Nieuws


29-08-2019: We gaan ze missen…

Afgelopen vrijdag was een bijzondere dag. Onze 31-jarige Claudia liep in het gangpad van het weiland. Op dit moment, door de enorme droogte, de enige plek in ons weiland waar nog gras groeit. Dat betekend dat zodra je het weiland in loopt, Claudia gezellig met je mee loopt en weer terug. Zo ook afgelopen vrijdag vroeg in de ochtend. Later op de ochtend lag ze languit. Onze eerste reactie; Die oude dame geniet lekker van het zonnetje. Deze keer bleek dit niet het geval. Ze had koliek. Bij de dierenarts aangekomen bleek dat haar darmen helemaal stil lagen en er geen redding meer mogelijk was. Rustig is ze daar ingeslapen. Hiermee komt een eind aan toch wel een bijzondere periode. 23 jaar gelden was zij het cadeau voor Opa ten Dam. Na het overlijden van Opa was zij, naast de hengst Kasper van Vliek, de enige pony die bij ons zou blijven tot de laatste dag. Ze was een bijzondere merrie. Ze heeft haar stempel gedrukt op onze fokkerij via haar dochter Willemijn Liebas. Daarnaast was ze een fijne merrie in land. Altijd vriendelijk in de omgang, lief voor kinderen, soms ongeduldig als het om haar eten ging en een geweldige ‘Oma’ voor de gespeende veulens.


’s Ochtends in de haast om naar de dierenarts te gaan liep onze hond Tukker nog snel achter ons aan de trap op. Bijzonder, want dat deed hij het laatste jaar nog zelden. Een teken dat hij zich fit voelde. 14,5 jaar oud, bijna blind en doof, maar nog altijd even vrolijk. Dat veranderde snel. ’s Avonds rende hij nog over het erf, maar bijna weer bij de achterdeur aangekomen, viel hij plotseling om. Hij stond op, maar was niet meer zoals even daarvoor. Hij is binnen op zijn vertrouwde mat gaan liggen en heeft zelfs de komst van de dierenarts niet meer gemerkt. We zullen onze trouwe vriend missen!
 Foto: Leontien Ruissen


Trots op Galant!
Tijdens de Premiekeuring in Dalen heeft hij goede zaken gedaan. Vorig jaar werden 6 van de 7 veulens geprimeerd, waaronder de reserve veulenkampioen. Dit jaar deed hij daar nog een schepje bij bovenop. Van de 9 veulens werden er 7 geprimeerd. Hierbij werden er drie veulens winnaar van hun rubriek en mocht Ninja van de Drift opstallen als veulenkampioen overige maten en algemeen veulenkampioen. Vier entermerries verschenen in de baan. Alle vier ontvingen zij hun premie, waarbij één kopnummer en drie keer een tweede plaats in de rubriek.
Vanwege deze goede prestaties ontvangt hij reductie binnen het fokplan. Wanneer hij volgend jaar nog 3 enters en 4 twenters zal tonen heeft hij de eerste fase van het fokplan al afgerond.
Omdat Galant nu drie jaar bij dezelfde stal ter dekking heeft gestaan wordt hij nu te koop aangeboden.


24-07-2019: Alle veulens gezond geboren

Inmiddels zijn alle veulens geboren. Allen zijn gezond en vitaal ter wereld gekomen, voor ons het allerbelangrijkste. Daarnaast zijn we heel tevreden met de kwaliteit. Toch spannend om alle merries met een jonge hengst te dekken, maar wij zijn blij met zijn eerste jaargang veulens. Van alle veulens staat er een foto op de website. 


24-07-2019: The day after!

      

Op zaterdagavond hebben wij al genoten van deze vier prachtige jonge dames in de wei. Eerst hebben ze hun benen gestrekt na de reis, daarna lieten ze zich het gras goed smaken. Dat ze op zondagochtend nog zo mooi schoon zouden zijn hadden wij niet verwacht. We hebben meteen gebruik van de situatie geprofiteerd en foto´s gemaakt. Kijk hiervoor op de pagina Merries > Jeugd.


19-7-2019: Geslaagde bontenkeuring!

Voor de 28ste keer werd de Nationale bontenkeuring georganiseerd. Wij hebben vier pony's meegenomen. Minerva LTD werd kopnummer bij de Enters overige maten. Lundi Liebas werd vierde in haar rubriek. Linde Liebas en Lynn Liebas zaten in dezelfde rubriek, zij werden als eerste en tweede geplaatst.
Voor het 'Jeugdkampioenschap overige maten' gingen vier pony's de strijd aan met elkaar. Waaronder Minerva, Linde en nog een derde dochter van Egon. Linde mocht opstellen als Jeugdkampioen overige maten en later ook als Algemeen Jeugdkampioen!
Kortom een gezellige en geslaagde dag!

Linde Liebas
(Foto: Leontien Ruissen)

Bij het bekijken van alle uitslagen bleek dat er acht nakomelingen van Egon hebben meegedaan, waarvan er vier hun rubriek wonnen.


06-05-2019: Nieuws!

De website is weer helemaal bijgewerkt.
-Karlijn Liebas is in het stamboek opgenomen en op de website verplaatst naar de pagina 'Oudere merries'.
-De veulens van 2018 zijn toegevoegd op de pagina 'Jeugd' en 'Hengsten in opfok'.
-Nanda Liebas staat op de pagina 'Veulens'. Het is nog even rustig, maar eind mei hopen wij er enkele nieuwe veulens bij te kunnen plaatsen.
-Er zijn afgelopen weken al veel nieuwe pony's toegevoegd op de pagina 'Te Koop', maar er zijn ook een aantal eigen pony's verkocht. Geeke Liebas, Kristi Liebas, Kenzo Liebas en Furi van de Vier Hoeven hebben een nieuwe eigenaar gevonden. Wij wensen hen veel geluk met deze, voor ons toch wel bijzondere, pony's. 
-Karel van de Achterhoek heeft met goed gevolg het sperma-onderzoek afgelegd. Testresultaten: Volume 24, conc. 278, % bew. 75, % morf. 71, TNB 3553. Hiermee heeft hij aan de eisen voor goedkeuring voldaan en is hij verhuisd naar zijn nieuwe stal bij Dhr. van den Brink, stal 't Berckepad.


14-04-2019: Eerste veulen

Op dinsdag 2 april is het eerste veulen geboren en wat zijn we blij met haar! Een zwartbont merrieveulen voor Wijnanda van de Achterhoek. Tevens het eerste veulen van onze hengst Ironhide van 't Deerntie. Wij vinden het altijd spannend om een nieuwe hengst in te zetten, maar dat hebben we vol vertrouwen gedaan want alle eigen merries hebben we afgelopen jaar met Ironhide gedekt. Wij kijken met veel enthousiasme uit naar de andere veulens, welke wij eind mei verwachten. Maar nu genieten we volop van Nanda Liebas, een heel mooi, actief en attent veulen dat in onze ogen prachtig is getekend.
Hieronder enkele foto's van haar toen ze 1.5 dag oud was.
    

    

Er wordt achter de schermen al hard gewerkt aan een update van de website. We hopen komende week dan ook de veulens van 2018 over te zetten naar de pagina's voor jonge merries en hengsten, maar ook veel nieuwe pony's op de verkoop pagina te kunnen plaatsen.


27-01-2019: Hengstenkeuring 

In tegenstelling tot de week voorafgaand aan de keuring, waarbij griep en extra werk ons parten speelden, verliep de hengstenkeuring zelf zeer voorspoedig. De stallen waren ingedeeld waardoor wij om kwart voor zes ‘s ochtends niet in de koude wind voor de deur stonden te wachten, maar thuis nog genoten van een warme kop koffie. Daarna de hengsten ingeladen, welke het waarschijnlijk ook niet erg vonden dat wij hen iets later kwamen wekken, en rond half acht arriveerden wij in Mariënheem. Gevolgd door een rondje door de keuringsbaan ter verkenning en het strekken van de benen. De heren waren dit jaar lekker ontspannen, maar toch vol energie.
Egon liet bij binnenkomst meteen zien dat hij er zin in had, maar toonde toch ook zijn kwaliteiten. Hij ontving wederom een eerste premie en kreeg doorgang tot de tweede fase van het fokplan.
Onze nieuw goedgekeurde hengst valt op met zijn kleur. Karel mocht in een rubriek van 13 hengsten precies in het midden opstellen en ontving ook een eerste premie. Hij zal nog even moeten wachten op de uitslag van het DNA-onderzoek en een spermatest, waarnaar hij naar een nieuwe stal zal verhuizen. Karel is verkocht aan Dhr. G. van den Brink en zal ingezet worden op stal ‘t Berckepad.
Ironhide heeft zich afgelopen jaar ontwikkeld van een jonge groene hengst tot een echte kerel. Hij ontving wederom een tweede premie van de jury.
Galant heeft deze ontwikkeling de afgelopen jaren ook doorgemaakt en is volwassen geworden. Hij ontving ook dit jaar weer een eerste premie.

Ironhide van 't Deerntie     (Foto: Leontien Ruissen)


04-01-2019: Telefonische bereikbaarheid

Vanaf heden zijn wij niet meer telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 074-3575230.
U kunt ons per mail bereiken via info@liebas.nl of telefonisch contact opnemen via 06-53678104.


25-12-2018: Kerstgroet

Wij wensen u hele fijne en gezellige Kerstdagen en voor 2019 veel geluk en gezondheid!


12-12-2018: Vosbonte hengst Karel goedgekeurd!

Het was een lange dag tijdens de hengstenkeuring voor jonge hengsten in de midden- en grote maat. ’s Ochtends om 5 uur reden we thuis weg en ’s avonds om 9 uur reden we ons erf weer op. De homozygoot zwartbonte Kenzo Liebas en de vosbonte Karel van de Achterhoek hebben die dag hun beste beentje voor gezet. Wat een fijne hengsten om mee te werken met een heerlijk rustig karakter! Iedere keer is het weer spannend om de hengsten in de stalling te zien tussen hun jaargenoten, want dan pas kun je ze een beetje vergelijken en hun kansen een klein beetje beter inschatten. De reacties van andere hengsteneigenaren en publiek in de stallen was positief, over beide hengsten werd enthousiast gesproken. Vaak werd gezegd: Jullie hebben een mooie bonte hengst! Bij de wedervraag welke van de twee bonten zij bedoelden kwam telkens een ander antwoord. De ene helft was fan van de zwartbonte, de andere helft van de vosbonte, dat maakte onze dag extra spannend.
Beide hengsten zijn veterinair goedgekeurd, hebben een schofthoogte van 100 cm en een pijpomvang van 14 cm. Beiden mochten ook door naar de tweede bezichtiging. Daar eindigde helaas het avontuur voor Kenzo.
Karel mocht wel door naar de derde bezichtiging en werd als enige vosbonte hengst goedgekeurd.
Wij willen familie Pol, stal de Achterhoek, feliciteren met de goedkeuring van hun fokproduct. Meer informatie over Karel is te vinden op de pagina hengsten. Hij zal in januari wederom op de hengstenkeuring te zien zijn. Een foto van hem volgt binnenkort.
Graag willen wij Toon, Beau, Maud en Gerko bedanken voor hun hulp voor en achter de schermen, want in enkele weken zijn deze hengsten van jonge speelse vrienden omgeturnd tot echte heren met manieren.

Graag zien wij u in januari om ons en vooral Karel aan te moedigen. Hij zal zich dan wederom laten zien, hij mag daar de strijd aan gaan tussen de grote zwarte jongens en zal een premie ontvangen van de jury.
Daarnaast zullen wij ook zijn vader Egon en stalgenoot Ironhide laten zien. Graag tot 12 januari in Mariënheem!

  Karel van de Achterhoek - Foto: Leontien Ruissen

Stagiaire Maud was voor de eerste keer met ons mee naar een shetlandponykeuring. Enthousiast heeft zij onze hengsten gefotografeerd. Zie hieronder het resultaat.
     

      


25-11-2018: Boerenvee

We hadden al een klein voorproefje gegeven, maar inmiddels is de november-editie van Boerenvee bij haar lezers in de brievenbus gevallen. In deze editie staat een artikel over hoe wij met het shetlandvirus besmet zijn geraakt. Foto's en tekst zijn van fotograaf Hans Krudde.
Bent u nieuwsgierig? Klik dan op de volgende link: https://www.boerenvee.nl/wp-content/uploads/2018/11/2018-6-Het-Shetlandpony-virus-met-de-paplepel-ingegoten.pdf.

Voor meer informatie over het magazine Boerenvee verwijzen wij graag naar hun website www.boerenvee.nl of kijk eens op www.hanskrudde.nl

    


25-11-2018: Egon naar tweede fase

Onze zwartbonte hengst Egon Liebas heeft de eerste fase van het fokplan succesvol afgerond. Hij zal dan ook op de hengstenkeuring in januari getoond worden en vol vertrouwen beginnen aan de tweede en laatste fase van het fokplan.

 Foto: Hans Krudde


25-11-2018: Voorbereidingen hengstenkeuring

De voorbereidingen voor de hengstenkeuring zijn al weer in volle gang. Dit jaar zullen wij twee hengsten aanbieden voor de jonge hengstenkeuring.
Let op, want de keuringsdagen voor de mini/kleine maat en voor de midden/grote maat zijn verwisseld. Op donderdag 6 december zullen de hengsten in de mini en kleine maat gekeurd worden en op zaterdag 8 decemer zullen de hengsten in de midden en grote maat, dus ook onze hengsten, hun opwachting maken.
Beide hebben onze hengst Egon Liebas als vader. Op de pagina ‘Hengsten in opfok’ vindt u meer informatie over hen.
Karel van de Achterhoek is een grote maats vosbonte hengst en Kenzo Liebas een fokzuivere zwartbonte hengst (getest door Dr. van Haeringen Laboratorium) in de grote maat.

Inmiddels is ons al meerdere keren gevraagd wat fokzuiver zwartbont precies betekend, daarom hieronder een korte uitleg.

Fokzuiverbont betekent dat de pony homozygoot bont is, dat wil zeggen hij beide genen voor bont bezit.
Dit geldt voor het gen dat de platenbonte aftekeningen veroorzaakt en deze witte vlekken kunnen op iedere basiskleur voorkomen. In dit geval praten wij over zwartbont, maar hetzelfde geldt voor vosbont, bruinbont, schimmelbont, valkbont etc.

Iedere pony heeft twee genen voor een bepaalde kleur.
Als ik dat heel schematisch weergeef (+ is bont, - is niet bont) ziet dat er als volgt uit:
Zwart: - -
Bont / heterozygoot bont: - +
Fokzuiverbont / homozygoot bont: + +

Het gen voor de bonte kleur is dominant. Dit betekent dat wanneer de pony dit gen bezit hij ook de bonte kleur heeft. Wanneer de pony geen bonte aftekeningen heeft, bezit de pony niet het gen voor bont. Hij zal zelf ook nooit het bonte gen kunnen doorgeven aan een nakomeling.
(Wel kan deze zwarte pony een bonte nakomeling krijgen wanneer hij gekruist wordt met een andere bonte pony, maar dan heeft deze nakomeling het gen van deze bonte pony gekregen)

De meeste zwartbonte pony’s worden geboren uit één bonte en één zwarte ouder.
Wanneer een bonte en een zwarte pony gekruist worden is er:
50% kans op een zwarte nakomeling (--)
50% kans op een bonte nakomeling (-+)

Wanneer twee bonte pony’s met elkaar gekruist worden, in het geval van Kenzo, is er:
25% kans op een effen nakomeling (--)
50% kans op een bonte nakomeling (-+)
25% kans op een fokzuivere bonte nakomeling (++)

Kenzo is fokzuiverbont, hij bezit dus twee genen voor bont oftewel hij is homozygoot voor bont.

