deze foto's is het pas 5 uur oud.
Kijk op de pagina 'Veulens' voor meer info.

   


Stamboekopname

Zaterdag 16 maart onze 3-jarige merries opgenomen in het stamboek. De bovenbalkscoren varieerden van 75-70 tot 80-80. Nu nadenken over de geschikte hengstenkeuze voor deze merries.
Nieuwe foto's van deze pony's staan op de pagina 'Merries'.

     
Foto's Harmke de Greef

Inmiddels zijn ook alle dragende merries weer terug van de winterweide. Allen zijn bekapt en gepoetst. Voor ons kan het voorjaar beginnen en is het wachten op de eerste veulens.


Website bijgewerkt

Onze website is bijgewerkt. De veulens zijn verhuisd en hebben hun eigen tabel op de pagina's merries en hengsten. We hebben nieuwe foto's toegevoegd van de jonge merries, welke door Arifo gemaakt zijn op de premiekeuring. 

Ook hebben we al een aantal activiteiten op de agenda staan:
16 maart Stamboekopname Fokvereniging Twente te Ambt Delden
13 juli Nationale Bontenkeuring te Kapel Avezaath
7 september Premiekeuring Fokvereniging Twente te Ambt Delden

Eerst kijken we uit naar het veulenseizoen. We verwachten veulens van Egon, Joep en Ironhide. 

Hieronder nog enkele foto's van de Beste Stalgroep tijdens Premiekeuring Twente.
Deze inmiddels vierjarige merries verwachten dit jaar hun eerste veulen. 

     
Foto's Arifo


Pony's in winterlandschap

Altijd genieten om de pony's in de verse sneeuw te zien. Ondanks hun creativiteit om het ijs op de waterbakken te doorbreken en het gras onder de sneeuw te vinden, worden ze flink bijgevoerd met hooi een brood. 


Egon Liebas in Frankrijk

Onze Egon is verhuurd naar Pauline Vallon in Frankrijk. We ontvingen prachtige foto's van hem. Zo te zien heeft hij het naar zijn zin.

     


Hengstenkeuring 2024

Joep van stal Nieuwemoed tweede van Nederland hengsten met de beste draf 2024! 
Joep van stal Nieuwemoed liet zich geweldig zien op de hengstenkeuring. Vooral in draf wist hij te overtuigen met een krachtig achterbeen gebruik. Dit viel niet alleen bij ons op, maar ook de jury wist dit te waarderen. Hij werd uitgenodigd voor de hengst met de beste draf.
Joep werd derde in zijn rubriek en ontving wederom een eerste premie. Daarnaast werd hij definitief goedgekeurd met een mooie index van 12,48. 
Op zaterdag mocht hij terug komen voor het kampioenschap voor hengsten met de beste draf. Wederom zette hij zijn beste beentje voor, puur genieten om hem zo te zien. Twee hengsten mochten terug komen om als laatste de strijd aan te gaan voor deze titel, helaas werd Joep niet gekozen tot kampioen. Van de 138 hengsten mocht hij als tweede opstellen. Graag willen wij het team van stal van Aschberg bedanken voor het voorbrengen en de goede zorgen voor Joep.

     
Joep van stal Nieuwemoed

Onze nieuwe aanwinst Night Fever A van stal Koordes is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot kampioen middenmaat! Deze zwarte hengst van 98 cm, met een pijpomvang van 16 cm, zal de komende twee dekseizoenen bij ons op stal staan. We willen fam. Suythof graag bedanken voor de kans om Night Fever te huren. Deze mooie hengst, met een vriendelijk karakter gaat een goede aanvulling zijn op onze fokmerries en we kijken uit naar zijn nakomelingen.
Voor meer informatie zie onze pagina 'Hengsten'.

 
Night Fever A van stal Koordes

Foto's van Joep en Night Fever zijn gemaakt door Leontien Ruissen.


Premiekeuring Twente

Afgelopen weekend vond onze jaarlijkse premiekeuring plaats in Manege de Hoffmeyer te Ambt Delden. Dit jaar werd er voor het eerst gekeurd in één ring. Dank aan het bestuur en alle vrijwilligers voor de goede organisatie. Ook hebben we dit jaar voor het eerst geen gebruik gemaakt van een vrachtauto om de pony's te vervoeren. Een goede logistieke planning en een geweldig team om ons heen heeft er voor gezorgd dat alles vlot verliep en we naast een succesvolle dag ook een gezellige dag hebben gehad. 

4 van de 5 veulens werden geprimeerd. Sterre Liebas mocht opstellen als reserve veulenkampioen overige maten. 

 Sterre Liebas

3 enters en 4 twenters ontvingen een enter-, twenterpremie.
2 driejarige merries werden bekroond met een 1e premie, 4 driejarige merries ontvingen een tweede premie.
Beide oudere merries kregen een eeste premie. Lynn Liebas ontving hierdoor het kroon predicaat.

Alle resulaten zullen komende week worden bijgewerkt op de pagina's van de pony's zelf. 

De rubriek Beste Stalgroep werd gewonnen door stal Liebas. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit en uniformiteit van de pony's welke allen dezelfde stalnaam dragen. We zijn trots op onze vijf 3-jarige Liebas-merries die deze rubriek wonnen.

     
Beste stalgroep: Olda, Odette, Odenza, Odine en Oraia Liebas

Hoe gezellig of succesvol zo'n keuringsdag ook is. Wanneer het op zondagochtend mooi weer is en de schone pony's weer lekker in de weide lopen, dan genieten wij het meest. 

     
Enters en twenters

Salut Liebas covermodel De Shetland Pony

Tijdens de Nationale Bontenkeuring deed Salut menig hart smelten met zijn stoere voorkomen. 
Leontien Ruissen maakte deze mooie foto van hem, welke op de voorpagina van het stamboekmagazine 'De Shetland Pony' werd geplaatst.


Foto's veulens

Ook van ons laatste veulen, Salut Liebas, zijn foto's toegevoegd aan de pagina veulens.

Premiekeuring Twente

We hebben onze pony's ingeschreven voor de jaarlijkse premiekeuring.
Op zaterdag 2 september bij Paardensportcentrum De Hoffmeier, Hoffmeijerweg 10 te Ambt Delden. 
Noteer deze datum alvast in uw agenda.


Nationale bontenkeuring

Wederom een gezellige dag in Kapel Avezaath. Voor het eerst in jaren gingen Wilfried en Karin met zijn tweeën naar deze keuring. Jongste telg Salut trok veel bekijks, in de baan liet hij zich van zijn beste maar vooral ook leukste kant zien. Hij mocht in het midden van zijn rubriek opstellen. Merrieveulen Silke won haar rubriek. Haar halfzus Renske won ook haar rubriek bij de enters. Twenter Promise werd derde. Bij de oudere merries liepen Lynn en Daniek in dezelfde rubriek op plaats twee en drie. 

Felicitaties voor alle kampioenen, dank aan de organisatie en iedereen die geholpen heeft. 


Veulenseizoen goed afgesloten

Gisteren is het laatste veulen van dit jaar geboren. Lynn heeft een zwartbont hengstveulen gekregen.
Zes gezonde veulens en merries, vijf merrieveulens en één hengst, drie zwartbont en drie zwart.
Dan kan je als fokker alleen maar heel blij en tevreden zijn! 


Nieuwe foto's veulens

Alle veulens hebben voor onze camera gestaan, zie het resultaat op de pagina 'Veulens'.


Vogelnestjes

Wij genieten volop van de veulens, hun nieuwsgierigheid en speelkwartiertjes wanneer het afkoelt in de avond. Maar er is meer jong leven op ons erf. 

     

Onder een legezak ponybrokken op de afvalcontainer ontdekten wij bij het opruimen van de zakken een prachtig vogelnestje. Dit nestje bleek van een stel roodborstjes. De vijf eitjes kwamen binnen drie dagen uit en de jongen werden goed verzorgd door hun ouders.


Bovenstaand nestje vonden wij leeg onder de bomen. We hopen dat de jongen al waren uitgevlogen. Prachtig en stevig gemaakt van het haar van onze pony's. Knap vlechtwerk van deze kleine vogeltjes!


Veulens 2023

Wat een jaar! Nog één veulen te gaan, maar tot nu toe zijn wij zeer tevreden over onze merrieveulens. 

Op de pagina 'Veulens' vind u de eerste informatie en de eerste foto's. De officiele foto's voor de website moeten nog gemaakt worden. Wel delen we alvast een eerste indruk. Dezelfde eerste indruk die 's ochtends in de familie-app verstuurd wordt wanneer er een nieuw veulen is geboren. 


Website bijgewerkt

Afgelopen jaar hadden wij meer aandacht voor de pony's dan voor de website.
Inmiddels heeft de website een update gehad. 


