Wie zijn wij?

Wij zijn Wilfried en Karin ten Dam-Molenkamp.
Wij zijn beiden opgegroeid tussen de shetlandpony's en hielpen Pa ten Dam, stal TD, met zijn shetlandponyfokkerij.
Op een gegeven moment wilden we shetlandpony's voor onszelf en eind 1993 kochten we onze eerste twee pony's. Aangezien we de bonte kleur erg mooi vonden werden dit de zwartbonte merries Garinda van de Noord (zie logo) en haar volle zus Harinda van de Noord, toen anderhalf en een half jaar oud.
Vlak daarna kreeg onze stal een eigen stalnaam. Onze dochter heet Lieke en onze zoon Bas, vandaar de stalnaam 'Liebas'.

Ons doel is goede zwartbonte pony's in de midden en grote maat fokken. Door bont x bont te kruisen is de kans op een bont veulen groter, maar wij proberen bont x zwart te kruisen omdat de kwaliteit van de zwarte pony's gemiddeld beter is. We proberen hierdoor de kleur van de bonten en de kwaliteit van de zwarten samen te voegen tot een goede zwartbonte pony.

We gaan jaarlijks met onze merries naar de regionale premiekeuring in Ambt Delden en daarnaast naar de Nationale Bontenkeuring die elk jaar in Juli in Kapel Avezaath wordt gehouden. 

Naast de kwaliteit en kleur van de pony's vinden we ook het karakter erg belangrijk. Onze pony's zijn al vaak meegeweest naar school voor een spreekbeurt of om bereden te worden tijdens een Cowboy- en Indianenfeest.
Onze dochter heeft onder het zadel gereden en het hele gezin is begonnen met aangespannen rijden toen onze hengst Lex werd goedgekeurd en een IBOP-proef heeft afgelegd. Dit hebben we altijd gedaan met eigen fokproducten.


Wilfried en Karin ten Dam-Molenkamp

Lieke is begonnen met rijden onder het zadel op de eerste pony van haar ouders. Toen zij te groot werd en Lex werd beleerd heeft ze de overstap gemaakt naar het mennen. Hier is ze een aantal jaren erg fanatiek mee bezig geweest en tegenwoordig houd zij zich bezig met de fokkerij. Ze heeft haar fokkerij gestart met de laatst door Opa Molenkamp gefokte pony en een valk merrie. Haar stalnaam is LTD. Zij heeft als fokdoel grote maats pony's van goede kwaliteit in diverse kleuren. 
Roel is de enige binnen het gezin die niet is opgegroeid met pony's, maar hij houdt van het buitenleven en kijkt graag naar de pony's. Hij heeft een scherp oog voor de verhoudingen van onze pony's.  

 

Roel en Lieke

Bas zijn eerste pony was de Deense importmerrie Lotte. Lotte had de bijzonder kleur bleudunbont en was erg lief voor kinderen. Vroeger hebben zij dan ook veel plezier gehad samen. Tegenwoordig heeft ook Bas een eigen shetlandponystal. Hij is met de stalnaam van Opa ten Dam verder gegaan, stal TD. Zijn eigen fokkerij  bestaat uit twee zwartbonte volle zussen, uit Liebas ouders. 
Bas en Esther wonen, samen met hond Freek, op stal Liebas en zijn betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden. De bruine connemara merrie Lizzy is de rijpony van Esther.

      
Esther en Bas

      

   

Copyright © 2024 - Website door Simon Kroes