Iedere pony geeft van de twee genen die hij bezit maar één gen door aan zijn nakomelingen.
Een effen pony (- -) kan dus geen bont gen doorgeven aan zijn nakomelingen.
Een bonte pony (- +) zal in 50% van de gevallen zijn bonte gen doorgeven aan zijn nakomelingen.
Een fokzuivere pony (+ +) zal altijd het bonte gen doorgeven aan zijn nakomelingen.

Zoals eerder gezegd is het gen voor bont dominant en is één gen voor bont voldoende om de kleur te laten zien. Kenzo heeft twee genen voor bont, hij zal dus altijd één van deze twee genen doorgeven aan zijn nakomelingen. Deze nakomelingen hebben dus altijd één bont gen van hun vader, dat voldoende is om de bonte kleur te hebben. Alle nakomelingen van Kenzo zullen daarom bont zijn. De kleur van de moeder is hierbij niet van belang.

Meer informatie kunt u ook lezen op onze pagina ‘Kleurvererving’, in het menu onder ‘Overige’.


25-11-2018: Verkochte pony's

Regelmatig ontvangen wij leuke mails met reacties over pony's die bij ons gekocht zijn of van mensen die elders een Liebas-pony gekocht hebben. Fijn om te lezen en bijzonder om te horen hoeveel plezier een heel gezin beleeft aan een shetlandpony. De berichten variëren van sportresultaten, keuringsuitslagen, foto's van veulens van onze hengsten, kinderen die lol hebben met hun shet of een mooi uitzicht over het weiland. Voor ons geweldig om te zien en tevens een leuke puzzel om toch weer even na te gaan welke ouders deze pony had, waar de broers en zussen zijn etc.
Onlangs ontvingen wij een leuk bericht met mooie foto's van Winnie Skaarup Jensen uit Denemarken. Het betrof een bericht met foto's van Arnica. Een door ons aangekochte merrie welke wij dragend van Egon verkocht hebben. Bij haar nieuwe familie heeft zij een zwartbont hengstveulen gekregen. Arnica wordt getoond op shows en is een echte lieve kinderpony. De vijf jarige dochter loopt met haar op shows en het hengstveulen zal ook worden aangehouden. Hieronder enkele foto's welke wij ook naar de vorige eigenaar hebben verzonden.

    


25-11-2018: Verlichte boerderijenroute

Dit jaar kwam de verlichte boerderijenroute van Beckum voor de tweede keer over ons erf. Een mooie oude boerderij met geschiedenis hebben wij niet, maar toch hebben we ons best gedaan. De hengsten stonden rustig naar alle passerende auto's te kijken vanuit de open stallen, dat blijft voor ons toch een mooi gezicht! 

    


27-10-2018: Boerenvee

Boerenvee is het vakblad voor liefhebbers van boerderijdieren. Fotograaf Hans Krudde is voor dit magazine bij ons langs geweest voor een fotoreportage en interview. Hij was vooral geinspireerd door het feit dat onze familie bestaat uit drie generaties shetlandponyfokkers. Op een zonnige zondagochtend hebben wij met hem gesproken en heeft hij spectaculaire foto's gemaakt van onze pony's. 
Wilt u meer weten over ons verhaal en bent u benieuwd naar de foto's! In november komt de volgende editie van Boerenvee uit.
Hieronder alvast een voorproefje.

      Foto's Hans Krudde

Meer informatie kunt u vinden op www.boerenvee.nl of www.hanskrudde.nl.


27-10-2018: Nationaal Kampioenschap Lunteren

Onderstaande kampioenen werden uitgenodigd om deel te nemen aan het Nationaal Kampioenschap in Lunteren. 
Daar waren wij helaas minder succesvol dan op regionaal niveau, maar wij hebben ons van onze beste kant laten zien en vonden het een eer om met drie eigen gefokte pony's deel te mogen nemen!  
Hugo Pol, collegafokker uit Twente, stuurde ons onderstaande foto van Karlijn in actie tijdens dit NK. 

 Karlijn Liebas

Daarnaast zijn wij trots op de prestaties van onze hengsten. Vele nakomelingen hebben goede resultaten laten zien, voor de volledige uitslagen verwijzen wij naar de website van het Shetland Pony Stamboek. Maar dat onze Shadow de vader is van de Nationaal Kampioen willen wij u niet weerhouden. 


27-10-2018: Foto's veulens

Ieder jaar proberen wij u op de hoogte te houden van de veulens die geboren worden op onze stal. Dit jaar is dat in geschrift goed gelukt, maar in beeld liepen wij erg achter. De drukte in het dekseizoen en de droogte waardoor onze weilanden er uit zagen als de sahara, waren geen omstandigheden om foto's te maken. Gelukkig waren de pony's, mede door bijvoeren, de hele zomer in goede conditie. Tijdens de premiekeuring zagen wij onze kans om de 'schade' in te halen. In de keuringsbaan, waar de omstandigheden ook niet ideaal zijn, heeft onze schoondochter Marian foto's gemaakt van onze veulens. Op de pagina 'Veulens' vind u het resultaat. Mocht u hen niet in levende lijve op de keuring hebben gezien, hopen wij u zo toch een indruk te geven van onze nieuwste jaargang.

    
Premiekeuring Twente - Erg blij met dit team, zowel voor als achter de schermen


27-10-2018: Foto's Premiekeuring Twente

Het is al weer even geleden, maar hierbij presenteren wij dan onze kampioenen van Premiekeuring Twente!

        
Dewi Liebas: Erekampioen - Karlijn Liebas: Jeugdkampioen grote maat - Falisha Liebas: Kampioen grote maat

De foto's van Dewi en Karlijn zijn gemaakt door Arianne Dijkstra - Arifo.


26-10-2018: Update website

Alle pagina's van onze website zijn weer volledig bijgewerkt. Nieuwe pony's, nieuwe informatie en nieuwe foto's!
Kijk vooral op de pagina 'Te Koop' en op de pagina 'Veulens' voor de grootste aanpassingen. Maar ook bij de Merries, Hengsten en Links hebben wijzigingen plaatsgevonden. Daarnaast hebben wij ook nog nieuws, maar deze pagina zal komend weekend verder worden aangevuld. 

De merriekeuringen zijn achter de rug en het wordt nu echt herfstweer, dus bent u nieuwsgierig houdt deze pagina dan goed in de gaten! 


4-9-2018: Premiekeuring Twente: 

Jeugdkampioen grote maat - Kampioen grote maat - Erekampioen

De jaarlijkse premiekeuring is meteen ook een soort ritueel en reünie. De wasstraat is al jaren een geoliede machine, maar ook alle voorbereidingen daar omheen verliepen dit jaar erg soepel en volgens planning. Dat je de dag dan ook mag afsluiten met drie kampioenen is natuurlijk geweldig. 

De ochtend begon met de veulens. Mirthe en Macho wonnen hun rubriek en Macho liet ook nog eens zien dat hij zijn naam eer aan doet, met opgeheven hoofd stapte hij zijn rondjes. Magnus behaalde ook een veulenpremie. Helaas moesten de nog jonge Magnaat en Majoor genoegen nemen met een groen lintje. 

Alle 7 jeugdmerries ontvingen een premie. Hierbij was er bij de enters een kopplaats voor Lundi en bij de twenters bezette Karlijn de eerste plaats in haar rubriek, op de voet gevolgd door Kristie. Aan het eind van de dag mocht Karlijn zich ook opstellen als Jeugdkampioen grote maat.

Bij de oudere merries mochten wij met zes eerste premie linten huiswaarts keren, deze waren voor Incredibly, Geeke, Falisha, Daniek, Dewi en Feline. Helaas ontving Galona net een tweede premie, maar zij behaalde net als Geeke het Kroon-predicaat.
Falisha was dit jaar extra mooi in conditie vonden wij, maar dat zij zich ook mocht opstellen als Kampioen grote maat was natuurlijk geweldig. En ook Dewi vonden wij mooier dan afgelopen jaren en dat bleek, want zij ging de strijd aan met alle oud kampioenen en de huidige dagkampioen, deze werd door haar gewonnen waardoor zij zich Erekampioen mocht noemen.

Stal LTD ging met vier pony's naar de keuring, waarbij zowel de veulens als de merries bij elkaar in de rubriek zaten. Minerva en Milena behaalden allebei hun veulenpremie. Cuby ontving een tweede premie en Cirientje wederom een eerste premie.

Graag willen wij iedereen bedanken die ons geholpen heeft tijdens de keuring of tijdens de voorbereidingen! Zonder jullie is het niet mogelijk om alle pony's schoon op de keuringslocatie te krijgen en ook nog tijdig voor de jury te laten verschijnen. Daarnaast is het ook altijd erg gezellig om samen met onze hobby bezig te zijn.

Foto's van deze keuring hopen we binnenkort toe te kunnen voegen.


4-9-2018: Duncan verkocht

Onze hengst Duncan van de Garderenshof heeft al twee jaar in Hoofddorp gestaan omdat hij verhuurd was aan Dhr. van der Valk van stal van de Valkenhof. Onlangs is besloten dat Duncan niet terug naar onze stal zal komen omdat wij hem hebben verkocht aan deze stal. Op onze premiekeuring hebben de nakomelingen van Duncan zich goed gepresenteerd. Wij wensen stal van de Valkenhof dan ook veel succes en plezier toe met Duncan!


28-8-2018: Liebas-pony’s naar China

Op onze pagina ‘Te Koop’ staan alle landen waarnaar wij shetlandpony’s geexporteerd hebben. Onlangs konden we daar het 24e land aan toevoegen, namelijk China.
De nieuwe Chinese eigenaren zijn persoonlijk bij ons langs geweest om de pony’s te bekijken. Zij waren erg geïnteresseerd en hadden ook een goede kijk op de pony’s. Zij hebben dan ook niet de minste pony’s uitgezocht. Merries en hengsten in diverse kleuren en van divers bloedlijnen zullen in China voor de fokkerij ingezet gaan worden, ook enkele eigen gefokte pony’s.
De benodigde testen en papieren hebben wij voor hen verzorgd. Zo moest er voor vertrek twee maal een bloedonderzoek plaatsvinden en moesten de pony’s geënt worden. Vanuit onze stal zijn de pony’s vertrokken naar een quarantainestal, hier moeten zij een wettelijk vastgestelde periode verblijven, waarna zij naar China zullen reizen.


25-7-2018: Trots op onze 'oudjes'

Tja, hoe moet ik deze dame en heer introduceren?
Al vele jaren lopen ze bij ons in het weiland. Eerst bij Pa/Opa ten Dam waar ze dienden op stal TD, nu al een heel aantal jaren bij ons zelf. 

Furi van de Vier Hoeven - 27 jaar
1e premie, ABOP-AA.
Meteen na zijn goedkeuring op 3-jarige leeftijd werd hij door stal TD aangekocht. Tussendoor heeft hij een uitstapje naar Terschelling gemaakt, maar is toch terug gekomen naar het Twentse land. Deze hengst heeft een topkarakter, zo is hij ook regelmatig voor het gebruik ingezet. Enkelspan, tweespan, vierspan, onder het zadel en zwemmen in de zee. Hij heeft dan ook een ABOP-AA behaald en zijn beste beentje voorgezet tijdens een kur op muziek tijdens de Jubileumanifestatie in 2007. Ook in de fokkerij heeft hij van zich laten horen met dochters als Miss Marleen TD, Mandy van de Bargeshoeve, Neeltje TD, Wietske van Drieoka, Willemijn Liebas, Yvette Liebas, Amarinda Liebas, Abigail van 't Deerntie, Estee Lauder van stal Brammelo en Gemmy van Kastanjehof. Gezien zijn merriemateriaal heeft hij geweldig gefokt, helaas heeft hij nooit echt de kans gekregen om uit te blinken. Furi staat nog steeds bij ons ter dekking, ook op deze hoge leeftijd dekt en bevrucht hij nog prima. 

   

Claudia van de Tolberg - 30 jaar
1e premie, Kroon Preferent
17 veulens, waarvan 8 merrieveulens en 7 eerste premiermerries; Hanneke v.d. Tolberg, Leontien TD, Miss Marleen TD, Neeltje TD, Willemijn Liebas, Amarinda Liebas en Elvira Liebas. 
Claudia is een van de stammoeders van onze fokkerij, vooral via Willemijn Liebas. Al 23 jaar loopt zij in Haaksbergen. In eerste instantie bij de fokmerries, de laatste jaren mocht ze Furi in de winter gezelschap houden, maar nu voedt zij onze 'kleuterklas' op. Al een aantal jaar loopt Claudia samen met de veulens en enters, dat vind ze geweldig! Claudia voedt de jonge dames op en leert hen manieren binnen de groep, de jeugd houdt haar lichamelijk jong en mentaal ook jeugdig. 

   

Mooi om te zien hoe hard en fitaal een shetlandpony is, maar ook hoe gezond en mentaal fris. Beiden zijn goudeerlijk, maar ook slim want laat de deur van de stal niet op een kiertje staan en zij weten als eerste dat het voer in aantocht is.
Meer informatie/foto's over deze pony's in te vinden op de pagina Dekhengsten en Oudere merries.

Graag willen we Libertus Alderkamp bedanken voor het maken van deze foto's.