Egon Liebas nog één dekseizoen beschikbaar

Egon is in 2023 beschikbaar op onze stal. In 2024 en 2025 zal hij tijdelijk verhuizen naar Denemarken.


Hengstenkeuring 2023:

Ironhide van 't Deerntie heeft de eerste fase van het fokplan succesvol afgerond. Tijd voor een nieuwe foto!


Samenvatting 2022:

Winter: 
Onze enters en twenters op de winterweide.

     

Nationale Bontenkeuring:
Al vele jaren nemen wij ieder jaar in juli deel aan de Nationale Bontenkeuring. Een sportieve, maar vooral ook een gezellige dag en ontspannen keuring. Dat laten onderstaande foto's wel zien. Dit jaar was de zon volop aanwezig en dan is een keuring buiten voor ons, maar vooral voor de pony's het fijnst. 


Oraia Liebas - Jeugdkampioen grote maat

   

   

Jubileum Manifestatie NSPS:
Het Nederlands Shetland Pony Stamboek bestond 85 jaar en dat werd gevierd met o.a. een keuring, wedstrijden, shows en een gezellig samenzijn. 

Wij hebben met vier pony's deelgenomen aan de keuring, maar zagen ook vele nakomelingen van onze hengsten in de keuringsring of fokproducten bij het gebruik voorbij komen. 

Manifestatie 2022   Manifestatie 2022

Kinderpony's:
Niet alleen wij genieten van onze pony's, maar ook de kinderen van familie en vrienden hebben plezier in het weiland. De jonge pony's zijn nieuwsgierig, blijft een mooi schouwspel zo'n eerste spannende kennismaking van beide kanten. De oudere merries zijn er inmiddels vertrouwt mee en genieten van de extra aandacht. Bijzonder om te merken hoe vriendelijk zij met de kinderen omgaan, terwijl wij ook de ondeugende kanten van hun karakter soms voorbij zien komen. 
Kinderponys 1   Kinderponys 2   Kinderponys 3


Premiekeuring:
Traditiegetrouw vindt het eerste weekend van september Premiekeuring Twente plaats. Drukke weken qua voorbereiding, een lange dag, maar bovenal ieder jaar weer een gezellige dag. Ook dit jaar werden wij weer geholpen door een geweldig team, dat goed op elkaar is ingespeeld. Van wassen tot vervoer, van tosti's tot voorbrengen. Bedankt voor alle hulp!


Het was voor ons weer een succesvolle dag. 
Rozan Liebas - reserve veulenkampioen overige maten
Mirthe Liebas - kampioen grote maat
Dewi, Karlijn, Lynn, Mirthe, Norah - beste stalgroep
Dewi Liebas - Preferent

   
Mirthe Liebas
 Dewi Liebas

      


      

             

Twentse Landdag:
Op 18 september vond de Twentse Landdag plaats in het Ledeboerpark te Enschede. Een dag vol regen, maar ook veel interesse voor de shetlandpony's. Er waren vele activiteiten georganiseerd waaronder een keuring. Onze Daniek Liebas mocht opstellen als kampioen.
Twentse Landdag 2022 1     Twentse Landdag 2022 2


Koude voeten:
Wanneer je koude voeten hebt, wil je graag warme pantoffels. Dat hebben deze drie vogels gevonden, op de rug van Galona. (Klik op de foto om deze in een groter formaat te bekijken)06-01-2022: Liebas merries naar Denemarken 

Vorige week hebben we bezoek gehad van Janny en Jorn uit Denemarken. Zij hebben hun eerder bij ons gekochte pony's (Falisha, Feline, Lindsey) opgehaald. Dit maal was het een kort bezoek en zijn ze 's morgens vroeg weer vertrokken richting Melby. Wij wensen hun veel plezier en geluk met de merries en hopen dat ze een bijdrage mogen leveren aan de fokkerij bij Stutteri Stjernen. 

Liebas DK3   

Liebas DK2     Liebas DK1


26-07-2021: Nationale Bontenkeuring

Na lange tijd konden wij weer deelnemen aan een keuring. En hoe! Onze favoriete keuring ‘De Nationale Bontenkeuring’ vond buiten plaats op een mooie locatie met goed weer. Hierbij willen we ook de organisatie bedanken voor het organiseren van deze dag.
Wij vonden het erg gezellig om onze collega-fokkers weer te zien en te spreken.

Ook de ponys vonden het heerlijk om buiten op een grasveld te zijn. Wachten in de vooropstelling is veel leuker met je neus in het gras.
Pascal mocht als eerste starten. Wij hebben afgelopen dagen veel plezier met hem gehad. Hij genoot van de wasbeurt, aan het touw is hij ondeugend en mag hij zich graag als een macho gedragen. Ondertussen is hij ook heel lief en was de grootste vriend van een 2,5 jarig jongetje dat zelfs met hem mocht wandelen. In de keuringsbaan was Pascal wat afgeleid, maar eindigde op een vierde plaats in een mooie rubriek.
Bij de enters zaten Oraia en Odine in dezelfde rubriek. Oraia mocht als eerste opstellen en Odine meteen daarachter op de tweede plaats.
Ook Minerva en Lynn zaten in dezelfde rubriek. Lynn won de rubriek en Minerva mocht als derde opstellen.
Daniek werd tweede in haar rubriek.

Aan het einde van de dag gingen wij trots met twee kampioenspony’s naar huis. Oraia Liebas werd jeugdkampioen grote maat. Lynn Liebas werd kampioen grote maat.
Oraia Liebas   Foto's: Leontien Ruissen
Oraia Liebas - Lynn Liebas


Ook de nakomelingen van onze hengsten hebben goed gepresteerd. Dank aan de fokkers en eigenaren die hun pony’s in de beste vorm tonen voor de jury. Leuk om te zien hoeveel plezier jullie hebben met deze pony’s en dat ook de jeugdige leden genieten van onze mooie hobby. Dit enthousiasme maakt onze dag compleet.
Egon heeft negen nakomelingen getoond. Hiervan werden er drie rubriekswinnaar, nog eens drie pony’s behaalden de tweede plaats.
Doordat de jonge nakomelingen van onze hengsten in dezelfde maten uitkomen, zaten er regelmatig meerdere pony’s in één rubriek. Zo werd bij de enters middenmaat een nakomeling van Egon winnaar, maar stonden twee nakomelingen van Joep op plaats twee en drie. Bij de enters grote maat bezetten de Egon nakomelingen de eerste twee plaatsen, gevolgd door een dochter van Joep op plaats drie. Tevens bij de Twenters grote maat bezetten een Egon en Joep dochter de eerste twee plaatsen in hun rubriek. Beloften voor de toekomst!
 Odine en Oraia Liebas


21-07-2021: Pony's te koop gevraagd

Onze website is bijgewerkt en ook de pagina 'Te Koop' is geupdated. Op dit moment krijgen wij meer vraag dan aanbod. Wij zijn op zoek naar pony's geschikt voor gebruik, maar ook voor recreatie en fokkerij. Voor vrienden in het buitenland zoeken wij kwalitetisvolle mini's in diverse kleuren. 
Wilt u uw pony verkopen, dan horen wij dat graag. Wij proberen de juiste pony's en eigenaren te matchen. 


12-07-2021: Update voltooid

De pagina 'Te Koop' is bijgewerkt met nieuwe pony's die te koop zijn. Zoekt u een pony die niet voldoet aan het aanbod op deze pagina, neem dan contact met ons op per e-mail of telefoon. Geef hierbij uw wensen door qua maat, kleur, geslacht en leeftijd. Dan gaan wij voor u op zoek naar de ideale pony voor uw fokkerij, keuringen, wedstrijden of recreatie.

Foto's van de stamboekopname zijn toegevoegd aan de betreffende merries. Hiermee is de update van de website voltooid. 


06-07-2021: Jonge merries

De veulens van 2021 hebben een plekje gekregen op de pagina 'Jeugd'.


05-07-2021: Verkocht

Ieder jaar worden er bij ons meerdere veulens geboren. Dit zorgt er voor dat onze stal groeit en we soms pony’s moeten verkopen. Dat laatste is niet altijd makkelijk, want iedere pony is voor ons bijzonder en heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Toch hebben we afgelopen jaar een aantal pony’s verkocht.

Wijnanda van de Achterhoek
Wijnanda is als veulen aangekocht en ruim 15 jaar hebben wij veel plezier en succes met haar beleefd. Wijnanda behaalde meerdere kampioenschappen. Zij werd jeugdkampioen op onze premiekeuring en op de bontenkeuring werd zij jeugdkampioen, algemeen kampioen en erekampioen. Haar meest bijzondere kampioenschap was in 2007 waar zij op de jubileummanifestatie beste bonte pony werd.

Ook haar fokkerijprestaties zijn niet de minste geweest. Zij behaalde zelf het predicaat kroon preferent. Dochters Daniek , Feline en Galona, maar ook kleindochter Lynn, zijn bijzondere fokmerries voor ons. 
Daarnaast is Wijnanda een fijne rustige merrie die menig kind een ritje op haar rug heeft gegeven.

Linde Liebas
Linde is een zwartbonte eerste premie dochter van Egon Liebas. Zij werd jeugdkampioen op de laatste bontenkeuring.

Linde is samen met Wijnanda naar een zeer geïnteresseerde familie in Duitsland gegaan.

Hengsten in opfok verkocht
Na vele jaren jonge hengsten in opfok te hebben gehad is het vreemd om nu een leeg weiland te hebben. Wij genoten er altijd van om de jonge heren met elkaar te zien ravotten in het land en om te discussiëren over hun kwaliteiten, hun groei en potentie tot dekhengst.

Hierbij selecteren we streng, maar gunnen we ook een serieuze fokker de kans om een van de door ons gefokte hengsten in te zetten voor zijn of haar fokkerij. Zo is Magnus Liebas  goedgekeurd in Duitsland en is Otis Liebas daar in opfok. Macho Liebas wordt in de sport ingezet. Wij zorgen dat ook onze jonge hengsten een fijne nieuwe omgeving en goede toekomst krijgen.
Zo is de situatie ontstaan dat wij op dit moment geen hengsten in opfok hebben, maar wellicht gaat dat snel veranderen door de hengstveulens welke deze lente geboren zijn. 

Pagina ‘Oudere merries’ bijgewerkt
De in het voorjaar in het stamboek opgenomen driejarige merries zijn verplaatst van de pagina jeugd naar de pagina oudere merries. Bij iedere merrie staat door welke hengst zij dit jaar gedekt wordt. 


28-06-2021: Nieuws

Stamboekopname
Mirthe Liebas werd opgenomen in het stamboek met een mooie score van 80 voor type en 75 voor beweging. Haar stokmaat is 103 cm.

Ook de pony’s van stal LTD zijn naar de stamboekopname geweest. Minerva meet 102 cm en kreeg een score van 70/75. Milena is ook 102 groot en scoorde 75/75.
Alle drie deze merries zijn veterinair goedgekeurd.

Egon definitief goedgekeurd
Afgelopen winter ging de hengstenkeuring helaas niet door vanwege Covid. Hierdoor kon Egon niet deelnemen aan de show met definitief goedgekeurde hengsten. Toch willen we graag met u delen dat Egon Liebas definitief is goedgekeurd met een index van 15,3. Hij heeft de hoogste index van alle kleurhengsten in de kleine-, midden- en grotemaat.

Shadow van Drieoka staat op de vierde plaats van alle hengsten met een index van 16,26.

Start dekseizoen
Het dekseizoen is van start gegaan en inmiddels zijn de eerste merries dragend gescand. Egon, Ironhide en Joep staan dit jaar bij ons op stal ter dekking. Shadow is verhuurd.


Veulen Lynn overleden
Zoals u op onze pagina Veulens heeft kunnen lezen hebben wij, een dag na zijn geboorte, al afscheid moeten nemen van het veulen van Lynn. Op 10 mei werd ’s ochtends een mooi groot zwartbont hengstveulen geboren. Na een vlotte bevalling maakten moeder en zoon het goed. Het veulen dronk goed en beiden leken volkomen gezond. In de loop van de dag leek het veulen minder fit. Hij bleef goed drinken, reageerde alert, had geen ziekteverschijnselen, maar leek wat moe en traag. Richting de avond verslechterde hij en werd de dierenarts ingeschakeld. Uit bloedonderzoek bleek het glucose- en kaliumgehalte buitensporig hoog te zijn. Een geknapte blaas zou een oorzaak kunnen zijn, maar een andere oorzaak voor deze bijzonder hoge waarden was niet bekend. Een infuus werd toegediend, maar ondertussen blies hij zijn laatste adem uit. Om meer informatie over een mogelijke oorzaak te krijgen, werd obductie uitgevoerd. Hierbij werden geen bijzonderheden gezien. Helaas zullen we nooit weten wat de oorzaak is. Lynn heeft het veulen in de nacht bij haar gehad om afscheid te kunnen nemen. Gelukkig gaat het goed me haar.

Nationale Bontenkeuring
Na een jaar zonder keuringen kijken wij uit naar de Nationale Bontenkeuring op zaterdag 24 juli. De keuring zal buiten plaatsvinden op een voor de Bontenkeuring vertrouwde locatie: Manege de Roskam in Kapel Avezaath. Wij zullen met zes pony’s deelnemen en hopen u daar te ontmoeten. 


 

17-02-2021: Sneeuw!

Na een natte en grijze winter hebben onze pony's afgelopen week genoten van de zon en sneeuw. Hieronder enkele foto's die we graag met jullie willen delen.

     

   


15-12-2020: Hengstenkeuring

Afgelopen weekend was de jaarlijkse hengstenkeuring voor jonge hengsten in Marienheem. Door alle corona-maatregelen was het niet mogelijk de keuring bij te wonen, maar via de live-stream konden we meekijken. Complimenten voor het NSPS, ondanks dat wij de sfeer van de keuring misten, konden we alle hengsten goed bekijken. Ook onze eigen Macho Liebas mocht zich laten zien. Hij werd opgenomen in het stamboek met 105 cm, een bovenbalkscore van 75-75 en hij werd veterinair goedgekeurd. Macho werd op vrijdagochtend getoond en mocht door naar de tweede ronde op zaterdagochtend. Helaas werd hij bedankt en mocht niet door. Wij willen familie van Asch bedanken voor de goede zorgen en presentatie van Macho!

Hieronder enkele beelden van hoe wij dit jaar de hengstenkeuring beleefd hebben. Vanuit een goede stoel, verwarmde woonkamer, warme koffie en stroopwafel, maar zonder onze ponyvrienden. Wij hopen er volgend jaar weer live bij te kunnen zijn. 

   


30-09-2020: Stamboekopname en premiekeuring

Wij kijken tevreden terug op de aangepaste premiekeuring in Ambt Delden. Wij hebben ervoor gekozen alleen nakomelingen van jonge hengsten mee te nemen en merries voor stamboekopname. Alle veulens en enters werden geprimeerd, twee aangekochte merries ontvingen een tweede premie. Onze drie jarige eigen gefokte merries Lynn, Lindsey en Linde Liebas werden met prachtige scores opgenomen in het stamboek en ontvingen alle drie een eerste premie. Wij zijn bijzonder trots op deze drie kwaliteitsvolle, nieuwsgierige en gezellige dames die een mooie aanvulling zijn op onze groep fokmerries.

Er zijn nieuwe pony's toegevoegd op de pagina "te koop"
Alle keuringsresultaten zullen binnenkort op deze website worden bijgewerkt.


30-07-2020: Alle veulens zijn geboren

Inmiddels zijn alle veulens geboren en met foto op onze website geplaatst. Allen zijn gezond en zonder problemen geboren. We zijn erg tevreden over de kwaliteit en genieten iedere dag van hun rustige en nieuwsgierige karakter.De meeste merries zijn alweer dragend gescand en de grootste drukte van het dekseizoen ligt achter ons. 
Kijk op de pagina Merries voor de hengstenkeuze die wij dit jaar gemaakt hebben.

Stal LTD is de afgelopen jaren gegroeid door de aanfok van enkele merrieveulens. Tijd om keuzes te maken, ook al is dat niet altijd makkelijk. Er blijven een zwarte, bruine en zwartbonte merrie over. De andere pony's zijn toegevoegd aan de pagina 'Te Koop'. 

Ook stal Liebas bied enkele pony's te koop aan wegens nieuwe aanfok. Bent u geïntereseerd in een Liebas-pony, neem dan contact met ons op. 


22-05-2020: Foto's veulens

Op de pagina veulens zijn foto's geplaatst van Odenza, Oraia en Otis. 
Wij hebben altijd plezier van het lieve en rustige karakter van onze merries en dat geven zij door aan hun veulens. De dames en heer zijn nog maar 1.5 tot 2 weken oud, maar houden nu al alles in de gaten wat wij in het weiland doen. Zodra we dichter bij hun weiland komen, rennen ze nieuwsgierig naar ons toe, begroeten ons en komen voor een voorzichtig eerste contact. Dat is, zeker met het mooie weer van de afgelopen dagen, echt genieten! Alleen tijdens het fotograferen kregen we regelmatig een neusje voor onze lens of duw tegen onze rug. Op de pagina veulens vindt u het resultaat.


13-05-2020: Vijf veulens

De eerste vijf veulens zijn allemaal gezond geboren. 3 merries, 2 hengsten; 3 zwart, 2 zwartbont. 
Van de eerste twee staan al foto's op de website. Van de andere veulentjes hopen we volgende week beelden te kunnen delen. 
Wij zijn in ieder geval erg blij met deze aanwinsten voor onze stal en genieten volop van de speelkwartiertjes in het weiland. 