24-7-2018: Website bijgewerkt

Na een drukke periode hebben wij onze website weer helemaal bijgewerkt.
Veulens:
Alle veulens zijn gezond geboren en ook toegevoegd aan de pagina 'Veulens'. Er zijn helaas geen nieuwe foto's, deze zullen tijdens de premiekeuring gemaakt worden. 
Dekseizoen:
Het dekseizoen is al weer over zijn hoogtepunt heen. Dit jaar hebben wij er voor gekozen om bijna al onze merries te dekken met onze nieuwe hengst Ironhide. Dit omdat wij veel vertrouwen in hem hebben, hem de kans willen geven en wij ook, net als met onze andere hengsten, met veel plezier met hem werken. Op onze pagina 'Merries' vind u de informatie over welke merrie bij welke hengst is gedekt.
Droogte:
Het zal u niet ontgaan zijn dat er weinig regen is gevallen in Nederland. Inmiddels is Haaksbergen uitgeroepen tot de droogste plaats van Nederland. Er zijn records waar je als inwoners trotser op kunt zijn. Al sinds het voorjaar is hier geen regen meer gevallen en bomen laten hun blad vallen als in de herfst. Gelukkig beschikken al onze weilanden over automatische drinkbakjes waardoor de pony's de hele dag door beschikken over koel en schoon drinkwater. Daarnaast voeren wij veel hooi en brood bij omdat het gras op raakt. Ook tijdens de hittegolf kunnen alle pony's op het heetst van de dag in de schaduw van de bomen staan. De enige wei die hier niet over beschikt is nu uitgerust met een parasol. De pony's passen hun activiteit aan en 's avonds als de zon ondergaat start het race-uurtje voor de veulens. Behlave dat de pony's het natuurlijk ook warm hebben, houden zij zich erg goed bij deze bijzondere omstandigheden. Wij zelf passen onze werkuren aan en blijven tijdens de siësta hopen op een beetje regen om onze 'sahara' weer om te toveren tot groene weilanden.
Bontenkeuring: 
Zaterdag 7 juli werd de jaarlijkse bontenkeuring georganiseerd. Het was even spannend of wij allemaal mee konden gaan omdat er op vrijdagavond om 23 uur en op zaterdagochtend om 5 uur nog een veulen werd geboren. 
Minerva bezette de tweede plaats in haar rubriek en mocht later op de dag nog meestrijden voor het reservekampioenschap. Voor haar stond een andere dochter van Egon, welke werd uitgeroepen tot Veulenkampioen overige maten. Dit veulen werd in De Paardenkrant als volgt door de jury omschreven: "Zeer goed van type met een fraai front en een mooie bovenlijn. Ze heeft een extra draf met veel zelfhouding. Heel apart, zo zien we ze niet vaak, maar wel heel graag. Een belofte voor de toekomst." Magnus kwam op de eerste plaats in zijn rubriek. Bij de jaarlingen stond onze Linde op de derde plaats in haar rubriek. Ze werd door de jury positief omschreven met een mooi front en goede bovenlijn, maar door de spanning waren al haar spieren zo verkrampt dat ze geen goede bewegingen liet zien. Zij is een hele ervaring rijker en hopelijk kan ze hier tijdens de premiekeuring van profiteren. Jeugdkampioen overige maten werd ook een dochter van Egon Liebas, eveneens uit de stal van familie Crum. Wij willen deze fanatieke en beginnende fokstal dan ook hartelijk feliciteren met deze resultaten! 's Middags mocht Feline zich laten zien. Zij werd kopnummer in haar rubriek en kampioen midden maat. Ook werden de drie Liebas-pony's Magnus, Linde en Feline genomineerd voor de titel 'fraaist getekende'. Wederom een geslaagde dag!
Feline Liebas (Foto: Leontien Ruissen)
Premiekeuring:

Bent u nieuwsgierig naar onze veulens/pony's, kom dan tijdens premiekeuring Twente kijken. Op zaterdag 1 september om 9.00uur in Manege De Hoffmeijer, Hoffmeijerweg te Ambt Delden.


3-5-2018: Ironhide positief sperma-onderzoek

Afgelopen december ontving Ironhide een voorlopige deklicentie, onder voorbehoud van een positief resultaat voor het sperma-onderzoek. Dit onderzoek heeft hij inmiddels met een goed resultaat afgerond en daarom heeft hij dan ook zijn volledige deklicentie ontvangen. Ironhide zal dit jaar bij ons ter dekking staan en is ook, net als onze andere hengsten, beschikbaar voor uw merrie. Heeft u interesse in - Furie - Shadow - Egon - Ironhide - neem dan contact met ons op! Op de pagina 'Hengsten' vind u meer informatie.

Tweede veulen
Afgelopen weekend is ook het tweede veulen van stal LTD geboren. Op de pagina 'Veulens' vind u meer informatie. Op de Liebas-veulens moeten wij nog heel even wachten.
Maar wachten en opstaan gedurende de nacht of vroege ochtend is geen probleem, zeker niet met mooi weer en deze prachtige zonsopkomst! Genieten van pony's, zon en nieuwsgierige veulens.

          
Klik op de foto voor een grotere weergave!


19-04-2018: Het voorjaar is begonnen!

Het mooie zonnige weer heeft ons land bereikt en dan is het extra genieten met een veulen in de wei!
Afgelopen zondag heeft Cuby een zwartbont merrieveulen gekregen van onze hengst Egon Liebas. Haar gegevens staan al op de pagina 'Veulens', binnenkort volgt daar ook een foto.

______________________________________________________________________________________________

24-03-2018: Dekhengsten

Dit seizoen staan de volgende hengsten bij ons ter dekking:

Shadow van Drieoka,
Egon Liebas,
Ironhide van 't Deerntie,
Furi van de Vier Hoeven.

Vanaf 1 mei zijn merries welkom.
Door gewijzigde regelgeving is het BTW tarief van 6% gestegen naar 21%.
Het dekgeld bedraagt daarom dit jaar €175,-- inclusief 21 % BTW en inclusief afdracht stamboek.
Voor overige informatie zie onze pagina hengsten.


18-02-2018: Veulens en verkoop

Dit jaar verwachten wij ons eerste veulen halverwege april.
De veulens van 2017 zijn verplaatst naar de pagina's 'Jeugd' en 'Hengsten in opfok'.

Op de verkoop pagina zijn weer twee mooie merries toegevoegd.


12-01-2018: Hengstenkeuring

Ook 2018 is weer begonnen met de hengstenkeuring. We namen deel met 3 hengsten, maar één van hen stond bij ons op stal. Duncan was verhuurd naar stal Valkenhof en zal daar ook komend seizoen ter dekking staan. Zij hebben hem dan ook voorgebracht op de keuring. Duncan stond er mooi voor en liet zich gelukkig beter zien dan afgelopen jaar. Hij ontving wederom zijn eerste premie en mocht als tweede opstellen in zijn rubriek. Hierdoor werd hij uitgenodigd om op zaterdag terug te komen en mee te strijden bij het kampioenschap grote maat. Duncan heeft zich inmiddels ook bewezen in de fokkerij. Zo mocht hij door naar de tweede fase van het fokplan en zag hij zijn goedgekeurde zoon in actie komen.
Ironhide werd in december goedgekeurd en mocht zich opnieuw laten zien aan de jury om voor primering in aanmerking te laten komen. Hij liet zich prima zien, maar kreeg net geen oranje lint en ontving een tweede premie van de jury. Voor ons geen reden om geen vertrouwen te hebben in deze hengst. Ironhide is nog erg jeugdig, maar zal volgens ons de komende jaren alleen maar mooier worden. Kijkende naar zijn vader en moeder heeft hij nog even nodig om zich verder te ontwikkelen. Wij hebben hier het volste vertrouwen in. In 'De Paardenkrant' werd Ironhide als volgt beschreven: 'Als er één hengst beschikt over honderd procent regelmatige en zuivere bewegingen dan stond Ironhide met stip bovenaan'. En dit kan je ook horen wanneer je met hem loopt, een mooi geluid van een krachtige afdruk. Gezien zijn bloedvoering willen wij hem graag gaan inzetten op onze eigen merries. Ironhide zal in 2018 dan ook bij ons ter dekking staan.
Galant stond afgelopen jaar ter dekking bij stal de Drift. Zij zullen komend voorjaar de eerste veulens van hem geboren zien worden. Omdat Galant ook deze winter bij hen verblijft hebben zij hem klaar gemaakt voor de keuring. Galant heeft zich goed ontwikkeld, hij is volwassen geworden en zag er goed uit. Dit zag de jury ook en hij ontving dan ook een eerste premie en stond op de tweede plaats in zijn rubriek. Tijdens het kampioenschap kwam hij de eerste selectie door en bleef uiteindelijk bij de beste vier hengsten over. Ook werd hij door een speciale jury genomineerd voor de titel 'Hengst met de beste draf'. Van de 137 getoonde hengsten werden er maar negen genomineerd om terug te komen. Aan het eind van de dag lieten zij in een spectaculair showblok nogmaals hun mooie gangen zien. 11-12-2017: Ironhide van 't Deerntie goedgekeurd

Ironhide is de eerste goedgekeurde zoon van onze hengst Duncan van de Garderenshof. Hij werd gefokt door Saskia Nijman en als veulen door ons gekocht. Abygail van 't Deerntie is zijn moeder. Deze merrie werd afgelopen zomer op 10-jarige leeftijd preferent, met alleen punten van vrouwelijke nakomelingen. Ook is zij kampioen en erekampioen geweest tijdens de premiekeuring in Marienheem. Vader van Abigail is onze hengst Furi van de Vier Hoeven. 
Ironhide bleef zich de afgelopen 2.5 jaar prima ontwikkelen en de afgelopen weken werden wij steeds enthousiaster over hem. Het werken en trainen met deze hengst is heerlijk. Hij heeft een super karakter en beweegt ontzettend makkelijk en ontspannen. Afgelopen zaterdag was een lange dag, maar hij liet zich alle drie de rondes goed zien en mocht uiteindelijk in het midden opstellen om een voorlopige selectielicentie te ontvangen!
Tijdens de hengstenkeuring op zaterdag 6 januari zal hij zich in Marienheem weer laten zien.Ook onze hengst Shadow van Drieoka heeft zich weer bewezen in de fokkerij. Ditmaal werd zijn zoon I am van stal van de Valkenhof goedgekeurd in de middenmaat.


15-10-2017: Jurist LTD goedgekeurd en kampioen in Duitsland

Tijdens de zuid Duitse hengstenkeuring van Ponyverband Hessen werd Jurist LTD voorgesteld. Hij is een zwarte zoon van onze hengst Duncan van de Garderenshof en Cuby van Stepelo. Jurist werd goedgekeurd, geprimeerd en kampioen van alle shetlandponyhengsten!


15-10-2017: Zetor Liebas Nederlands Kampioen SGM 2-span

Lisa Brouwer is Nederlands Kampioen SWM (Samengesteld Wedstrijd Mennen) geworden met haar 2-span shetlandpony's. Een knappe prestatie voor shetlanders die het moeten opnemen tegen pony's van groter formaat. Zij deed dit samen met haar pony's Petra van Drieoka en Zetor Liebas, beide nakomelingen van Lex Liebas. Petra kochten haar ouders jaren geleden bij ons en met haar waren zij zowel in de keuringsbaan als in de sport succesvol. De zwartbonte Zetor werd later ook bij ons gekocht om mee te mennen. Erg leuk om zulke resultaten en beelden te ontvangen!
Wij wensen Lisa en haar familie nog vele successen toe, maar vooral nog heel veel plezier met hun shetlandpony's.

  


18-09-2017: Algemeen kampioen en jeugdkampioen premiekeuring Twente

Ondanks dat het een bijzonder jaar is geweest en er veel veranderingen hebben plaatsgevonden, waardoor dit verslag ook even op zich heeft laten wachten, was de premiekeuring van fokvereniging Twente een moment waar we naar uit gekeken hebben en naar toe hebben gewerkt. Dit niet zonder resultaat, maar wel met de hulp van een onmisbaar team! Kamilla Liebas werd jeugdkampioen middenmaat, Karlijn Liebas werd jeugdkampioen grote maat - algemeen jeugdkampioen en de zwartbonte volle zusjes lieten weer van zich horen; Daniek Liebas werd kampioen grote maat en Feline Liebas werd voor het vijfde jaar op rij maatskampioen en dit jaar ook Algemeen Dagkampioen!

Toch kregen we het meeste kippenvel van de woorden van de jury. Zij complimenteerden ons met het feit dat alle pony’s er stuk voor stuk geweldig voor stonden, allemaal perfect in conditie en heel mooi gepresenteerd.

De dag eindigde geweldig, maar begon ietsje minder. Bij de veulens ontvingen twee hengsten geen premie, de een nog jong en te weinig ontwikkeld, de ander mocht iets grover beenwerk hebben. De overige vijf veulens kregen allemaal premie met een kopplaats voor Lance Liebas. Linde Liebas deed haar best en liep lange tijd aan kop, maar moest toch genoegen nemen met de tweede plaats achter de latere veulenkampioen.
Alle enters ontvingen een premie. In de middenmaat stond Kamilla als eerste opgesteld. Bij de grote maat bezetten wij met drie pony’s de helft van de rubriek, Karlijn Liebas bezette de eerste plaats, gevolgd door Kristie op plek twee en Krystel op de vierde plaats.
Ook beide twenters ontvingen hun premie en behaalden beide een derde plaats.
Bij de oudere merries voerden onze dames de rubrieken aan met drie kopnummers en een tweede plaats bij dubbele bezetting. Hierbij verrasten Galone en Geeke ons. Thuis straalt Geeke en is Galona iets gewoner, in de dagen naar de keuring toe werd Galona steeds mooier en op de keuring ging ze Geeke dan ook voorbij. Galona plaatste zich als eerste met een eerste premie, Geeke volgde maar met een tweede premie. Feline en Daniek behaalden beide een eerste premie en ook Dewi ontving wederom een eerste premie bij de rubriek voor oud kampioenen.

Graag willen we het hele team weer bedanken voor hun geweldige hulp en inzet! Iedereen die tijdens de keuring aanwezig was, maar ook het team dat thuis heeft geholpen in de voorbereiding!

     
We zeggen het ieder jaar, maar de dag na de keuring is het pas echt genieten!

        
Feline Liebas - Karlijn Liebas - Kamilla Liebas - Daniek Liebas (Foto's Arifo)

 


30-07-2017: Beste kleur hengst en Beste kleur merrie van Nederland!

Ontzettend trots zijn wij op de resultaten die afgelopen dagen werden behaald tijdens de jubileummanifestatie van het Nederlands Shetland Pony Stamboek. Ter ere van het 80-jarige bestaan van het stamboek werd de jubileummanifestatie gehouden. Een drie daags shetlandpony evenement dat iedere vijf jaar georganiseerd wordt en waar vele fokkers, gebruikers en liefhebbers samenkomen om te genieten van onze gezamenlijke hobby.

Tien jaar geleden werd onze merrie Wijnanda uitgeroepen tot beste bonte pony van Nederland. Ter ere daarvan hadden wij haar ingeschreven voor de rubriek merries met afstammelingen, helaas verviel deze rubriek door te weinig deelname. Haar drie bonte dochters Daniek, Feline en Galona waren ook aangemeld voor de individuele keuring welke op vrijdag werd gehouden. Bijzonder deze dagen was de splitsing tussen zwart gekleurde pony’s en pony’s met overige kleuren. Galona behaalde een vijfde plaats. Daniek en Feline behaalden beide de eerste plaats in hun rubriek en mochten daarom op zaterdag terugkeren naar Ermelo om te strijden voor het maatkampioenschap.

Zaterdagochtend startte met de keuring voor hengsten. Egon was helaas de enige hengst in de rubriek, maar mocht later toch de strijd aan gaan met andere hengsten voor de titel: ‘Beste kleur hengst’. Midden in een stortbui liet hij zich toch van zijn beste kant zien en behaalde de titel!

In de middag werden de kampioenskeuringen voor merries gehouden. Helaas hebben we van de tussendoor gehouden showrubrieken weinig gezien, maar alles voor een goede voorbereiding. Feline liep heerlijk, op vrijdag liep ze al een halve ronde weg bij de andere pony’s in haar groep, en liet een krachtige draf zien. Ze werd hiermee ‘Beste kleur merrie midden maat’. Daniek zag er ook prima uit, maar moest de titel aan haar voorbij laten gaan.