Ook het dekseizoen is weer begonnen. Egon, Joep, Ironhide en Galant zijn dan ook allemaal gestart met hun werkzaamheden. 


23-04-2020: Eerste veulen

Het eerste veulen van dit jaar is geboren op maandag 20 april. Wij zijn blij met Odette Liebas, een zwart merrieveulen van Yvette Liebas en Ironhide van 't Deerntie.

We zijn benieuwd naar de volgende veulens, er kunnen er nog 2 in april geboren worden.


19-02-2020: Link bijgewerkt

De links bovenaan de pagina's, welke verwijzen naar de betreffende pony, zijn bijgewerkt. Wanneer u nu klikt op de naam van de pony wordt u direct naar zijn/haar gegevens doorgestuurd. Natuurlijk kunt u ook over de pagina scrollen en zo alle pony's een voor een bekijken.

Op de pagina 'Links' is een link toegevoegd naar de website van fotograaf Hans Krudde. Vorig jaar heeft hij foto's gemaakt en een artikel geschreven voor het blad 'BoerEnVee'.


6-2-2020: Wijzigingen website
Voor u is er waarschijnlijk weinig veranderd, echter achter de schermen heeft onze website een flinke update gekregen. Vanaf nu proberen wij de wijzigen bij ons op stal dan ook direct door te voeren op onze website.

De veulens van 2019 zullen binnenkort verhuizen naar de pagina's Jeugd en hengsten in opfok. Daarnaast hopen wij nog enkele nieuwe foto's te kunnen plaatsen. Om daar alvast een begin mee te maken ziet u hier de nieuwe foto van Joep, gemaakt door Leontien Ruissen tijdens de afgelopen hengstenkeuring waar hij reservekampioen grote maat werd. 


12-1-20190: Joepie!!
Bij de hengstenkeuring van het NSPS gehouden te Mariënheem, is onze nieuwe aanwinst Joep van stal Nieuwemoed reserve kampioen in de grote maat geworden.

In dezelfde rubriek waar de zwartbonte Joep op kop liep, ontving onze zwarte hengst Ironhide van 't Deerntie een 1e premie.
Met dank aan team van Asch voor de goede verzorging en het fantastische presenteren van onze hengsten.


20-10-2019: Nationaal Kampioenschap
Gisteren zijn wij met Mirthe Liebas en Lindsey Liebas naar het NK in Lunteren geweest. Trots zijn we op hoe beide jonge dames zich aan de jury hebben laten zien. Mirthe eindigde op de vierde plaats in een rubriek van zeven. Lindsey eindigde ook op een mooie vierde plaats in een rubriek van negen pony's. Alle kampioenen van de fokverenigingen strijden tegen elkaar en wat een mooie pony's hebben we gezien. Altijd bijzonder om hier dan tussen te staan.


18-10-2019: Nieuwe aanwinst! Joep van stal Nieuwemoed
Joep is een zwartbonte 1e premie hengst, vier jaar oud en 104 cm groot.

Afgelopen hengstenkeuring werd hij uitgeroepen tot beste vierjarige hengst. Zijn eerste jaargang nakomelingen heeft ook een positieve indruk achtergelaten, 16 van de 22 veulens werden geprimeerd.
Moeder van Joep is de kroon preferente merrie Pien van stal Nieuwemoed. Zijn vader is Zwartbont van de Kortenhof. 
Voor meer informatie kijk op onze pagina hengsten.
   
(Foto Leontien Ruissen)


10-09-2019: Premiekeuring Twente
Volledig tegen ons gebruik in werden dit jaar alleen de zwartbonte pony's die individueel voor de keuring moesten gewassen. Normaal gesproken worden alle pony's die mee gaan van top tot teen gewassen. Omdat het vorige week nog ruim 30 graden was en de voorspellingen voor deze week 15 graden kouder en veel regen, hebben we besloten de pony's te blazen. De gewassen bonten kunnen dan bij slecht weer naar binnen. Gelukkig is het weer nu goed en staan alle pony's lekker in de wei. Als het aan ons ligt toch een eenmalig experiment, want wassen vinden wij toch mooier en uiteindelijk ook minder werk dan meerdere keren blazen. De resultaten waren er echter niet minder om.

Tijdens de voorbereidingen en de keuring verliep alles soepel. Wat zijn wij ontzettend blij met ons geweldige team dat ons ieder jaar weer helpt. Zonder hen is deze dag echt niet mogelijk! Dankjewel allemaal!

Vorig jaar hebben wij alle merries met de net goedgekeurde Ironhide gedekt. Dat was geen slechte keuze. Alle veulens werden geprimeerd. Noran werd kopnummer in zijn rubriek, Norah en Nozem stonden op de tweede plaats en Nelson werd vierde in dezelfde rubriek. Nozem Liebas stond op de tweede plaats, maar mocht uiteindelijk meedoen in de kampioenskeuring en werd reserve veulenkampioen!

Ook alle enters en twenters werden geprimeerd. Waarbij er een kopplaats was voor Mirthe en Lundi. Mirthe Liebas mocht later opstellen als Jeugdkampioen midden maat. Linde Liebas en Lindsey Liebas mochten samen strijden voor het jeugdkampioenschap grote maat. Lindsey werd Jeugdkampioen grote maat en Algemeen jeugdkampioen.

Bij de oudere merries ontvingen wij twee keer een tweede premie met een tweede plaats in de rubriek. Twee Egon dochters, Kristie Liebas en Jazz Jitte van stal Bleuming werden voor het eerst als oudere merrie gekeurd. Zij werden beide rubriekswinnaar met een eerste premie. Ook onze oud kampioenen Feline en Dewi ontvingen wederom hun eerste premie. Willemijn Liebas was te oud voor primering, maar liep tussen de eerste premie merries, een knappe prestatie met haar 14 jaar.

De primering van onze pony's is natuurlijk het belangrijkst, maar ook over de plaatsing zijn wij trots. 7 kopnummers, 5 keer een tweede plaats, 2 keer een derde plaats en één vierde plek in de rubriek. Dit terwijl wij 4 keer twee pony's in dezelfde rubriek mochten voorstellen.

Stal LTD heeft ook een succesvolle keuringsdag gehad. Novara en Novelle ontvingen hun veulenpremie, met een eerste en tweede plaats in hun rubriek. Milena en Minerva kregen een enterpremie, met een tweede en derde plaats. Cirientje  mocht met een eerste premie opstellen achter de Dag- en erekampioen en Cuby ontving een eerste premie met een vierde plaats in dezelfde rubriek kroonmerries.

Daarnaast zijn wij erg tevreden over de resultaten van nakomelingen van onze hengsten. Ook zij hebben goed gepresteerd. Alle nakomelingen van Ironhide, Shadow, Stefan en Egon werden geprimeerd!

    
Nozem Liebas - Mirthe Liebas

   
Lindsey Liebas (Foto's: Arifo)


29-08-2019: We gaan ze missen…

Afgelopen vrijdag was een bijzondere dag. Onze 31-jarige Claudia liep in het gangpad van het weiland. Op dit moment, door de enorme droogte, de enige plek in ons weiland waar nog gras groeit. Dat betekend dat zodra je het weiland in loopt, Claudia gezellig met je mee loopt en weer terug. Zo ook afgelopen vrijdag vroeg in de ochtend. Later op de ochtend lag ze languit. Onze eerste reactie; Die oude dame geniet lekker van het zonnetje. Deze keer bleek dit niet het geval. Ze had koliek. Bij de dierenarts aangekomen bleek dat haar darmen helemaal stil lagen en er geen redding meer mogelijk was. Rustig is ze daar ingeslapen. Hiermee komt een eind aan toch wel een bijzondere periode. 23 jaar gelden was zij het cadeau voor Opa ten Dam. Na het overlijden van Opa was zij, naast de hengst Kasper van Vliek, de enige pony die bij ons zou blijven tot de laatste dag. Ze was een bijzondere merrie. Ze heeft haar stempel gedrukt op onze fokkerij via haar dochter Willemijn Liebas. Daarnaast was ze een fijne merrie in land. Altijd vriendelijk in de omgang, lief voor kinderen, soms ongeduldig als het om haar eten ging en een geweldige ‘Oma’ voor de gespeende veulens.