En dan de finale… 12 kampioenen in de ring. 6 zwart en 6 in overige kleuren, waarvan 2 Liebas-pony’s en in totaal 3 nakomelingen van onze hengst Shadow. Vier werden verzocht de baan te verlaten, nog 8 pony’s over waaronder ook Egon en Feline! De spanning stijgt en de volgende groep van vier pony’s wordt verzocht de baan te verlaten, ook Egon. Nog maar vier pony’s over: Onze zwartbonte Feline als enige kleurpony en nog drie zwarte toppers met grootse namen waaronder de meervoudig erekampioen van de hengstenkeuring, een twee algemeen kampioenen van de Nationale merriekeuring. Wat een eer om daar tussen te lopen! En als kleinste van het stel kon ze de drie anderen in stap makkelijk aan. Voor ons dan ook zeker geen teleurstelling dat ze als eerste van deze vier de groep mocht verlaten.

Egon werd uitgeroepen tot Beste kleur hengst, maar ook Feline heeft alle andere kleur merries verslagen! Beiden hebben Shadow van Drieoka als vader, Egon komt uit onze bonte fokmerrie Yvette Liebas en Feline uit onze andere bonte fokmerrie Wijnanda van de Achterhoek.

Wat zijn we trots op deze prestatie! Vier pony’s mee, waarvan drie kopnummers, twee kampioenen… en allen in onze stal geboren.

Ook stal LTD was succesvol tijdens de manifestatie. Deze kleine en jonge fokstal nam deel met Juwell LTD en Galant LTD. Deze eigen gefokte pony’s behaalden beide een tweede plaats in hun rubriek. Galant werd eveneens gepresenteerd aan de fiets door Gerko Lanting, wat hen samen de originaliteitprijs opleverde.

Binnenkort hopen we enkele foto’s van deze bijzondere dag te kunnen laten zien.


25-04-2017: Eerste veulen 2017

Afgelopen weekend is ons eerste veulen van 2017 geboren. Wijnanda heeft een zwart dochter van Duncan gekregen. Op de pagina veulens kunt u meer informatie vinden en ook al een foto!


16-02-2017: Hengstenkeuring

Ook dit jaar hebben we weer deelgenomen aan de hengstenkeuring. Duncan en Galant mochten dit jaar mee. Galant liet zich individueel netjes zien en was een stuk rustiger dan vorig jaar. Hij werd dan ook kopnummer en daarmee beste 4-jarige hengst midden maat. Toch ontving hij een tweede premie, maar dat weerhield hem er niet van om zich van zijn beste kant te laten zien in de ereronde. Ook voor de strijd om de beste 4-jarige hengst en kampioenmiddenmaat zette hij zijn beste beentje voor. Duncan dacht daar helaas iets anders over. Volgens ons stond hij er best op en bij het losstappen liet hij zien wat hij in zijn mars heeft. Ondanks een zeer geduldige voorbrenger werd hij bij binnenkomst van de keuringhal wederom heel druk. Hierdoor heeft hij zijn bewegingen helaas niet tot uitdrukking gebracht. Toch heeft hij voldoende kwaliteit in huis en ontving wederom een eerste premie.

Beide hengsten zijn voor komend dekseizoen verhuurd. Duncan zal worden ingezet door dhr. Van de Valk op stal van Valkenhof in Hoofddorp. Galant is verhuurd aan stal de Drift in Aalden van familie Lanting.


24-12-2016: Feestdagen

Wij wensen u gezellige kerstdagen en voor 2017 een gelukkig en gezond jaar met veel plezier met uw pony's!


18-11-2016: Nationaal kampioenschap Lunteren
Wij zijn erg tevreden met de prestaties van onze pony’s tijdens het NK. Karlijn eindigde op een derde plaats, Hind werd vierde, Hayley was helaas onregelmatig waardoor we met haar de keuringsrubriek hebben verlaten, Feline werd vijfde en Dewi eindigde op een mooie tweede plaats in haar rubriek voor een oud Nationaal Kampioen. Juwell LTD eindigde op een vierde plaats.
Nationaal Jeugdkampioen werd Hare Majesteit van den Hartoghoeve, een dochter van onze hengst Shadow van Drieoka.

Foto’s veulens
Inmiddels staat er van alles veulens van dit jaar een foto op onze website. Ook zijn er van andere pony’s nieuwe foto’s toegevoegd.

Pony’s verkocht
Larsto van de Berkenhoeve is 11 jaar in ons bezit geweest, maar heeft sinds deze week een nieuwe eigenaar. Ondanks dat we zelf weinig gebruik van hem hebben gemaakt omdat hij voor onze fokkerij te klein is, zullen we zijn mooie verschijning met bijzondere uitstraling toch ook missen.
Naast Larsto hebben ook Jade, Calice and Hind afgelopen week een nieuwe eigenaar gekregen.

Spermaonderzoek Stefan
Afgelopen zomer gingen er vele verschillende verhalen over Stefan door het land. Stefan was verhuurd en begin van de zomer hebben wij hem weer naar huis gehaald. Dit omdat maar weinig merries die hij gedekt had dragend bleken. Na onderzoek van zijn sperma bleek de kwaliteit onvoldoende. Stefan heeft bij ons op stal een aantal maanden rust gehad en daarna is zijn sperma opnieuw gecontroleerd: Morfologie 45, beweging 70 en TNB 1178. We zijn erg blij, want de spermakwaliteit is prima en voldoet weer aan de criteria voor een dekhengst.
Naast Stefan staat ook Shadow weer in zijn eigen stal. Hij is weer terug na vijf jaar verhuurd te zijn geweest. Beide hengsten zullen in 2016 bij ons op stal ter dekking staan.
Duncan is voor 2017 verhuurd aan dhr. van der Valk, stal van de Valkenhof, in Hoofddorp.  


08-09-2016: Geweldige resultaten premiekeuring

We genieten nu volop van onze pony's! Wat zijn ze nog mooi, stralend en glimmend in de zon. Prachtig om naar te kijken!
Ook afgelopen weekend hebben we genoten van de prestaties van onze pony's tijdens de premiekeuring van Fokvereniging Twente.
19 pony’s van onze stal hebben zich in de baan gepresenteerd. Eén vijfde plaats, de overige achttien eindigden allemaal bij de eerste drie in hun rubriek. Vijf daarvan mochten een kampioenstitel mee naar huis nemen.
Karlijn Liebas werd uitgeroepen tot Veulenkampioen overige maten en Algemeen Veulenkampioen. Hind Liebas werd Jeugdkampioen midden maat en Hayley Liebas veroverde deze titel in de grote maat. Galona Liebas mocht opstellen als beste 3-jarige in Twente gefokt. Voor de vierde keer op rij wist Feline Liebas de titel in de midden maat op te eisen, eerst twee maal als jeugdpony nu voor de tweede keer als volwassen merrie.
Alle 8 veulens ontvingen een veulenpremie, beide enters en alle drie twenters ontvingen hun jeugdpremie. De bonte 3-jarige merries wisselden de kopplaats in hun rubriek af en ontvingen allebei een tweede premie. Onze vier oudere merries kregen allen een eerste premie.

Juwell LTD ontving haar enterpremie en werd Jeugdkampioen kleine maat. In totaal drie merries uit onze stal die meestreden om het jeugdkampioenschap waarbij Juwell als Algemeen Jeugdkampioen mocht opstellen. Haar moeder, Cirientje van Erve Knippert, won de rubriek kroonmerries en ontving wederom een eerste premie.

Ook de nakomelingen van onze hengsten deden het goed. Stefan liet vier veulens, drie enters en vijf twenters zien welke allemaal een premie ontvingen. Twee oudere merries ontvingen een tweede premie. Duncan’s veulens zijn nog wat groen, twee ontvingen premie, twee niet. Twee van de drie enters ontvingen een jeugdpremie. De vijf veulens van Egon ontvingen allemaal premie en bij de enters één wel en één niet. Rascal-H liet een geprimeerd veulen en een eerste premie merrie zien. De Shadow dochters kregen vier eerste premies en een tweede premie. Larsto showde een jaarling met premie.

Alle premies zijn al op de pagina’s van de pony’s verwerkt. Net als de hengstenkeuze voor onze merries.

Natuurlijk hadden wij deze prestaties nooit kunnen bereiken zonder alle mensen die wederom hun steentje hebben bijgedragen. Het wasteam, de voorbrengers, poetsers, vervoerders en tostibakkers, geweldig bedankt!

Hieronder foto’s van onze kampioenen gemaakt door Arianne Dijkstra.
Karlijn Liebas - Juwell LTD - Hind Liebas
Hayley Liebas - Galona Liebas - Feline Liebas

     

     


16-08-2016: Jaarlijkse premiekeuring

Op zaterdag 3 september zullen wij weer deelnemen aan premiekeuring Twente. Dit jaar zullen er 26 pony's mee gaan, waarvan er 22 zullen deelnemen aan de keuring. In totaal zullen er 32 pony's door onze 'wasstraat' gaan. 

Deze keuring van Fokvereniging Twente zal om 9.00uur beginnen en wordt gehouden in Paardensportcentrum De Hoffmeijer, Hoffmeijerweg 10, Ambt Delden.

Graag tot dan!


14-07-2016: Nationale Bontenkeuring

Afgelopen zaterdag hebben we deelgenomen aan de 26ste Nationale Bontenkeuring. Kornuit Liebas won zijn rubriek en werd geselecteerd voor de fraaist getekende pony. Jade Liebas werd ook kopnummer, Daniek Liebas werd als tweede geplaatst direct achter de kampioen grote maat en Geeke Liebas wilde absoluut niet stappen, alleen maar springen, ze werd als tweede geplaatst maar eindigde uiteindelijk op de derde plaats in haar rubriek. Wij zijn erg tevreden met deze resultaten. Meteen na de kampioenskeuring zijn we richting huis gegaan, dit in verband met een feest die avond. We hebben daarom niet alle eigenaren en fokkers van kampioenen kunnen feliciteren, maar willen dat bij deze alsnog doen. Er waren een aantal erg mooie pony's bij deze dag!


28-06-2016: Zeer succesvolle Zomerkeuring Oost-Nederland

Voor de tweede keer werd Zomerkeuring Oost-Nederland afgelopen zondag georganiseerd voor vier oostenlijke fokverenigingen. Eigenlijk zou een zomerkeuring buiten gehouden moeten worden, maar vanwege de weersvoorspellingen en de stortbui die ook daadwerkelijk viel waren wij blij met een mooi uitgezette baan binnen in de Manege in Mariënheem. Een gezellige maar voor ons ook zeer succesvolle dag!

Wij startten met twee veulens in dezelfde rubriek. Op kop kwam Kanjer Liebas, meteen gevolgd door Kristie Liebas. Na de middag was de beurd aan Galona Liebas, ook zij bezette een kopplaats. Willemijn Liebas werd als tweede in haar rubriek opgesteld. Dewi Liebas mocht ook vooraan lopen in haar rubriek. De jaarling Juwell LTD kwam eveneens op kop te lopen en heeft deze dag veel geleerd.

Kanjer werd Veulenkampioen en zijn moeder Dewi Kampioen 3-jaar en ouder midden/grote maat. Aansluitend volgde de verkiezing voor Zomerkampioen Oost-Nederland uit de vijf reeds gekozen kampioenen. Kanjer en Dewi gingen hierbij de strijd met elkaar aan en na enkele ronden stappen mocht Dewi opstellen als Zomerkampioen Oost-Nederland 2016!

   Foto's: Arianne Dijkstra

  


31-05-2016: Afsluiting veulenseizoen

Vanochtend is ons laatste veulen van dit jaar geboren. Allemaal zijn ze gezond en zonder problemen ter wereld gekomen. Wij genieten volop van onze nieuwe aanwinsten die heerlijk door de wei rennen en spelen!

Binnenkort hopen we van allemaal een mooie foto op onze pagina 'Veulens' te kunnen plaatsen.


11-05-2016: Galant LTD ter dekking beschikbaar

Afgelopen weken hebben wij veel positieve reacties ontvangen over Galant. Een aantal fokkers is erg geinteresseerd om bij hem te dekken. Wij hebben dan ook besloten dat Galant LTD dit dekseizoen bij ons ter dekking zal staan. Bent u geinteresseerd om uw merrie te laten dekken door deze hengst neem dan contact met ons op.

Naast Galant zullen ook Duncan van de Garderenshof, Egon Liebas en Furi van de Vier Hoeven dit seizoen bij ons ter dekking staan. Bent u geinteresseerd in deze hengsten of hebt u vragen, laat het ons weten. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om de hengsten te komen bekijken, maar bel dan even om een afspraak te maken.


3-5-2016: Foto's

Vandaag zijn er foto's toegevoegd van Krystel Liebas op de pagina 'Veulens'.
  
Daar is ook onze nieuwste aanwinst Kornuit Liebas toegevoegd. Deze fraai getekende hengst is vanochtend geboren en we hopen de komende dagen foto's van hem te maken.

Op de pagina 'Dekhengsten' zijn nieuwe foto's toegevoegd van Galant LTD.
  


29-04-2016: Positieve uitslag sperma onderzoek

Gisteren kregen we een belangrijk telefoontje van het stamboekkantoor. De uitslagen van het sperma oderzoek waren binnen. Galant en Gozer voldoen beide aan de gestelde eisen en daarmee is hun goedkeuring als dekhengst bevestigd.
Gozer heeft zijn stal inmiddels al verruild voor een stal in Zwitserland bij familie Merz / von Shethof. Daar werd hij afgelopen zaterdag ook goedgekeurd, hij ontving een eerste premie en werd beste 3-jarige hengst.
Galant is nog te koop of zal dit seizoen bij ons ter dekking staan.


26-04-2016: Eerste veulen

Afgelopen nacht is tussen de buien door ons eerste veulen van dit jaar geboren. Na een snelle bevalling werd Yvette moeder van een zwartbont merrie veulen. Een wakker veulen dat snel stond en dronk, maar vlak na de geboorte is verhuisd naar een zacht strobed in de stal. Helaas laten de winterse buien het niet toe om haar even naar buiten te laten. Het blijft dus nu bij een paar bokkesprongetjes op stal, maar hopelijk kan ze komende dagen toch het weiland gaan verkennen. Houd ook de komende week onze pagina 'Veulens' in de gaten want het ziet er naar uit dat er deze week nog een veulen geboren gaat worden.


 14-04-2016: Geen nieuwe foto's

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om foto's op onze website te plaatsen. Dit is ook de reden dat er 'foto volgt' staat bij de pony's op onze pagina 'Te Koop'. Bent u geinteresseerd in een van deze merries, laat het ons dan weten. Wij kunnen dan de foto per mail aan u versturen. Ook kunt u een kijkje nemen op onze Facebookpagina, hier staan de foto's al wel gepubliceerd. We hopen dat het probleem op de website zo snel mogelijk is verholpen.


29-03-2016: Geen hengstenfolder

Vanwege het grote bereik van onze website en facebook hebben wij besloten dit jaar geen hengstenfolder te maken. Bent u geinteresseerd in onze hengsten of hebt u vragen dan bent u altijd welkom om contact met ons op te nemen per telefoon of mail. Daarnaast zullen wij onze hengsten ook laten zien op de hengstenshow van Fokvereniging Oost Veluwe in de Oranjehal te Wenum Wiesel op zaterdag 9 april. Mocht u onze hengsten graag nog eens persoonlijk bekijken, dan ontvangen wij u graag op onze stal, maar bel dan voordien om een afspraak te maken.
De volgende hengsten zullen komend dekseizoen bij ons ter dekking staan: Duncan van de Garderenshof, Egon Liebas en Furi van de Vier Hoeven. Daarnaast zijn Rascal-H van de Wechterholt en Galant LTD nog te koop.
Meer informatie vind u op deze website onder de pagina 'Hengsten'.

Stamboekopname
Vorige week vond de eerste stamboekopname van dit jaar weer plaats. Onze merries Geeke en Galona werden door de inspecteurs en veterinair bekeken en goedgekeurd. Galona deed dit met een bovenbalkscore van 80-70 en is gemeten op 100 cm. Geeke meet 102 cm en scoorde 80-85.

Liebas-merries te koop
Met het oog op de veulens die dit jaar weer geboren zullen gaan worden en de twee nieuwe stamboekmerries, hebben wij besloten enkele eigen fokmerries te koop aan te bieden. Zie hiervoor de pagina 'Te Koop'.


30-01-2016: Website bijgewerkt

De jaarlijkse update heeft plaatsgevonden. De leeftijden van de verkooppony's zijn bijgewerkt en de veulens van 2015 zijn verhuisd naar de pagina's 'Hengsten in opfok' en 'Jeugd'.


24-01-2016: Hengstenkeuring

Al weer twee weken geleden vond de jaarlijkse hengstenkeuring plaats. Dit jaar voor ons niet zo succesvol als gehoopt. De hengsten waren goed in conditie en stonden er mooi voor, helaas lieten zij zich niet van hun beste kant zien in de ring. Allen waren erg druk en toonden daardoor niet de bewegingen zoals zij dat zouden kunnen. Toch zijn we tevreden met de premies.
De dag begon voor ons met de show van de preferente hengsten. Shadow van Drieoka werd begin 2015 preferent verklaard met 5 goedgekeurde zonen, inmiddels zijn dat er al 7 geworden. Het was een mooie show waarbij zijn belangrijkste prestaties als vaderdier werden voorgelezen. Daarna kregen zowel wij als eigenaar, als Saskia Nijman als fokker, een mooi aandenken. Later op de dag behaalde zijn zoon Davinci-H van de Wechterholt ook nog eens het kampioenschap grote maat een het algemeen kampioenschap! Een bijzondere prestatie, want tussen de kampioenen die meestreden om het erekampioenschap liepen twee zonen van Shadow. Shadow is de laatste jaren verhuurd geweest, maar heeft enkele weken voor de keuring bij ons op stal gestaan. Het blijft een super fijne hengst die vanaf veulen af aan in ons eigendom is, waar wij een aantal prachtige nakomelingen van hebben en waarvan wij altijd genieten als hij bij ons op stal staat.
Onze beide nieuw goedgekeurde hengsten ontvingen een tweede premie. De zwartbonte Gozer Liebas zal nadat het spermaonderzoek is afgerond gaan emigreren. Hij werd meteen na de hengstenkeuring in december al verkocht aan Markus en Brigitte Merz in Zwitserland. De bruine Galant LTD kunnen wij helaas niet zelf inzetten op onze merries, voor hem zijn wij dan ook nog op zoek naar een nieuwe eigenaar. Inmiddels zijn de testresultaten van zijn vachtkleuronderzoek bekend, Galant is bruin.
Egon Liebas kwam in een sterke rubriek, maar wist wederom zijn eerste premie te behalen. Duncan van de Garderenshof zag er een stuk beter uit dan vorig jaar en ontving ook wederom zijn eerste premie. Beide hengsten zullen in 2016 bij ons ter dekking staan, samen met de definitief goedgekeurde Furi van de Vier Hoeven.
De minikampioen Winningmood van de Toom is een zoon van onze hengst Larsto van de Berkenhoeven. De beste vierjarige hengst Ferrero of Duke stable is een kleinzoon van de preferente Larsto.
Onze Stefan van Aruba is voor dekseizoen 2016 verhuurd naar Hengstenhouderij Dibbits in Horssen. Andre Dibbits heeft Stefan in 8 weken tijd beleerd en voorbereid voor de aangespannen rubriek tijdens de hengstenkeuring. Helaas bleek zijn korte ervaring onvoldoende en kwamen zij niet verder dan de laatste plaats.


Shadow van Drieoka bij de presentatie voor Preferente hengsten, samen met Lieke en fokker Saskia Nijman.

Galant LTD


23-12-2015: Kerstwens


19-12-2015: Foto's Gozer en Galant

    

Gozer Liebas (foto: Leontien Ruissen) en Galant LTD.

Op zaterdag 8 januari zullen zij weer op de hengstenkeuring getoond worden voor primering.
U kunt hun afstamming vinden op onze pagina Hengsten - Hengsten in opfok.


13-12-2015: Gozer Liebas en Galant LTD goedgekeurd

Gisteren werd de jaarlijkse hengstenkeuring voor jonge hengsten gehouden in manege Bartels te Marienheem. Wij namen in totaal vier hengsten mee, allen zonen van Stefan van Aruba. Twee daarvan ontvingen een voorlopige deklicentie!
Gozer Liebas, grote maat, 104 cm, pijpomvang 16 cm.
Galant LTD, midden maat, 96 cm, pijpomvang 15 cm.

Komende week zullen wij meer informatie en hopelijk ook enkele foto's van deze hengsten plaatsen.


16-11-2015: Nederlands Kampioenschap
Door drukte is het er nog niet van gekomen de uitslagen van het Nederlands Kampioenschap op onze website te vermelden. Jurist LTD begon op een tweede plaats in zijn rubriek en mocht uiteindelijk als derde opstellen. Geeke Liebas en Feline Liebas werden vijfde in hun rubriek en Dewi Liebas kwam op een vierde plaats. Wij zijn erg tevreden met de plaatsing in deze mooie rubrieken vol met kampioenspony's.

Stefan van Aruba is verhuurd
Onze dekhengst Stefan is voor seizoen 2016 verhuurd aan Hengstenhouderij Dibbits uit Horssen. Op het moment dat Stefan in ons eigendom kwam stond hij ook op stal bij familie Dibbits, voor Stefan dus een vertrouwd adres.

Furi van de Vier Hoeven ter dekking op stal Liebas
Onze andere grote maats zwarte dekhengst Furi van de Vier Hoeven is komend dekseizoen weer terug bij ons op stal. Furi heeft een aantal mooie nakomelingen gebracht, waaronder de op jonge leeftijd preferent geworden eerste premie merries Willemijn Liebas en hengstenmoeder Yvette Liebas. We hopen in de toekomst nog een paar mooie nakomelingen van hem te fokken.


10-10-2015: Nakeuring Heteren

Gisteren zijn wij met Jelle naar de nakeuring in Heteren geweest. Hij behaalde daar een veulenpremie.
Florien van de Kweeklust, de smokey merrie op onze verkooppagina, is daar opgenomen in het stamboek met 85 punten voor type. Ze meet 101 cm en ontving een tweede premie van de jury.

In totaal werden er twee veulens van Egon getoond welke beiden premie kregen. Duncan liet drie veulens zijn waarvan er twee geprimeerd werden en een entermerrie welke een premie ontving.

Nationaal Kampioenschap
Volgende week, zaterdag 17 oktober, zal het Nationaal Kampioenschap worden gehouden in Lunteren. Wij zullen daar deelnemen met Geeke Liebas, Feline Liebas, Dewi Liebas en Jurist LTD. We hopen u daar te zien!


16-9-2015: Premiekeuring Twente

Met 31 van de 191 pony’s in de catalogus was het wederom een drukke dag, maar de voorbereidingen verliepen goed. Dinsdagavond ging de wasstraat open en donderdagavond waren alle pony’s netjes schoon. Helaas waren de weersvoorspellingen zo dat we alle pony’s op vrijdagavond op stal hebben gezet. Mede door het fijne team waarmee we al een aantal jaren samenwerken werd het wederom een geslaagde dag!
Dat begon bij de vijf veulens waarvan er drie een premie ontvingen, met een kopplaats voor Jurre. Alle jaarling merries ontvingen een enterpremie met kopplaatsen voor Hayley, meteen daarachter stond Haike, en Hilvana. Beide twentermerries Galona en Geeke liepen op kop in hun rubriek en behaalden een twenter premie. Hierdoor liepen er bij het Jeugdkampioenschap grote maat alleen zwartbonte pony’s van stal Liebas. Geeke trok aan het langste eind en mocht opstellen als Jeugdkampioen grote maat, meteen daarna wist ze ook het Algemeen Jeugdkampioenschap in de wacht te slepen. Bij de drie jarige merries begon het ook meteen goed, ze ontvingen alle drie de felbegeerde rood/wit/blauwe rozet voor een eerste premie. Feline streed ook mee voor de beste 3-jarige in Twente gefokt en won. Bij de 3 jaar en oudere merries ontvingen we in totaal 1 tweede premie en 8 eerste premies. Daarbij werden Daniek en Willemijn uitgenodigd deel te nemen aan kampioenschap grote maat van wege een eerste plaats in hun rubriek. Feline zag en overwon bij het kampioenschap middenmaat.
Daarnaast was er voor Bente van stal TD een nette tweede premie. Beide veulens van stal LTD ontvingen een premie en Cirientje wederom een eerste premie. Jurist LTD mocht daarnaast ook opstellen als reserve veulenkampioen overige maten. Het algemeen veulenkampioen: Illusion van de Bargeshoeve, dochter van Stefan van Aruba, en haar moeder Charella van de Olle Dijck, de kampioen grote maat, lopen altijd bij onze pony’s in het weiland. Dus ook op deze prestaties zijn wij natuurlijk zeer trots.
Bij deze willen wij graag alle mensen die ons geholpen hebben heel erg bedanken!


23-8-2015: Voorbereidingen Premiekeuring Twente

Op zaterdag 5 september zal om 9.00uur de jaarlijkse premiekeuring van Fokvereniging Twente worden gehouden in Manege De Hoffmeijer, Hoffmeijerweg 10, 7495 RZ Ambt Delden. De voorbereidingen zijn bij ons al begonnen. In totaal zullen er 31 pony's gewassen worden. Natuurlijk hopen we dat u ons komt aanmoedigen, dus graag tot 5 september!

Te Koop-pagina. Op dit moment staan er weer enkele pony's te koop. Helaas is het door een fout op de website niet mogelijk om foto's te plaatsen. We hopen dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Mocht u geinteresseerd zijn in een van deze merries, kijk op onze website, facebookpagina of laat het ons dan per e-mail weten zodat wij u per mail een foto kunnen sturen.


13-7-2015: Nationale Bontenkeuring

Een zilveren jubileum werd gevierd! De deelnemers aan de 25ste editie van de bontenkeuring ontvingen een leuke attentie in de vorm van een ijsje en een goed gevulde emmer met inhoud voor mens en dier. Daarnaast was het een heel gezellige dag! Daar moet wel bij gezegd worden dat met 'maar' drie pony's naar een keuring gaan voor ons een makkie is, geen gehaast, tijd om te praten en tijd om zelf de keuring te bekijken. Daarnaast kwamen we met mooie resultaten thuis. Haike en Galona mochten beiden als eerste in hun rubriek opstellen en Feline als tweede. Aan het eind van de dag werd Galona ook Jeugdkampioen overige maten.
Bij deze willen wij de organisatie bedanken voor vele mooie keuringen en wij hopen dat er nog velen mogen volgen!

Galona Liebas, foto: Leontien Ruissen

7-7-2015: Zomerkeuring Oost Nederland succesvol
De eerste editie van Zomerkeuring Oost Nederland was succesvol. De dag was goed georganiseerd, het weer prima waardoor de keuring buiten gehouden kon worden op een gezellig aangekleed terrein en ook onze resultaten mochten er zijn. Voor ons was dit een gezellige dag, mede omdat we niet veel pony's bij ons hadden. De kwaliteit van alle rubrieken was erg goed. Met drie tweede plaatsen en één kopnummer zijn wij dan ook zeer tevreden over zijn. Falish Liebas stond op kop in haar rubriek. Jurre, Geeke en Daniek werden allemaal tweede in hun rubiek.
Juwell werd ook tweede en ontving de Wildcard voor de veulens, Cirientje stond op een knappe vierde plaats in een sterke groep.

Laatste veulen van dit seizoen
's Avonds na de zomerkeuring zaten we gezellig buiten na te praten toen het geboortealarm af ging. Gelukkig hadden voor deze dag oppas geregeld, maar de planning van Bente was zo dat wij allemaal bij de geboorte aanwezig konden zijn. Wat was het spannend, eerste zagen we al witte voetjes, toen een mooi getekend veulen en niet veel later het geslacht. Een zwartbonte merrie! Enkele dagen later werd het laatste veulen van dit seizoen geboren, een zwart hengstveulen voor Cailtin.

25ste Nationale Bontenkeuring
Komende zaterdag zullen we weer deelnemen aan een keuring. Dit maal aan de Nationale Bontenkeuring, die dit jaar voor de 25ste keer gehouden zal worden! Deze keer zullen Feline, Galona en Haike getoond worden.
Ook James is opgegeven voor deze keuring, maar helaas kan hij niet mee. Afgelopen week heeft hij met zijn voet vastgezeten in de manen van zijn moeder. Dit terwijl enkele dagen daarvoor beiden nog volledig uitgeborsteld waren. Waarschijnlijk is hij op de nek van zijn moeder gesprongen en met zijn voet verwikkeld geraakt in haar manen (hoe krijg je het voor elkaar om dit zo strak in de knoop te krijgen?) waardoor zijn voet een tijdje afgekneld is geweest. Gelukkig lijkt er niets beschadigd, maar omdat er toch wat zwelling is gunnen we hem voldoende rust om goed te herstellen.
Wilt u de Nationale Bontenkeuring bezoeken, dan bent u van harte welkom op dit adres: Manege 't Willaer, Willaerlaan 125, 3925 HM Scherpenzeel.


21-06-2015: Zomerkeuring Oost Nederland

Over één week weten we wie de eerste Zomerkampioen van Oost Nederland is.

Enkele maanden geleden werd het idee geopperd om ook een zomerkeuring in het Oosten van Nederland te organiseren. Na positieve reacties van de leden van de fokverenigingen IJsselstreek, Oost Veluwe, Twente en West Overijssel / Flevoland werd de organisatie in gang gezet. En nu kunnen we zeggen dat het gelukt is, met 127 pony’s van 48 inzenders in de catalogus. Om 9.00uur zal de keuring beginnen op het buitenterrein van Manege Bartels, Boetelerveldweg 7 te Mariënheem.
Wij hopen op een kwaliteitsvolle keuring maar vooral ook een hele gezellige dag waarop we u natuurlijk als inzender, sponsor of publiek mogen verwelkomen.

Graag tot volgende week!

Bovenstaand berichtje is van de organisatie van de zomerkeuring waar Lieke ook deel van uitmaakt. In totaal hebben wij zes pony's ingeschreven: Geeke, Falisha, Daniek, Jurre, Cirientje en Juwell.
Komt u ons ook gezellig aanmoedigen?