’s Ochtends in de haast om naar de dierenarts te gaan liep onze hond Tukker nog snel achter ons aan de trap op. Bijzonder, want dat deed hij het laatste jaar nog zelden. Een teken dat hij zich fit voelde. 14,5 jaar oud, bijna blind en doof, maar nog altijd even vrolijk. Dat veranderde snel. ’s Avonds rende hij nog over het erf, maar bijna weer bij de achterdeur aangekomen, viel hij plotseling om. Hij stond op, maar was niet meer zoals even daarvoor. Hij is binnen op zijn vertrouwde mat gaan liggen en heeft zelfs de komst van de dierenarts niet meer gemerkt. We zullen onze trouwe vriend missen!
 Foto: Leontien Ruissen


Trots op Galant!
Tijdens de Premiekeuring in Dalen heeft hij goede zaken gedaan. Vorig jaar werden 6 van de 7 veulens geprimeerd, waaronder de reserve veulenkampioen. Dit jaar deed hij daar nog een schepje bij bovenop. Van de 9 veulens werden er 7 geprimeerd. Hierbij werden er drie veulens winnaar van hun rubriek en mocht Ninja van de Drift opstallen als veulenkampioen overige maten en algemeen veulenkampioen. Vier entermerries verschenen in de baan. Alle vier ontvingen zij hun premie, waarbij één kopnummer en drie keer een tweede plaats in de rubriek.

Vanwege deze goede prestaties ontvangt hij reductie binnen het fokplan. Wanneer hij volgend jaar nog 3 enters en 4 twenters zal tonen heeft hij de eerste fase van het fokplan al afgerond.
Omdat Galant nu drie jaar bij dezelfde stal ter dekking heeft gestaan wordt hij nu te koop aangeboden.


24-07-2019: Alle veulens gezond geboren

Inmiddels zijn alle veulens geboren. Allen zijn gezond en vitaal ter wereld gekomen, voor ons het allerbelangrijkste. Daarnaast zijn we heel tevreden met de kwaliteit. Toch spannend om alle merries met een jonge hengst te dekken, maar wij zijn blij met zijn eerste jaargang veulens. Van alle veulens staat er een foto op de website. 


24-07-2019: The day after!

      

Op zaterdagavond hebben wij al genoten van deze vier prachtige jonge dames in de wei. Eerst hebben ze hun benen gestrekt na de reis, daarna lieten ze zich het gras goed smaken. Dat ze op zondagochtend nog zo mooi schoon zouden zijn hadden wij niet verwacht. We hebben meteen gebruik van de situatie geprofiteerd en foto´s gemaakt. Kijk hiervoor op de pagina Merries > Jeugd.


19-7-2019: Geslaagde bontenkeuring!

Voor de 28ste keer werd de Nationale bontenkeuring georganiseerd. Wij hebben vier pony's meegenomen. Minerva LTD werd kopnummer bij de Enters overige maten. Lundi Liebas werd vierde in haar rubriek. Linde Liebas en Lynn Liebas zaten in dezelfde rubriek, zij werden als eerste en tweede geplaatst.
Voor het 'Jeugdkampioenschap overige maten' gingen vier pony's de strijd aan met elkaar. Waaronder Minerva, Linde en nog een derde dochter van Egon. Linde mocht opstellen als Jeugdkampioen overige maten en later ook als Algemeen Jeugdkampioen!
Kortom een gezellige en geslaagde dag!

Linde Liebas
(Foto: Leontien Ruissen)

Bij het bekijken van alle uitslagen bleek dat er acht nakomelingen van Egon hebben meegedaan, waarvan er vier hun rubriek wonnen.


06-05-2019: Nieuws!

De website is weer helemaal bijgewerkt.
-Karlijn Liebas is in het stamboek opgenomen en op de website verplaatst naar de pagina 'Oudere merries'.
-De veulens van 2018 zijn toegevoegd op de pagina 'Jeugd' en 'Hengsten in opfok'.
-Nanda Liebas staat op de pagina 'Veulens'. Het is nog even rustig, maar eind mei hopen wij er enkele nieuwe veulens bij te kunnen plaatsen.
-Er zijn afgelopen weken al veel nieuwe pony's toegevoegd op de pagina 'Te Koop', maar er zijn ook een aantal eigen pony's verkocht. Geeke Liebas, Kristi Liebas, Kenzo Liebas en Furi van de Vier Hoeven hebben een nieuwe eigenaar gevonden. Wij wensen hen veel geluk met deze, voor ons toch wel bijzondere, pony's. 
-Karel van de Achterhoek heeft met goed gevolg het sperma-onderzoek afgelegd. Testresultaten: Volume 24, conc. 278, % bew. 75, % morf. 71, TNB 3553. Hiermee heeft hij aan de eisen voor goedkeuring voldaan en is hij verhuisd naar zijn nieuwe stal bij Dhr. van den Brink, stal 't Berckepad.


14-04-2019: Eerste veulen

Op dinsdag 2 april is het eerste veulen geboren en wat zijn we blij met haar! Een zwartbont merrieveulen voor Wijnanda van de Achterhoek. Tevens het eerste veulen van onze hengst Ironhide van 't Deerntie. Wij vinden het altijd spannend om een nieuwe hengst in te zetten, maar dat hebben we vol vertrouwen gedaan want alle eigen merries hebben we afgelopen jaar met Ironhide gedekt. Wij kijken met veel enthousiasme uit naar de andere veulens, welke wij eind mei verwachten. Maar nu genieten we volop van Nanda Liebas, een heel mooi, actief en attent veulen dat in onze ogen prachtig is getekend.
Hieronder enkele foto's van haar toen ze 1.5 dag oud was.
    

    

Er wordt achter de schermen al hard gewerkt aan een update van de website. We hopen komende week dan ook de veulens van 2018 over te zetten naar de pagina's voor jonge merries en hengsten, maar ook veel nieuwe pony's op de verkoop pagina te kunnen plaatsen.


27-01-2019: Hengstenkeuring 

In tegenstelling tot de week voorafgaand aan de keuring, waarbij griep en extra werk ons parten speelden, verliep de hengstenkeuring zelf zeer voorspoedig. De stallen waren ingedeeld waardoor wij om kwart voor zes ‘s ochtends niet in de koude wind voor de deur stonden te wachten, maar thuis nog genoten van een warme kop koffie. Daarna de hengsten ingeladen, welke het waarschijnlijk ook niet erg vonden dat wij hen iets later kwamen wekken, en rond half acht arriveerden wij in Mariënheem. Gevolgd door een rondje door de keuringsbaan ter verkenning en het strekken van de benen. De heren waren dit jaar lekker ontspannen, maar toch vol energie.
Egon liet bij binnenkomst meteen zien dat hij er zin in had, maar toonde toch ook zijn kwaliteiten. Hij ontving wederom een eerste premie en kreeg doorgang tot de tweede fase van het fokplan.
Onze nieuw goedgekeurde hengst valt op met zijn kleur. Karel mocht in een rubriek van 13 hengsten precies in het midden opstellen en ontving ook een eerste premie. Hij zal nog even moeten wachten op de uitslag van het DNA-onderzoek en een spermatest, waarnaar hij naar een nieuwe stal zal verhuizen. Karel is verkocht aan Dhr. G. van den Brink en zal ingezet worden op stal ‘t Berckepad.
Ironhide heeft zich afgelopen jaar ontwikkeld van een jonge groene hengst tot een echte kerel. Hij ontving wederom een tweede premie van de jury.
Galant heeft deze ontwikkeling de afgelopen jaren ook doorgemaakt en is volwassen geworden. Hij ontving ook dit jaar weer een eerste premie.

Ironhide van 't Deerntie     (Foto: Leontien Ruissen)


04-01-2019: Telefonische bereikbaarheid

Vanaf heden zijn wij niet meer telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 074-3575230.
U kunt ons per mail bereiken via info@liebas.nl of telefonisch contact opnemen via 06-53678104.


25-12-2018: Kerstgroet

Wij wensen u hele fijne en gezellige Kerstdagen en voor 2019 veel geluk en gezondheid!


12-12-2018: Vosbonte hengst Karel goedgekeurd!

Het was een lange dag tijdens de hengstenkeuring voor jonge hengsten in de midden- en grote maat. ’s Ochtends om 5 uur reden we thuis weg en ’s avonds om 9 uur reden we ons erf weer op. De homozygoot zwartbonte Kenzo Liebas en de vosbonte Karel van de Achterhoek hebben die dag hun beste beentje voor gezet. Wat een fijne hengsten om mee te werken met een heerlijk rustig karakter! Iedere keer is het weer spannend om de hengsten in de stalling te zien tussen hun jaargenoten, want dan pas kun je ze een beetje vergelijken en hun kansen een klein beetje beter inschatten. De reacties van andere hengsteneigenaren en publiek in de stallen was positief, over beide hengsten werd enthousiast gesproken. Vaak werd gezegd: Jullie hebben een mooie bonte hengst! Bij de wedervraag welke van de twee bonten zij bedoelden kwam telkens een ander antwoord. De ene helft was fan van de zwartbonte, de andere helft van de vosbonte, dat maakte onze dag extra spannend.
Beide hengsten zijn veterinair goedgekeurd, hebben een schofthoogte van 100 cm en een pijpomvang van 14 cm. Beiden mochten ook door naar de tweede bezichtiging. Daar eindigde helaas het avontuur voor Kenzo.
Karel mocht wel door naar de derde bezichtiging en werd als enige vosbonte hengst goedgekeurd.
Wij willen familie Pol, stal de Achterhoek, feliciteren met de goedkeuring van hun fokproduct. Meer informatie over Karel is te vinden op de pagina hengsten. Hij zal in januari wederom op de hengstenkeuring te zien zijn. Een foto van hem volgt binnenkort.
Graag willen wij Toon, Beau, Maud en Gerko bedanken voor hun hulp voor en achter de schermen, want in enkele weken zijn deze hengsten van jonge speelse vrienden omgeturnd tot echte heren met manieren.