29-5-2015: Kansberekeningen

De natuur laat zich niet leiden door kansberekeningen. Ieder voorjaar maken wij een lijstje met daarop alle merries die een veulen verwachten. Hierop staan de naam van de merrie, hengst, uitgerekende datum en het percentage kans op de bonte kleur. Bij de zes veulens die nu geboren zijn hoorden de volgende berekeningen: 1x 0% kans op bont, 3x 50% kans op bont en 2x 75% kans op bont. Tot nu toe is het resultaat 1 bont veulen en 5 zwarte. Dat maakt de fokkerij leuk en de fokkerij van zwartbonte pony's extra moeilijk. Teleurgesteld zijn we zeker niet, want op grote aantallen komen deze berekeningen zeker uit, zo hebben we afgelopen twee jaar veel zwartbonte merrieveulens gefokt. Daarnaast zijn wij erg tevreden over de kwaliteit. Zowel van Duncan als van Egon hebben wij erg mooie veulens. Daarnaast hebben we inmiddels twee mooi getekende bonte merrie veulens van Egon mogen bewonderen en een aantal zwarte veulens van Duncan welke zeker kwaliteitsvol zijn.
We hopen komende week foto's van onze nieuwste veulens te kunnen plaatsen.


6-5-2015: Eerste veulen van Egon

Afgelopen nacht heeft onze merrie Willemijn een zwartbont hengstveulen gekregen. Hij is de eerste nakomeling van Egon en wij kijken vol verwachting uit naar de andere veulens. We hopen dat we binnenkort een mooie foto van hem kunnen maken.


27-4-2015: Collage Leontien Ruissen

Vorig jaar na onze premiekeuring hebben we bezoek gehad van fotograaf Leontien Ruissen. Zij heeft vele van onze pony's voor haar lens gehad en prachtige foto's gemaakt welke u overal op onze website terug kunt vinden. Deze foto's zijn te herkennen aan het LR/. teken. Op haar eigen website heeft zij nu een collage gemaakt van dit bezoek, zie hieronder. Of kijk op www.fotografieleontienruissen.nl.

    


26-04-2015: Zomerkeuring Oost Nederland

Op zondag 28 juni wordt voor de eerste keer Zomerkeuring Oost Nederland gehouden. De keuring wordt georganiseerd voor NSPS-leden binnen 4 fokverenigingen uit het oosten van Nederland; Twente, West-Overijssel / Flevoland, IJsselstreek en Oost-Veluwe. De keuring wordt gehouden bij Manege Bartels, Boetelerveldweg 7 te Mariënheem en begint om 9.00uur. Bij mooi weer vind de keuring buiten plaats en bij regen zal deze binnen plaatsvinden. Een mooie gelegenheid om uw jonge pony's ervaring te laten opdoen, maar ook om mee te strijden voor de titel Zomerkampioen Oost Nederland. De organisatie hoopt op mooi weer, kwaliteitsvolle pony's en vooral een gezellige dag voor alle shetlandponyliefhebbers van jong tot oud, uit Oost Nederland en daarbuiten. Voor meer informatie kunt u altijd mailen naar zomerkeuring-oostnl@outlook.com of contact met ons opnemen en vragen naar Lieke.

Ook wij zullen met enkele pony's aan deze keuring deelnemen en natuurlijk hopen wij dat u ons komt aanmoedigen!

Website
Op de pagina 'Veulens' staan foto's van ons eerste veulen. Tijdens het fotograferen stak hij brutaal zijn tong uit naar Wilfried die zijn moeder vasthield en geluid maakte om zijn aandacht te wekken. Zie hiervoor de pagina Foto's, via Overige.
Ook de verkooppagina is weer bijgewerkt. Dus bent u op zoek naar een pony, neem dan daar een kijkje.


18-4-2015: Het eerste veulen is geboren

Afgelopen vrijdagochtend werd ons eerste veulen geboren. We werden gewekt door het geboortealarm en enkele minuten later was het eerste veulen van 2015 een feit. Het was een spannende geboorte omdat één beentje helemaal terug lag. Gelukkig konden wij dit voetje er zelf bij krijgen waarna de geboorte snel ging. Het is een zwart hengstveulen van Cuby en Duncan.

Meer informatie vind u op de pagina 'Veulens'.


28-3-2015: Resultaten stamboekopname

Vorige week zaterdag vond de stamboekopname in Twente plaats bij onze stal. Drie eigen merries werden getoond en behaalden een prima score. De zwartbonte Feline is een middenmaats merrie van 97 cm en behaalde 80/80 als bovenbalk score. Beide zwarte merries zijn grote maat. Florien werd gemeten op 104 cm en scoorde 75/80, Falisha is 105 cm en heeft als bovenbalk score 80/85 ontvangen. Wij zijn erg tevreden met deze scores, ook veterinair was alles in orde, daarmee zijn de merries nu opgenomen in het stamboek. Nu gaan we nadenken over de hengstenkeuze voor deze merries.


27-03-2015: Hengsten showen

Inmiddels is onze hengstenfolder verzonden. Voor meer informatie en foto's kunt u natuurlijk op deze website terecht bij de pagina 'Hengsten'. Wilt u onze hengten in het echt bekijken, dan kan dat morgenavond tijdens de Hengstenshow.
Wij zullen hier met alle vijf hengsten aanwezig zijn. U komt toch ook?
Zaterdag 28 maart. Aanvang 19.00uur.
Locatie: Manege Gasselte, Lutkenend 19, 9462 PN Gasselte.


13-03-2015: Stageplaats

Vanaf april tot en met september bieden wij een stageplaats aan.
Volg jij de opleiding paardenhouderij of dierverzorging en zoek je een adres om praktijkervaring op te doen of informatie over de fokkerij te krijgen, neem dan contact met ons op. Wij zijn een Aequor erkend leerbedrijf.


02-03-2015: Hengstenshow Gasselte 28 maart 2015

Ook dit jaar zullen wij onze hengsten weer laten zien tijdens de hengstenshow, georganiseerd voor de regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Deze show wordt op 28 maart gehouden in Gasselte en begint om 19.00uur. De organisatie verwacht ruim 35 prachtige hengsten te kunnen tonen, met daarnaast een sfeervolle avond, goede informatie, een strodorp(je) en een verloting waarbij waardebonnen verloot worden waarmee u tegen een zeer gereduceerd tarief een dekking kunt winnen.

Wilt u onze hengsten komen bewonderen, dan zien wij u graag in Gasselte!


12-02-2015: Winter

Ondanks dat de winter in Nederland lang op zich heeft laten wachten is er inmiddels toch een koudere periode aangebroken. Waarbij wij in het oosten van het land twee keer enkele dagen sneeuw hebben gehad. Het blijft een mooi gezicht... dus ook wij hebben de camera weer meegenomen naar buiten. Zie hieronder het resultaat.

     

De sneeuw was leuk, maar stiekem kijken wij toch ook al weer uit naar het voorjaar en de tijd dat de veulens geboren gaan worden. De website is daar dan ook alvast op aangepast. De veulens van 2014 zijn verhuisd naar de pagina's Hengsten in opfok en Jonge merrie's.
Ook de verkooppagina is weer aangevuld met 8 nieuwe merries.


13-01-2015: Duncan en Egon 1ste premie, Shadow preferent!

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd de jaarlijkse hengstenkeuring van het NSPS gehouden. Op zaterdag hebben we twee hengsten getoond aan de jury. In de eerste rubriek mocht Egon zich laten zien. We wisten dat het zwaar zou worden met een bonte hengst tussen drie grote zwarte hengsten. Ondanks dat hij in het begin wat druk was liet Egon zich daarna goed zien. Hij werd als derde geplaatst en ontving een eerste premie. Daar waren we erg blij mee, voor Egon zelf natuurlijk, maar ook voor zijn vader Shadow. Door deze eerste premie kreeg Shadow genoeg punten voor het preferentschap. Vanaf nu is onze hengst Shadow van Drieoka Preferent.
Na de middagpauze mocht Duncan zich laten zien. Hij was te onrustig om zijn goede bewegingen optimaal te tonen. Hij ontving een eerste premie en werd als zesde in zijn rubriek geplaatst. Afgelopen jaar heeft hij zich goed ontwikkeld, maar hij blijft een groene hengst. Van beide hengsten verwachten we komend voorjaar enkele veulens, daar kijken we dan ook erg naar uit.

   Foto: Edith Molenkamp

 06-01-2015: Hengstenkeuring

Allereerst willen wij u een gelukkig en gezond nieuw jaar toewensen!

Vanavond zijn we bezig geweest met het wassen van onze hengsten Duncan en Egon. Beide hengsten zullen zaterdag op de hengstenkeuring getoond worden. We zijn erg benieuwd hoe ze het daar gaan doen. Natuurlijk hopen we u komend weekend in Marienheem te zien!


27-12-2014: 20 jaar vriendschap met Stutteri Stjernen.

In 1994 werd de eerste Internationale Shetlandponyshow gehouden in Nederland. Het Nederlandse stamboek vroeg via het maandblad aan de leden om te reageren wanneer zij plaats hadden voor buitenlandse logees en hun pony’s. Wij hadden voor beide de mogelijk en reageerden richting stamboek. Enkele weken later belde er een vrouw uit Denemarken. Wilfried nam de telefoon op, hoorde een buitenlandse stem en antwoordde alleen: “Moment”. Hij gaf de telefoon aan Karin omdat haar talenkennis veel groter is. De dame die belde was Janny Sørensen. Wilfried en Janny ontwikkelden door de jaren heen een ‘Shetlandponytaal’ die bestaat uit Engelse, Duitse, Deense en Nederlandse woorden tegelijk. We lachen er nog steeds om, maar tegenwoordig spreken beiden een goed woordje over de grens. Het meest speciale aan dit verhaal is dat, nu 20 jaar later, we nog steeds een bijzondere vriendschap hebben!
Janny kwam naar de eerste Internationale show met twee jonge meiden, Lotte en Mette. Beiden waren veel aanwezig bij Stutteri Stjernen en hielpen bij de verzorging en het trainen van de pony’s. Na deze eerste ontmoeting hielden we contact. In al deze jaren zijn we al vaak naar Denemarken geweest. Er waren tijden dat we iedere drie weken gingen om pony’s weg te brengen, nu iets minder vaak, maar veel langer dan een half jaar is het niet. Dit om een bezoek te brengen aan Janny en haar familie, om de ponies van Stutteri Stjernens te bekijken, om bijna jaarlijks de Deense hengstenkeuring te bezoeken, de landbouwshow in Roskilde, Internationale shetlandponyshows, om pony’s te kopen en te verkopen, hengsten uit te wisselen met Janny, maar ook voor vakanties en een bezoek aan Legoland en Tivoli samen met Janny’s kinderen Tina en Michael.
Maar door deze speciale vriendschap hebben we ook veel andere Deense mensen ontmoet die ook vrienden zijn geworden. Janny bezocht de onlangs gehouden hengstenkeuring, samen met Kim Ørnbo, Barbara en Hanna Güngerich. Om onze 20-jarige vriendschap te vieren zijn we samen uit eten geweest.


23-12-2014: Kerstgroet

Wij wensen u gezellige kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuw jaar! Een jaar waarvan wij natuurlijk hopen dat u veel succes, maar bovenal veel plezier zult beleven met uw shetlandpony's!

Meteen in het begin van 2015 hopen we u te zien tijdens de Nationale Hengstenkeuring op 9 en 10 januari in Mariënheem, waar op zaterdag ook onze hengsten Egon en Duncan getoond zullen worden.


19-10-2014: Nationaal Kampioenschap

Gisteren werd het Nationaal Kampioenschap van het NSPS gehouden. Wat een mooie pony's hebben we daar gezien. Alleen de kampioenen van de premiekeuringen mogen daar deelnemen. Wij hebben drie pony's meegenomen. Hero LTD behaalde een keurige 2e plaats, meteen achter de veulenkampioen. Feline Liebas stond op plaats 7 in een grote rubriek van 9 pony's. Dewi behaalde ook een mooie 2e plaats. Keurige resultaten waar wij erg blij mee zijn. Natuurlijk hebben we het op onze premiekeuring super gedaan, maar als je op landelijk niveau tussen alle kampioenen zo mee kunt doen is heel leuk.

Ook de nakomelingen van onze hengsten hebben weer van zich laten horen. In totaal deden er vier nakomelingen van Stefan mee. Drie daarvan wonnen hun rubriek, de andere eindigde op de derde plaats. Ook Shadow heeft vier nakomelingen laten zien op dit NK. Zij eindigden op plaats 1, 2, 5 en 7. Een dochter van Larsto was ook aanwezig en behaalde een zesde plaats.


5-10-2014: Nieuwe foto's

Zondags na onze premiekeuring is fotograaf Leontien Ruissen bij onze stal op bezoek geweest. Ze heeft een aantal van onze merries op de foto gezet. Maar ook onze hengsten hebben een fotoshoot ondergaan.
Het was weer een klus om ze allemaal op te poetsen en de bonten weer een beetje witter te maken, maar het resultaat mag er zijn. De merries werkten allemaal heel fijn mee en stonden snel op de foto. Met de hengsten zijn we naar een mooie stukje natuur in de omgeving geweest, waar nog net de laatste heide bloeide.

We willen Leontien bedanken voor haar geduld en vakmanschap! Wij zijn erg blij met deze mooie plaatjes.
U kunt de foto's van Leontien herkennen aan het lr/. teken.

Hieronder enkele foto's die op deze dag gemaakt zijn.

           

De overige foto's vind u op de pagina's: Dekhengsten, Verhuurde hengsten, Merries, Jeugd, Veulens, Foto's.

Als u op de foto klikt verschijnt deze in een groter formaat.


17-09-2014: Foto's kampioenen

Hieronder de foto's van onze kampioenspony's: Hero LTD, Feline Liebas en Dewi Liebas.
     
Foto's: Arianne Dijkstra


7-9-2014: Geweldige resultaten Premiekeuring Twente

Algemeen veulenkampioen, Algemeen jeugdkampioen, Algemeen Dagkampioen, Erekampioen, Beste merrie met afstamming!

Gisteren was een bijzondere dag tijdens onze jaarlijkse premiekeuring te Ambt Delden. Het hele jaar door genieten wij van onze pony’s, weken is er naar de keuring toegewerkt, afgelopen week zijn er meer uren in de stallen doorgebracht dan in huis en gisteren was de dag van de keuring. De dag waar je toch eigenlijk het hele jaar door mee bezig bent. Als je die dag dan op deze manier kunt afsluiten is dat echt geweldig!

Voor stal LTD begon de dag heel goed. Beide veulens kwamen meteen op kop in hun rubriek, met premie, en mochten meestrijden om het veulenkampioenschap. Hero LTD werd Veulenkampioen overige maten en daarna ook Algemeen veulenkampioen. ’s Middags ontvingen ook beide merries een eerste premie en zijn kroon geworden.

De merrie van stal TD, Bente, kwam wederom net achter de eerste premie merries te lopen en ontving een tweede premie. Hierdoor heeft ze wel het predicaat Kroon ontvangen. Daarnaast ontving het eerst gefokte veulen van deze stal, inmiddels een 3-jarige merrie in het bezit van een collegafokker, wel meteen een eerste premie.

Vier van de zes veulens van stal Liebas ontvingen een veulenpremie. Daarbij kwam Haike Liebas op de eerste plaats in haar rubriek, verder werden vier tweede en één vierde plaats behaald. Bij de enters kregen alle drie merries een enterpremie, met twee tweede en één vijfde plek in de rubriek. Bij de rubrieken twenters in de midden en grote maat waren wij goed vertegenwoordigd. Vooraf werd er nog om gelachen; “Je weet zeker dat je niet met alle pony’s achteraan kunt staan”. Uiteindelijk werd het omgekeerde werkelijkheid, want je kunt dus ook niet met alle pony’s een kopplaats innemen. Want bij de middenmaat werden de eerste en tweede plaats door ons bezet en bij de grote maat werden de eerste drie plaatsen door Liebas pony’s ingenomen. Alle vijf ontvingen een twenterpremie met daarbij kopplaatsen voor Feline Liebas en Falisha Liebas. Na de middagpauze werden de oudere merries getoond. Alle zes merries ontvingen een eerste premie, met daarbij twee eerste plaatsen voor Dewi Liebas en Calice Liebas en drie tweede plaatsen. Oud kampioen Caitlin werd op catalogusvolgorde opgesteld. Calice en Caitlin hebben het predikaat Kroon ontvangen en Yvette en Willemijn Liebas zijn Preferent geworden.
Voor het kampioenschap werd het in de stallen toch wel een beetje chaotisch. Om de rubriek Merries met afstammelingen nieuw leven in te blazen tijdens deze keuring werd geprobeerd om het minimale aantal inschrijvingen van vijf te behalen. Hiervoor hebben we dan ook drie groepen opgegeven, waardoor 16 pony’s voor onze eigen groep en vier pony’s voor de andere groepen tegelijk klaar moesten staan. Het was even zweten achter de schermen, maar ook erg mooi om zoveel fokproducten in de baan te zien staan. We hopen dat dit onderdeel van nu af aan weer een jaarlijks terugkerende rubriek is, maar dan met groepen van verschillende fokkers. Winnaar werd Willemijn Liebas met haar nakomelingen Bente, Dewi, Falisha, Grazia en Hilvana.

Aan het eind van de dag mocht Feline Liebas opstellen als Jeugdkampioen middenmaat. Stefan-dochter Gucci van de Bargeshoeve werd Jeugdkampioen grote maat. Het Algemeen Jeugdkampioenschap kwam op naam van Feline.
Dewi Liebas werd de grote winnaar van de dag. Zij werd Kampioen grote maat, Algemeen Dagkampioen en ook nog Erekampioen!
Dit allemaal behaald met eigen gefokte pony’s en merries van onze eigen hengsten. Geweldig om mee te maken, maar het allermeest hebben we misschien wel genoten vanochtend in het weiland. 38 gewassen pony’s, met daarnaast nog ‘oude Claudia’, mooi glimmend in een groene wei onder een heerlijk zonnetje. Dat is pas echt genieten!

Naast de geweldige resultaten hebben we een heel gezellige dag gehad en een super samenwerking met alle mensen die ons geholpen hebben. Wat een team!
Toon en Hans, ons wasteam dat er voor gezorgd heeft dat onze pony’s echt wit waren. Voorbrengers Harold, Maurits en William, chauffeur Jan, persoonlijke ringmeester Nico, ‘Manusjes van alles’ Beau - Jan - Chris - Florin - Manon, Sanne voor de catering, tostibakkers Irma en Iris, en alle mensen die hebben geholpen bij de rubriek Merrie met afstamming. Jullie worden enorm bedankt, want zonder deze hulp konden wij dit nooit bereiken.

Foto’s van de kampioenen volgen binnenkort.

     

     


30-08-2014: Premiekeuring Twente

Op dit moment genieten we nog heel even van de rust, hoewel de voorbereidingen natuurlijk al een tijdje aan de gang zijn. Want komende week wordt een drukke en spannende week, dan gaan we alle pony’s klaar maken voor de jaarlijkse premiekeuring. In totaal zullen er 38 pony’s door de ‘wasstraat’ gaan, maar ook de stallen, trailers, halsters, borstels etc moeten worden klaar gezet. Een hele drukke week, maar ook een gezellige week omdat we veel hulp krijgen en we met het hele team gezellig samen werken, samen eten en samen lachen. En wat is er nog mooier dan de hele week met je grootste hobby bezig zijn. We doen ons best om komende week de laatste puntjes op de i te zetten.
Zaterdagochtend 6 september om 9.00 uur moeten alle pony’s klaar staan en begint de premiekeuring van Fokvereniging Twente. Deze wordt gehouden in De Hoffmeijer te Ambt Delden. Eerst zullen de veulens gekeurd worden, daarna de enters, twenters en later op de middag de oudere merries. Om een indruk te krijgen van zo’n keuringsdag kunt u terugkijken naar het nieuwsbericht van 9-9-2013. Voor de kampioenskeuring vind dit jaar weer de rubriek voor Merries met afstammelingen plaats. Hiervoor hebben wij ook drie merries opgegeven.
Wij hopen dan ook dat u ons komt aanmoedigen! We zien u graag tijdens de premiekeuring op onderstaand adres.
Premiekeuring Fokvereniging Twente
Zaterdag 6 september, aanvang 9.00uur.
Paardensportcentrum De Hoffmeijer, Hoffmeijerweg 10, 7495 RZ Ambt Delden.
De manege ligt vlak bij de autobaan A35 -> afslag 28 Delden -> Richting Goor -> volg de borden NSPS.

Veulens Duncan
Afgelopen zaterdag zijn wij naar Premiekeuring Noord-West Veluwe geweest. Op deze keuring werd de eerste jaargang veulens van onze hengst Duncan van de Garderenshof getoond. Wij waren erg enthousiast over deze veulens en kijken dan ook erg uit naar de veulens van Duncan die volgend jaar op onze stal geboren zullen gaan worden. Er werden 7 veulens getoond, zes daarvan ontvingen een veulenpremie, waarvan drie veulens op de tweede plaats en drie veulens op de derde plaats in hun rubriek mochten opstellen.

Bezoek uit Zweden
Eind july kregen wij visite van vrienden uit Zweden. Zij kwamen naar Nederland voor een week vakantie en om de Nationale minifokdag te bezoeken. Ze brachten ook een bezoek aan onze stal en hebben bij ons overnacht. Samen hebben we al onze pony's bekeken, maar ook veel gepraat en een aantal gezellige avonden gehad onder het genot van een Nederlandse biertje en een Zweedse cider. Vandaag ontvingen wij een CD met foto's van onze pony's. Bedankt voor de gezelligheid en de mooie foto's!

     
Jonge hengsten - Jonge merries - Egon Liebas (Foto's Stutteri Hasselbo)


28-7-2014: Media

In ‘De Paardenkrant’ stond een verslag van de Nationale Bontenkeuring. Hierin werd onze Feline ook beschreven: “Uit de jeugdrubrieken kwam volgens de jury zelfs één van de betere pony’s van de hele dag, namelijk de jeugdkampioen overige maten, Feline Liebas (v. Shadow van Drieoka) van Wilfried ten Dam. ‘Een merrie met extra veel ras. Ze is mooi lang gelijnd en goed in het behang. Daarnaast toonde ze een heel beste stap, met een mooie lange pas waar we van onder de indruk waren. Als je dan toch iets moet noemen, had ze misschien een kilootje minder mogen hebben’.”
Foto Leontien Ruissen

Via Facebook ontvingen wij een bericht uit Denemarken. Cyselle Liebas is daar tijdens de Nationale merriekeuring rubriekswinnaar geworden en aan het eind van de dag werd ze Algemeen minikampioen van Sjaelland. Bij deze willen we Anna Gamsgaard feliciteren met de resultaten van deze mooie merrie! De Algemeen kampioen van Jylland en de pony die het allerhoogste puntenaantal behaalde van beide keuringen is een Nederlandse merrie, door ons geëxporteerd naar Denemarken. Altijd leuk om positieve reacties te ontvangen en te zien dat het goed gaat met de verkochte pony’s.


14-7-2014: Jeugdkampioen tijdens Nationale Bontenkeuring

Afgelopen zaterdag hebben wij deelgenomen aan de Nationale Bontenkeuring. Voor ons toch altijd een speciale en gezellige dag. Dit jaar werd de keuring voor het eerst gehouden in de manege in Scherpenzeel, een mooie lichte locatie. Bij de veulens begon Hero op de eerste plek in zijn rubriek, maar na vele rondjes stappen moest hij toch ruilen met de latere reserve veulenkampioen, en eindigde op de tweede plaats. Hind en Haike eindigden op de tweede en derde plaats in hun rubriek. Onze jaarlingen Geeke en Galona wisten de tweede en vierde plaats te behalen. Feline mocht bij de twee-jarige merries als eerste in haar rubriek opstellen. Na de middag werden de oudere merries getoond. Daniek kwam op de vierde plek en Caitlin won haar rubriek. Voor de strijd om de fraaist getekende werden Hero en Caitlin uitgenodigd om deel te nemen. Aan het eind van de dag mocht Feline opstellen als Jeugdkampioen overige maten!
We hebben een gezellige dag gehad en willen de organisatie bedanken voor weer een geslaagde keuringsdag en natuurlijk ook alle mensen die ons tijdens de keuring, maar ook thuis hebben geholpen!
Van verschillende mensen hebben we complimenten ontvangen dat onze pony's er ieder jaar weer zo mooi op staan. Allemaal goed in conditie, helder wit en mooi glanzend schoon. Erg leuk om te horen.


11-7-2014: Klaar voor de Nationale Bontenkeuring

Gistermiddag hebben we 8 bonte pony's gewassen. Vanmiddag nog de laatste materialen verzamelen en dan zijn we klaar voor de jaarlijkse Nationale Bontenkeuring. Dit jaar wordt de Nationale Bontenkeuring voor de 24ste keer gehouden, maar nu op een nieuwe locatie in Scherpenzeel. Wij hebben 3 veulens, 2 enters, 1 twenter en 2 oudere merries ingeschreven.
Natuurlijk bent u van harte welkom om ons te komen aanmoedigen op deze gezellige keuring.

Nationale Bontenkeuring: Willaerlaan 125, 3925 HM Scherpenzeel (Voer op uw navigatie Breelaan in)

Graag tot morgen!


5-7-2014: Stagiaire Fianne geslaagd voor haar stage!

Gisteren was de laatste stage dag voor Fianne. Ze heeft met goed gevolg haar stage fokkerij voor de opleiding Paardenhouderij afgerond bij onze stal. Als bedankje voor de begeleiding ontvingen wij onder andere een mooie cake! Fianne, nogmaals bedankt voor je inzet en de goede samenwerking!


Wil jij ook stage komen lopen bij onze Shetlandstal?
Stuur dan een e-mail. Wij zijn Aequor gecertificeerd.


2-7-2014: Laatste veulen geboren

Vanochtend is het laatste veulen van dit jaar geboren. Dewi heeft een gezond zwart merrie veulen gekregen. Op de pagina 'Veulens' is alle informatie over de veulens van dit jaar te vinden. We hopen komende week foto's te maken van de jongste veulens, zodat u hen ook snel kunt bewonderen. We zijn erg blij met de veulens. Allen zijn gezond, zonder problemen geboren en lijken goed. Dit jaar hebben we vijf merrieveulens en drie hengstveulens gekregen, waarvan vier zwartbont en vier zwart.
Op de pagina 'Merries' kunt u zien door welke hengsten onze merries dit jaar gedekt worden.


9-6-2014: Update pagina Veulens

Inmiddels zijn er 7 veulens geboren, allemaal zonder problemen en goed gezond. Bijna allemaal staan ze nu met foto op de website, dus u kunt ze met eigen ogen bewonderen. Wij zijn erg tevreden over deze veulens!
Daarnaast zijn ook de eerste veulens van onze hengst Duncan geboren, zij zien er veelbelovend uit. Ondanks dat we erg genieten van de veulens dit jaar kijken we toch ook al weer uit naar volgend jaar, want zowel Duncan als Egon hebben de eerste merries van onze stal al gedekt.

Uit de 'Oude doos'
Eén van onze fokmerries is de 'oude' Claudia. Zij is 26 jaar en heeft ook dit jaar weer een hengst veulen gekregen. Ondanks haar leeftijd is ze heel vitaal en ontzettend gek met haar veulen. Claudia is gefokt door Familie Aarts, stal de Tolberg. Afgelopen week ontvingen wij twee foto's van hen, een leuke verassing! Op de linker staat Claudia als veulen, ze werd die dag Veulenkampioen. Op de rechter foto is ze 3 jaar oud. Dat jaar behaalde ze Algemeen Kampioenschap, Erekampioenschap en werd ze Beste eigen gefokte drie jarige. We zijn erg blij met deze foto's en ondanks dat ze meer dan 20 jaar oud zijn konden we de merrie meteen herkennen.
    

Hengstenkeuring Denemarken
Al weer een paar weken geleden werd de Nationale hengtenkeuring van Denemarken gehouden. Het was een gezellige dag en zeker niet onverdienstelijk voor de Nederlandse hengsten of hengsten van Nederlandse ouders. Er verschenen 42 hengsten voor de jury, waarvan twee zonen van onze hengst Shadow van Drieoka. Beide hengsten werden goedgekeurd, waarvan Stjernens Lucky Luke ook reserve kampioen standaard maat en Algemeen reservekampioen werd!


04-05-2014: Spermaonderzoek Egon

Woensdag 23 april zijn we met Egon naar de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht geweest voor het spermaonderzoek. Alle in december nieuw goedgekeurde hengsten moeten een spermaonderzoek ondergaan om hun goedkeuring bevestigd te krijgen. Gisterenmiddag kregen we een telefoontje van het stamboekkantoor dat de uitslag positief is. Vanaf nu kan het dekseizoen beginnen en mag Egon zijn eerste merries dekken. Wij kijken nu al uit naar de veulens die hij zal geven!

Eerste veulen geboren
Lange tijd stond op de pagina 'Veulens' dat wij het eerste veulen begin mei verwachtten. Die voorspelling is precies uitgekomen. Op 1 mei rond 1.30uur heeft Cuby een zwartbont hengstveulen gegeven. Op de pagina 'Veulens' is hij te bewonderen. Op deze foto is het veulen nog maar 17 uren oud. Een goede start van het veulenseizoen en we hopen de komende weken nog een aantal gezonde veulens geboren te zien worden.


16-03-2014: Hengstenshow

Op vrijdag 28 maart word de Shetland Hengstenshow van de 4 noordelijke provincies gehouden. Ook onze hengsten zullen hier aanwezig zijn en geshowd worden.
De show wordt gehouden bij Het Paardendal, Schoonloerstraat 73 in Grolloo, en begint om 19.00uur.
Graag tot ziens in Grolloo!


01-03-2014: Hengstenfolder

Het voorjaar nadert en wij kijken vol spanning uit naar de komst van de veulens. Daarna volgt natuurlijk het dekseizoen, dus wij zijn al weer bezig met de voorbereidingen van onze Hengstenfolder.
Wilt u ook graag een Hengstenfolder ontvangen? Neem dan contact met ons op, zie rechtsboven op deze pagina, en geef uw naam en adresgegevens door.
Op de pagina Dekhengsten en Dekvoorwaarden op deze website vind u ook alle informatie. Hebt u nog vragen, bel of mail ons dan.


21-01-2014: Website bijgewerkt

De problemen met de website zijn verholpen en alle pagina's zijn weer bijgewerkt.