Graag zien wij u in januari om ons en vooral Karel aan te moedigen. Hij zal zich dan wederom laten zien, hij mag daar de strijd aan gaan tussen de grote zwarte jongens en zal een premie ontvangen van de jury.
Daarnaast zullen wij ook zijn vader Egon en stalgenoot Ironhide laten zien. Graag tot 12 januari in Mariënheem!

  Karel van de Achterhoek - Foto: Leontien Ruissen

Stagiaire Maud was voor de eerste keer met ons mee naar een shetlandponykeuring. Enthousiast heeft zij onze hengsten gefotografeerd. Zie hieronder het resultaat.
     

      


25-11-2018: Boerenvee

We hadden al een klein voorproefje gegeven, maar inmiddels is de november-editie van Boerenvee bij haar lezers in de brievenbus gevallen. In deze editie staat een artikel over hoe wij met het shetlandvirus besmet zijn geraakt. Foto's en tekst zijn van fotograaf Hans Krudde.
Bent u nieuwsgierig? Klik dan op de volgende link: https://www.boerenvee.nl/wp-content/uploads/2018/11/2018-6-Het-Shetlandpony-virus-met-de-paplepel-ingegoten.pdf.

Voor meer informatie over het magazine Boerenvee verwijzen wij graag naar hun website www.boerenvee.nl of kijk eens op www.hanskrudde.nl

    


25-11-2018: Egon naar tweede fase

Onze zwartbonte hengst Egon Liebas heeft de eerste fase van het fokplan succesvol afgerond. Hij zal dan ook op de hengstenkeuring in januari getoond worden en vol vertrouwen beginnen aan de tweede en laatste fase van het fokplan.

 Foto: Hans Krudde


25-11-2018: Voorbereidingen hengstenkeuring

De voorbereidingen voor de hengstenkeuring zijn al weer in volle gang. Dit jaar zullen wij twee hengsten aanbieden voor de jonge hengstenkeuring.
Let op, want de keuringsdagen voor de mini/kleine maat en voor de midden/grote maat zijn verwisseld. Op donderdag 6 december zullen de hengsten in de mini en kleine maat gekeurd worden en op zaterdag 8 decemer zullen de hengsten in de midden en grote maat, dus ook onze hengsten, hun opwachting maken.
Beide hebben onze hengst Egon Liebas als vader. Op de pagina ‘Hengsten in opfok’ vindt u meer informatie over hen.
Karel van de Achterhoek is een grote maats vosbonte hengst en Kenzo Liebas een fokzuivere zwartbonte hengst (getest door Dr. van Haeringen Laboratorium) in de grote maat.

Inmiddels is ons al meerdere keren gevraagd wat fokzuiver zwartbont precies betekend, daarom hieronder een korte uitleg.

Fokzuiverbont betekent dat de pony homozygoot bont is, dat wil zeggen hij beide genen voor bont bezit.
Dit geldt voor het gen dat de platenbonte aftekeningen veroorzaakt en deze witte vlekken kunnen op iedere basiskleur voorkomen. In dit geval praten wij over zwartbont, maar hetzelfde geldt voor vosbont, bruinbont, schimmelbont, valkbont etc.

Iedere pony heeft twee genen voor een bepaalde kleur.
Als ik dat heel schematisch weergeef (+ is bont, - is niet bont) ziet dat er als volgt uit:
Zwart: - -
Bont / heterozygoot bont: - +
Fokzuiverbont / homozygoot bont: + +

Het gen voor de bonte kleur is dominant. Dit betekent dat wanneer de pony dit gen bezit hij ook de bonte kleur heeft. Wanneer de pony geen bonte aftekeningen heeft, bezit de pony niet het gen voor bont. Hij zal zelf ook nooit het bonte gen kunnen doorgeven aan een nakomeling.
(Wel kan deze zwarte pony een bonte nakomeling krijgen wanneer hij gekruist wordt met een andere bonte pony, maar dan heeft deze nakomeling het gen van deze bonte pony gekregen)

De meeste zwartbonte pony’s worden geboren uit één bonte en één zwarte ouder.
Wanneer een bonte en een zwarte pony gekruist worden is er:
50% kans op een zwarte nakomeling (--)
50% kans op een bonte nakomeling (-+)

Wanneer twee bonte pony’s met elkaar gekruist worden, in het geval van Kenzo, is er:
25% kans op een effen nakomeling (--)
50% kans op een bonte nakomeling (-+)
25% kans op een fokzuivere bonte nakomeling (++)

Kenzo is fokzuiverbont, hij bezit dus twee genen voor bont oftewel hij is homozygoot voor bont.

Iedere pony geeft van de twee genen die hij bezit maar één gen door aan zijn nakomelingen.
Een effen pony (- -) kan dus geen bont gen doorgeven aan zijn nakomelingen.
Een bonte pony (- +) zal in 50% van de gevallen zijn bonte gen doorgeven aan zijn nakomelingen.
Een fokzuivere pony (+ +) zal altijd het bonte gen doorgeven aan zijn nakomelingen.

Zoals eerder gezegd is het gen voor bont dominant en is één gen voor bont voldoende om de kleur te laten zien. Kenzo heeft twee genen voor bont, hij zal dus altijd één van deze twee genen doorgeven aan zijn nakomelingen. Deze nakomelingen hebben dus altijd één bont gen van hun vader, dat voldoende is om de bonte kleur te hebben. Alle nakomelingen van Kenzo zullen daarom bont zijn. De kleur van de moeder is hierbij niet van belang.

Meer informatie kunt u ook lezen op onze pagina ‘Kleurvererving’, in het menu onder ‘Overige’.


25-11-2018: Verkochte pony's

Regelmatig ontvangen wij leuke mails met reacties over pony's die bij ons gekocht zijn of van mensen die elders een Liebas-pony gekocht hebben. Fijn om te lezen en bijzonder om te horen hoeveel plezier een heel gezin beleeft aan een shetlandpony. De berichten variëren van sportresultaten, keuringsuitslagen, foto's van veulens van onze hengsten, kinderen die lol hebben met hun shet of een mooi uitzicht over het weiland. Voor ons geweldig om te zien en tevens een leuke puzzel om toch weer even na te gaan welke ouders deze pony had, waar de broers en zussen zijn etc.
Onlangs ontvingen wij een leuk bericht met mooie foto's van Winnie Skaarup Jensen uit Denemarken. Het betrof een bericht met foto's van Arnica. Een door ons aangekochte merrie welke wij dragend van Egon verkocht hebben. Bij haar nieuwe familie heeft zij een zwartbont hengstveulen gekregen. Arnica wordt getoond op shows en is een echte lieve kinderpony. De vijf jarige dochter loopt met haar op shows en het hengstveulen zal ook worden aangehouden. Hieronder enkele foto's welke wij ook naar de vorige eigenaar hebben verzonden.

    


25-11-2018: Verlichte boerderijenroute

Dit jaar kwam de verlichte boerderijenroute van Beckum voor de tweede keer over ons erf. Een mooie oude boerderij met geschiedenis hebben wij niet, maar toch hebben we ons best gedaan. De hengsten stonden rustig naar alle passerende auto's te kijken vanuit de open stallen, dat blijft voor ons toch een mooi gezicht! 

    


27-10-2018: Boerenvee

Boerenvee is het vakblad voor liefhebbers van boerderijdieren. Fotograaf Hans Krudde is voor dit magazine bij ons langs geweest voor een fotoreportage en interview. Hij was vooral geinspireerd door het feit dat onze familie bestaat uit drie generaties shetlandponyfokkers. Op een zonnige zondagochtend hebben wij met hem gesproken en heeft hij spectaculaire foto's gemaakt van onze pony's. 
Wilt u meer weten over ons verhaal en bent u benieuwd naar de foto's! In november komt de volgende editie van Boerenvee uit.
Hieronder alvast een voorproefje.

      Foto's Hans Krudde

Meer informatie kunt u vinden op www.boerenvee.nl of www.hanskrudde.nl.


27-10-2018: Nationaal Kampioenschap Lunteren

Onderstaande kampioenen werden uitgenodigd om deel te nemen aan het Nationaal Kampioenschap in Lunteren. 
Daar waren wij helaas minder succesvol dan op regionaal niveau, maar wij hebben ons van onze beste kant laten zien en vonden het een eer om met drie eigen gefokte pony's deel te mogen nemen!  
Hugo Pol, collegafokker uit Twente, stuurde ons onderstaande foto van Karlijn in actie tijdens dit NK. 

 Karlijn Liebas

Daarnaast zijn wij trots op de prestaties van onze hengsten. Vele nakomelingen hebben goede resultaten laten zien, voor de volledige uitslagen verwijzen wij naar de website van het Shetland Pony Stamboek. Maar dat onze Shadow de vader is van de Nationaal Kampioen willen wij u niet weerhouden. 


27-10-2018: Foto's veulens

Ieder jaar proberen wij u op de hoogte te houden van de veulens die geboren worden op onze stal. Dit jaar is dat in geschrift goed gelukt, maar in beeld liepen wij erg achter. De drukte in het dekseizoen en de droogte waardoor onze weilanden er uit zagen als de sahara, waren geen omstandigheden om foto's te maken. Gelukkig waren de pony's, mede door bijvoeren, de hele zomer in goede conditie. Tijdens de premiekeuring zagen wij onze kans om de 'schade' in te halen. In de keuringsbaan, waar de omstandigheden ook niet ideaal zijn, heeft onze schoondochter Marian foto's gemaakt van onze veulens. Op de pagina 'Veulens' vind u het resultaat. Mocht u hen niet in levende lijve op de keuring hebben gezien, hopen wij u zo toch een indruk te geven van onze nieuwste jaargang.

    
Premiekeuring Twente - Erg blij met dit team, zowel voor als achter de schermen


27-10-2018: Foto's Premiekeuring Twente

Het is al weer even geleden, maar hierbij presenteren wij dan onze kampioenen van Premiekeuring Twente!

        
Dewi Liebas: Erekampioen - Karlijn Liebas: Jeugdkampioen grote maat - Falisha Liebas: Kampioen grote maat


De foto's van Dewi en Karlijn zijn gemaakt door Arianne Dijkstra - Arifo.


26-10-2018: Update website

Alle pagina's van onze website zijn weer volledig bijgewerkt. Nieuwe pony's, nieuwe informatie en nieuwe foto's!
Kijk vooral op de pagina 'Te Koop' en op de pagina 'Veulens' voor de grootste aanpassingen. Maar ook bij de Merries, Hengsten en Links hebben wijzigingen plaatsgevonden. Daarnaast hebben wij ook nog nieuws, maar deze pagina zal komend weekend verder worden aangevuld. 

De merriekeuringen zijn achter de rug en het wordt nu echt herfstweer, dus bent u nieuwsgierig houdt deze pagina dan goed in de gaten! 


4-9-2018: Premiekeuring Twente: 

Jeugdkampioen grote maat - Kampioen grote maat - Erekampioen

De jaarlijkse premiekeuring is meteen ook een soort ritueel en reünie. De wasstraat is al jaren een geoliede machine, maar ook alle voorbereidingen daar omheen verliepen dit jaar erg soepel en volgens planning. Dat je de dag dan ook mag afsluiten met drie kampioenen is natuurlijk geweldig. 

De ochtend begon met de veulens. Mirthe en Macho wonnen hun rubriek en Macho liet ook nog eens zien dat hij zijn naam eer aan doet, met opgeheven hoofd stapte hij zijn rondjes. Magnus behaalde ook een veulenpremie. Helaas moesten de nog jonge Magnaat en Majoor genoegen nemen met een groen lintje. 

Alle 7 jeugdmerries ontvingen een premie. Hierbij was er bij de enters een kopplaats voor Lundi en bij de twenters bezette Karlijn de eerste plaats in haar rubriek, op de voet gevolgd door Kristie. Aan het eind van de dag mocht Karlijn zich ook opstellen als Jeugdkampioen grote maat.

Bij de oudere merries mochten wij met zes eerste premie linten huiswaarts keren, deze waren voor Incredibly, Geeke, Falisha, Daniek, Dewi en Feline. Helaas ontving Galona net een tweede premie, maar zij behaalde net als Geeke het Kroon-predicaat.
Falisha was dit jaar extra mooi in conditie vonden wij, maar dat zij zich ook mocht opstellen als Kampioen grote maat was natuurlijk geweldig. En ook Dewi vonden wij mooier dan afgelopen jaren en dat bleek, want zij ging de strijd aan met alle oud kampioenen en de huidige dagkampioen, deze werd door haar gewonnen waardoor zij zich Erekampioen mocht noemen.

Stal LTD ging met vier pony's naar de keuring, waarbij zowel de veulens als de merries bij elkaar in de rubriek zaten. Minerva en Milena behaalden allebei hun veulenpremie. Cuby ontving een tweede premie en Cirientje wederom een eerste premie.

Graag willen wij iedereen bedanken die ons geholpen heeft tijdens de keuring of tijdens de voorbereidingen! Zonder jullie is het niet mogelijk om alle pony's schoon op de keuringslocatie te krijgen en ook nog tijdig voor de jury te laten verschijnen. Daarnaast is het ook altijd erg gezellig om samen met onze hobby bezig te zijn.

Foto's van deze keuring hopen we binnenkort toe te kunnen voegen.


4-9-2018: Duncan verkocht

Onze hengst Duncan van de Garderenshof heeft al twee jaar in Hoofddorp gestaan omdat hij verhuurd was aan Dhr. van der Valk van stal van de Valkenhof. Onlangs is besloten dat Duncan niet terug naar onze stal zal komen omdat wij hem hebben verkocht aan deze stal. Op onze premiekeuring hebben de nakomelingen van Duncan zich goed gepresenteerd. Wij wensen stal van de Valkenhof dan ook veel succes en plezier toe met Duncan!


28-8-2018: Liebas-pony’s naar China

Op onze pagina ‘Te Koop’ staan alle landen waarnaar wij shetlandpony’s geexporteerd hebben. Onlangs konden we daar het 24e land aan toevoegen, namelijk China.
De nieuwe Chinese eigenaren zijn persoonlijk bij ons langs geweest om de pony’s te bekijken. Zij waren erg geïnteresseerd en hadden ook een goede kijk op de pony’s. Zij hebben dan ook niet de minste pony’s uitgezocht. Merries en hengsten in diverse kleuren en van divers bloedlijnen zullen in China voor de fokkerij ingezet gaan worden, ook enkele eigen gefokte pony’s.
De benodigde testen en papieren hebben wij voor hen verzorgd. Zo moest er voor vertrek twee maal een bloedonderzoek plaatsvinden en moesten de pony’s geënt worden. Vanuit onze stal zijn de pony’s vertrokken naar een quarantainestal, hier moeten zij een wettelijk vastgestelde periode verblijven, waarna zij naar China zullen reizen.


25-7-2018: Trots op onze 'oudjes'

Tja, hoe moet ik deze dame en heer introduceren?
Al vele jaren lopen ze bij ons in het weiland. Eerst bij Pa/Opa ten Dam waar ze dienden op stal TD, nu al een heel aantal jaren bij ons zelf. 

Furi van de Vier Hoeven - 27 jaar
1e premie, ABOP-AA.

Meteen na zijn goedkeuring op 3-jarige leeftijd werd hij door stal TD aangekocht. Tussendoor heeft hij een uitstapje naar Terschelling gemaakt, maar is toch terug gekomen naar het Twentse land. Deze hengst heeft een topkarakter, zo is hij ook regelmatig voor het gebruik ingezet. Enkelspan, tweespan, vierspan, onder het zadel en zwemmen in de zee. Hij heeft dan ook een ABOP-AA behaald en zijn beste beentje voorgezet tijdens een kur op muziek tijdens de Jubileumanifestatie in 2007. Ook in de fokkerij heeft hij van zich laten horen met dochters als Miss Marleen TD, Mandy van de Bargeshoeve, Neeltje TD, Wietske van Drieoka, Willemijn Liebas, Yvette Liebas, Amarinda Liebas, Abigail van 't Deerntie, Estee Lauder van stal Brammelo en Gemmy van Kastanjehof. Gezien zijn merriemateriaal heeft hij geweldig gefokt, helaas heeft hij nooit echt de kans gekregen om uit te blinken. Furi staat nog steeds bij ons ter dekking, ook op deze hoge leeftijd dekt en bevrucht hij nog prima. 

   

Claudia van de Tolberg - 30 jaar
1e premie, Kroon Preferent

17 veulens, waarvan 8 merrieveulens en 7 eerste premiermerries; Hanneke v.d. Tolberg, Leontien TD, Miss Marleen TD, Neeltje TD, Willemijn Liebas, Amarinda Liebas en Elvira Liebas. 
Claudia is een van de stammoeders van onze fokkerij, vooral via Willemijn Liebas. Al 23 jaar loopt zij in Haaksbergen. In eerste instantie bij de fokmerries, de laatste jaren mocht ze Furi in de winter gezelschap houden, maar nu voedt zij onze 'kleuterklas' op. Al een aantal jaar loopt Claudia samen met de veulens en enters, dat vind ze geweldig! Claudia voedt de jonge dames op en leert hen manieren binnen de groep, de jeugd houdt haar lichamelijk jong en mentaal ook jeugdig. 

   

Mooi om te zien hoe hard en fitaal een shetlandpony is, maar ook hoe gezond en mentaal fris. Beiden zijn goudeerlijk, maar ook slim want laat de deur van de stal niet op een kiertje staan en zij weten als eerste dat het voer in aantocht is.
Meer informatie/foto's over deze pony's in te vinden op de pagina Dekhengsten en Oudere merries.

Graag willen we Libertus Alderkamp bedanken voor het maken van deze foto's.


24-7-2018: Website bijgewerkt

Na een drukke periode hebben wij onze website weer helemaal bijgewerkt.
Veulens:
Alle veulens zijn gezond geboren en ook toegevoegd aan de pagina 'Veulens'. Er zijn helaas geen nieuwe foto's, deze zullen tijdens de premiekeuring gemaakt worden. 
Dekseizoen:
Het dekseizoen is al weer over zijn hoogtepunt heen. Dit jaar hebben wij er voor gekozen om bijna al onze merries te dekken met onze nieuwe hengst Ironhide. Dit omdat wij veel vertrouwen in hem hebben, hem de kans willen geven en wij ook, net als met onze andere hengsten, met veel plezier met hem werken. Op onze pagina 'Merries' vind u de informatie over welke merrie bij welke hengst is gedekt.
Droogte:
Het zal u niet ontgaan zijn dat er weinig regen is gevallen in Nederland. Inmiddels is Haaksbergen uitgeroepen tot de droogste plaats van Nederland. Er zijn records waar je als inwoners trotser op kunt zijn. Al sinds het voorjaar is hier geen regen meer gevallen en bomen laten hun blad vallen als in de herfst. Gelukkig beschikken al onze weilanden over automatische drinkbakjes waardoor de pony's de hele dag door beschikken over koel en schoon drinkwater. Daarnaast voeren wij veel hooi en brood bij omdat het gras op raakt. Ook tijdens de hittegolf kunnen alle pony's op het heetst van de dag in de schaduw van de bomen staan. De enige wei die hier niet over beschikt is nu uitgerust met een parasol. De pony's passen hun activiteit aan en 's avonds als de zon ondergaat start het race-uurtje voor de veulens. Behlave dat de pony's het natuurlijk ook warm hebben, houden zij zich erg goed bij deze bijzondere omstandigheden. Wij zelf passen onze werkuren aan en blijven tijdens de siësta hopen op een beetje regen om onze 'sahara' weer om te toveren tot groene weilanden.
Bontenkeuring: 
Zaterdag 7 juli werd de jaarlijkse bontenkeuring georganiseerd. Het was even spannend of wij allemaal mee konden gaan omdat er op vrijdagavond om 23 uur en op zaterdagochtend om 5 uur nog een veulen werd geboren. 

Minerva bezette de tweede plaats in haar rubriek en mocht later op de dag nog meestrijden voor het reservekampioenschap. Voor haar stond een andere dochter van Egon, welke werd uitgeroepen tot Veulenkampioen overige maten. Dit veulen werd in De Paardenkrant als volgt door de jury omschreven: "Zeer goed van type met een fraai front en een mooie bovenlijn. Ze heeft een extra draf met veel zelfhouding. Heel apart, zo zien we ze niet vaak, maar wel heel graag. Een belofte voor de toekomst." Magnus kwam op de eerste plaats in zijn rubriek. Bij de jaarlingen stond onze Linde op de derde plaats in haar rubriek. Ze werd door de jury positief omschreven met een mooi front en goede bovenlijn, maar door de spanning waren al haar spieren zo verkrampt dat ze geen goede bewegingen liet zien. Zij is een hele ervaring rijker en hopelijk kan ze hier tijdens de premiekeuring van profiteren. Jeugdkampioen overige maten werd ook een dochter van Egon Liebas, eveneens uit de stal van familie Crum. Wij willen deze fanatieke en beginnende fokstal dan ook hartelijk feliciteren met deze resultaten! 's Middags mocht Feline zich laten zien. Zij werd kopnummer in haar rubriek en kampioen midden maat. Ook werden de drie Liebas-pony's Magnus, Linde en Feline genomineerd voor de titel 'fraaist getekende'. Wederom een geslaagde dag!
Feline Liebas (Foto: Leontien Ruissen)
Premiekeuring:

Bent u nieuwsgierig naar onze veulens/pony's, kom dan tijdens premiekeuring Twente kijken. Op zaterdag 1 september om 9.00uur in Manege De Hoffmeijer, Hoffmeijerweg te Ambt Delden.


3-5-2018: Ironhide positief sperma-onderzoek

Afgelopen december ontving Ironhide een voorlopige deklicentie, onder voorbehoud van een positief resultaat voor het sperma-onderzoek. Dit onderzoek heeft hij inmiddels met een goed resultaat afgerond en daarom heeft hij dan ook zijn volledige deklicentie ontvangen. Ironhide zal dit jaar bij ons ter dekking staan en is ook, net als onze andere hengsten, beschikbaar voor uw merrie. Heeft u interesse in - Furie - Shadow - Egon - Ironhide - neem dan contact met ons op! Op de pagina 'Hengsten' vind u meer informatie.

Tweede veulen
Afgelopen weekend is ook het tweede veulen van stal LTD geboren. Op de pagina 'Veulens' vind u meer informatie. Op de Liebas-veulens moeten wij nog heel even wachten.
Maar wachten en opstaan gedurende de nacht of vroege ochtend is geen probleem, zeker niet met mooi weer en deze prachtige zonsopkomst! Genieten van pony's, zon en nieuwsgierige veulens.

          
Klik op de foto voor een grotere weergave!


19-04-2018: Het voorjaar is begonnen!

Het mooie zonnige weer heeft ons land bereikt en dan is het extra genieten met een veulen in de wei!
Afgelopen zondag heeft Cuby een zwartbont merrieveulen gekregen van onze hengst Egon Liebas. Haar gegevens staan al op de pagina 'Veulens', binnenkort volgt daar ook een foto.

______________________________________________________________________________________________

24-03-2018: Dekhengsten

Dit seizoen staan de volgende hengsten bij ons ter dekking:

Shadow van Drieoka,
Egon Liebas,
Ironhide van 't Deerntie,
Furi van de Vier Hoeven.

Vanaf 1 mei zijn merries welkom.
Door gewijzigde regelgeving is het BTW tarief van 6% gestegen naar 21%.
Het dekgeld bedraagt daarom dit jaar €175,-- inclusief 21 % BTW en inclusief afdracht stamboek.
Voor overige informatie zie onze pagina hengsten.


18-02-2018: Veulens en verkoop

Dit jaar verwachten wij ons eerste veulen halverwege april.
De veulens van 2017 zijn verplaatst naar de pagina's 'Jeugd' en 'Hengsten in opfok'.

Op de verkoop pagina zijn weer twee mooie merries toegevoegd.


12-01-2018: Hengstenkeuring

Ook 2018 is weer begonnen met de hengstenkeuring. We namen deel met 3 hengsten, maar één van hen stond bij ons op stal. Duncan was verhuurd naar stal Valkenhof en zal daar ook komend seizoen ter dekking staan. Zij hebben hem dan ook voorgebracht op de keuring. Duncan stond er mooi voor en liet zich gelukkig beter zien dan afgelopen jaar. Hij ontving wederom zijn eerste premie en mocht als tweede opstellen in zijn rubriek. Hierdoor werd hij uitgenodigd om op zaterdag terug te komen en mee te strijden bij het kampioenschap grote maat. Duncan heeft zich inmiddels ook bewezen in de fokkerij. Zo mocht hij door naar de tweede fase van het fokplan en zag hij zijn goedgekeurde zoon in actie komen.
Ironhide werd in december goedgekeurd en mocht zich opnieuw laten zien aan de jury om voor primering in aanmerking te laten komen. Hij liet zich prima zien, maar kreeg net geen oranje lint en ontving een tweede premie van de jury. Voor ons geen reden om geen vertrouwen te hebben in deze hengst. Ironhide is nog erg jeugdig, maar zal volgens ons de komende jaren alleen maar mooier worden. Kijkende naar zijn vader en moeder heeft hij nog even nodig om zich verder te ontwikkelen. Wij hebben hier het volste vertrouwen in. In 'De Paardenkrant' werd Ironhide als volgt beschreven: 'Als er één hengst beschikt over honderd procent regelmatige en zuivere bewegingen dan stond Iro