20-01-2014: Hengstenkeuring

Tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring mochten drie van onze hengsten deelnemen. Op vrijdagochtend kon Stefan zich twee keer laten zien. In de eerste rubriek mocht hij meteen de kopplaats innemen en ontving een eerste premie. Even later liet hij zich ook nog zien om definitieve goedkeuring te ontvangen. Door de prestatie van Stefan mochten alle drie de hengsten op zaterdag mee naar Marienheem. Onze nieuw goedgekeurde hengst Egon ontving een tweede premie van de jury. Larsto nam deel aan de show voor Preferente hengsten en liet zich mooi zien. Aan het eind van de dag nam de spanning toe. Stefan kon dit jaar voor het laatst een premie ontvangen en dus ook voor de laatste keer een gooi doen naar het kampioenschap. Al een aantal keren streed hij goed mee om het kampioenschap grote maat en bleef twee jaar geleden zelfs bij de laatste twee over. Dit jaar behoorde hij tot de beste drie hengsten in de grote maat. Een spannende strijd waarbij deze overgebleven hengsten ook moesten draven. Stefan liet zich beide dagen goed zien en als enige draafde hij super tijdens de kampioenskeuring, zonder ook maar één pas verkeerd te zetten, toch moest hij daarna de ring verlaten. Kampioen grote maat en algemeen kampioen werd een zoon van onze hengst Shadow. Ondanks dat we natuurlijk gehoopt hadden op twee eerste premies zijn we erg blij met onze hengsten. Allen hengsten van goede kwaliteit die in onze ogen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze fokkerij van zwarte en zwartbonte shetlandpony’s.

Nieuwe aanwinst
De beste vierjarige hengst tijdens de afgelopen hengstenkeuring heeft een nieuwe stal gekregen. Duncan van de Garderenshof is aangekocht. Duncan is een zwarte, eerste premie hengst van 101 cm. Duncan is aangekocht om na Furi, Shadow en Stefan onze bonte merries te gaan dekken. Wij hopen op een mooie aansluiting bij onze fokkerij en vele zwartbonte veulens.

Te koop of te huur
Op dit moment is stal Liebas eigenaar van vier grote maats, zwarte, eerste premie hengsten. Te weten Furi van de Vier Hoeven, Shadow van Drieoka, Stefan van Aruba en Duncan van de Garderenshof. Omdat we niet alle vier de hengsten tegelijk willen inzetten zijn enkele van deze hengsten te huur of te koop.

Problemen website
Helaas houden de problemen op onze website aan. Er wordt hard gewerkt om deze te verhelpen, maar dit heeft tijd nodig. We proberen u toch zo veel mogelijk op de hoogte te houden van het nieuws op en rond onze stal en hopen op uw begrip wanneer niet alle pagina’s volledig naar behoren werken.


23-12-2013: Kerstkaart

Wij wensen jullie prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2014!


20-12-2013: Foto Egon Liebas

Hierbij de foto van onze nieuw goedgekeurde hengst Egon Liebas.


15-12-2013: Egon Liebas goedgekeurd

Gisteren was een lange en spannende dag in Marienheem, maar één met een fantastisch einde.
Ruim twee en een half jaar geleden werd Egon bij ons geboren uit de combinatie Yvette Liebas en Shadow van Drieoka. Meteen waren wij al erg blij met hem. Als veulen leverde dat al een mooie foto in de mist op (zie pagina Overige -> Foto's). Tijdens de Nationale Bontenkeuring werd hij uitgeroepen tot veulenkampioen overige maten. Enkele maanden later werd hij tijdens onze premiekeuring uitgeroepen tot Algemeen veulenkampioen. In Lunteren tijdens het NK stond hij op een nette derde plaats. Daarna heeft hij samen met onze andere jonge hengsten in de groep gelopen. Sinds enkele weken loopt hij bij ons thuis. Bijna iedere dag zijn we met hem bezig. Voeding, training, poetsen en wassen. Het fijne aan Egon is dat hij een heel prettig en vriendelijk karakter heeft. Tijdens een bezoek aan de manege stonden we te wachten totdat de rijles klaar was. Alle meisjes waren gek op hem en hij stond netjes stil en liet zich van alle kanten aanraken en knuffelen. Dat maakt het werken met een jonge hengst extra leuk. Gisterenochtend vertrokken we vroeg richting Marienheem. Egon werd lineair gescoord en veterinair gekeurd. Beide doorstond hij goed en zijn maat werd vastgesteld op 100 cm. Daarna begon het lange wachten tot de eerste ronde. We kregen vele positieve reacties van de bezoekers, maar de jury beslist. De eerste ronde was Egon wat druk, maar hij mocht door naar de tweede bezichtiging. Hier liet hij zich goed zien. We werden al gefeliciteerd door mensen, maar toch moesten we ook de derde ronde nog door. Als enige gekleurde hengst tussen de grote zwarte soortgenoten werd hij goedgekeurd en ontving een selectielicentie! Dat Egon ook goed kan bewegen liet hij tijdens het ererondje nog eens goed zien. In januari mag hij op zaterdag terug komen om een premie in ontvangst te nemen.
Op de pagina 'Dekhengsten' staat zijn afstammingstabel. Een recente foto hebben we op dit moment nog niet. We hopen deze snel op de website te kunnen plaatsen. Via onze links kunt u wel de site van het Nederlands Shetland Pony Stamboek bezoeken. Daar staat bij Nieuws -> Resultaten hengstenkeuring midden en grote maat, al wel een foto van Egon.


8-12-2013: Stefan definitief goedgekeurd en Larsto Preferent!

Onze grote maats zwarte hengst Stefan van Aruba zal komende hengstenkeuring zijn definitieve goedkeuring ontvangen. Stefan heeft  hiervoor voldoende afstammelingen getoond tijdens de premiekeuringen en dat ook nog met goede resultaten. Stefan heeft nu een index van 15.50.

De kleine maats hengst Larsto van de Berkenhoeve is Preferent geworden! Zijn vijf goedgekeurde zonen behaalden samen 72 punten, zijn dochters behaalden in totaal 258 punten. Zie voor meer informatie over Larsto de pagina 'Verhuurde hengsten'.
Larsto van de Berkenhoeve

Hengstenkeuring
Komende week word al weer de keuring voor jonge hengsten gehouden. Op donderdag 12 december zullen de mini maat en kleine maat hengsten getoond worden. Op zaterdag 14 december worden de midden maat en grote maat hengsten gekeurd. Onze hengst Egon zal op zaterdag getoond worden.
In het nieuwe jaar zullen op vrijdag 10 en zaterdag 11 januari de hengsten getoond worden die komende week een goedkeuring zullen ontvangen, maar natuurlijk ook de hengsten die al goedgekeurd zijn. Onze hengst Stefan zal verschijnen in de showrubriek om zijn definitieve goedkeuring te ontvangen, maar hij zal ook meedoen aan de keuring.
U bent natuurlijk van harte welkom om te komen kijken. De keuring wordt gehouden in Manege Bartels, Raamsweg 12 te Marienheem.

Problemen website
Op dit moment zijn er enkele problemen met de website waardoor hij niet goed bijgewerkt kan worden. Dit is ook de reden waardoor deze foto van Larsto niet in een groot formaat te bekijken is. Op de pagina's 'Jeugd' en 'Hengsten in opfok' staan al de tabellen met informatie en afstamming. Helaas werken de links en foto's daar nog niet. De foto's van onze veulens zijn wel nog steeds zichtbaar op de pagina 'Veulens'. We hopen dit probleem snel te verhelpen zodat de website weer volledig bijgewerkt kan worden.


11-11-2013: Cadeau

Afgelopen weekend ontvingen wij onderstaand cadeau van Familie Elfering, stal van de Buterman, ter ere van het 20-jarige bestaan van onze stal. Wij willen hen heel erg bedanken voor dit mooie aandenken. Deze spiegel zal een plaats krijgen in onze kantine.


3-11-2013: 20 jaar Shetlandstal Liebas

Na al vele jaren hun ouders te hebben geholpen met hun pony's, hebben Wilfried en Karin op 3 november 1993 hun eerste twee zwartbonte shetlandmerries op hun naam overgeschreven. Vandaag precies 20 jaar geleden!
Totaal verrast waren zij vanochtend toen onderstaande taart werd aangeboden.
Lieke, Bas en Marian wilden hen op deze manier verrassen en dat is gelukt.Twintig jaar geleden werd gestart met de aankoop van 2 jeugdige merries. Van daaruit is langzaam Shetlandstal Liebas uitgebouwd tot wat het nu is. Dat het fokken van een goede bonte pony niet eenvoudig is hebben we gemerkt. Dit mede doordat de bonte kleur maar in 50% van de gevallen wordt doorgegeven. Toch denken we dat het gelukt is om een aantal mooie bonte shetlandpony's te fokken. Hieronder een kort overzicht van de behaalde prestaties in de afgelopen twintig jaar.
Premiekeuring:
Tijdens de Premiekeuring van Fokvereniging Twente zijn 52 kopnummers in de rubrieken behaald. Vijf werden verkozen tot Algemeen Veulenkampioen. Twee merries werden Jeugdkampioen kleine maat, drie Jeugdkampioen midden maat, twee Jeugdkampioen grote maat en één keer werd het Algemeen Jeugdkampioenschap behaald. Afgelopen jaar werd daar bij de oudere merries het Kampioenschap grote maat, Algemeen Kampioenschap en Erekampioenschap aan toegevoegd.
Hengstenkeuring:
In eigendom van stal Liebas werden negen hengsten goedgekeurd in Nederland. Ook werden er tijdens de Nationale Hengstenkeuring negen rubrieken gewonnen en eenmaal werd het Nationaal Kampioenschap middenmaat behaald. Daarnaast werd in Denemarken nog het Algemeen Kampioenschap behaald.
Bontenkeuring:
De leukste en vooral gezelligste keuring van het jaar vinden wij de Nationale Bontenkeuring. Daar werden wij twee keer veulenkampien en twee keer reserve veulenkampioen. Ook twee keer jeugdkampioen en drie keer reserve jeugdkampioen. Bij de oudere merries behaalden wij een keer het Kampioenschap middenmaat, twee keer het Kampioenschap grote maat, twee keer de titel voor Algemeen Dagkampioen en de titel Erekampioen. Daarnaast werden twee merries uitgekozen tot fraaist getekende bonte pony van Nederland.
Manifestatie NSPS:
Iedere vijf jaar organiseerd het Nederlands Shetland Pony Stamboek een Manifestatieshow. In 2007 ontvingen wij de titel 'Beste Bonte Pony'.

Deze resultaten zijn natuurlijk erg mooi en hier zijn we trots op. Maar de mooiste momenten van de afgelopen 20 jaar en de beste herinneringen zijn toch van de momenten met de pony's thuis en in het weiland. Alle veulens die geboren zijn, gewassen pony's na een keuring in de wei, het werken met en trainen van de pony's, de aangespannen ritten met het hele gezin, het plezier van het goede karakter van de pony's dat we met vele kinderen in de omgeving gedeeld hebben en de leuke contacten die door deze hobby zijn ontstaan in binnen- en buitenland.


25-10-2013: Nationaal Kampioenschap in Lunteren

Afgelopen zaterdag werd het Nationaal Kampioenschap voor merries en ruinen gehouden in Lunteren. We zijn geen kampioen geworden, maar toch zeer tevreden over de resultaten. Feline Liebas liet zich goed zien en kwam op de vijfde plaats in haar rubriek. Caitlin Liebas was ontzettend druk en zenuwachtig, maar kwam toch op de derde plaats in haar rubriek. Prima prestaties voor onze bonte dames die zich mochten meten met de andere kampioensmerries.


15-9-2013: Resultaten hengsten

Door de drukte tijdens onze eigen premiekeuring hebben we jammer genoeg erg weinig gezien de pony's van collegafokkers, maar ook van de nakomelingen van onze hengst. Dit weekend hebben we de catalogus met uitslagen daarom nog eens goed doorgenomen. Hieronder volgen de resultaten van onze hengsten:
Shadow van Drieoka
Zes enterpremies, twee zonder enterpremie, twee twenterpremies, vier 1ste premies en een 2e premie.
Zes kopnummers, twee 2e plaatsen, twee 3e plaatsen, twee 4e plaatsen, twee op plaats 5 en een op plaats zes.
Jeugdkampioen kleine maat, Jeugdkampioen midden maat, Beste 3-jarige, Kampioen grote maat, Algemeen Kampioen en Erekampioen.
Furi van de Vier Hoeven
Eén twenterpremie en twee 1ste premies.
Twee kopnummers en een op plaats 3.
Jeugdkampioen grote maat en Algemeen jeugdkampioen.
Zwartbont van de Kortenhof
Zes veulenpremies, één zonder veulenpremie, één zonder enterpremie en één 2e premie.
Drie kopnummers, een 2e plaats, een 3e plaats, twee op plaats 4, een op plaats 5 en 8.
Stefan van Aruba
Zes veulenpremies, twee zonder veulenpremie, één twenterpremie.
Vier stonden op de 2e plaats, vier stonden op de 3e plaats en één stond op plaats 7.

Gisteren kregen we bericht dat op de premiekeuring van heel Limburg een dochter van Stefan Algemeen Kampioen werd en op de premiekeuring in Bemmel werd een 3-jarige dochter van Stefan Beste 3-jarige, Kampioen grote maat, Algemeen Kampioen en Erekampioen. We willen de eigenaren van deze merries van harte feliciteren!

Natuurlijk hopen we al deze Kampioenen te kunnen bewonderen tijdens het Nationaal Kampioenschap in Lunteren.


9-9-2013: Jeugdkampioen kleine maat, Beste 3-jarige, Kampioen grote maat, Algemeen Kampioen en Erekampioen!

We hebben een drukke week gehad, maar één met een prachtig resultaat! 44 pony’s werden gewassen en alles werd gereed gemaakt voor de jaarlijkse premiekeuring van fokverenining Twente. We hebben hard gewerkt, veel plezier gehad, onderling weddenschappen afgesloten en het weer was droog en zonnig. Voor vrijdagnacht werd regen voorspeld, dus alle 44 pony’s stonden binnen. Voor het vervoer hadden we een grote vrachtwagen geregeld zoals op de foto’s te zien, zodat ook de bonte pony’s netjes schoon aan zouden komen.
De keuring begon met de veulens. 7 veulens ontvingen een veulenpremie, alleen ons jongste veulentje helaas niet, en 2 mochten als eerste in hun rubriek opstellen. Bij de enters ontvingen we 4 premies, drie werden kopnumer en de zwartbonte Feline werd later op de dag Jeugdkampioen kleine maat. Onze enige twentermerrie ontving een premie en werd als eerste in haar rubriek geplaatst. Bij de 3-jarige merries stond Dewi op kop, gevolgd door Daniek, beide ontvingen een eerste premie. In totaal behaalden onze 3 jaar en oudere merries drie 2e premies en vijf 1e premies. Voor de strijd om de best 3-jarige merrie gefokt in Twente mocht Dewi zich opstellen als winnaar. Aan het eind van de dag, bij de kampioenschappen grote maat namen in totaal zes pony’s deel. Stal Liebas mocht met drie merries deelnemen. Moeder Willemijn, dochter Dewi en de zwartbonte Cailtin. Door de drukte van de dag hebben wij weinig meegekregen van de resultaten van collega fokkers, dus kansen inschatten voor het kampioenschap was er niet bij. Totaal blanco gingen wij de baan in en de spanning was dan ook aanwezig. Ondanks haar drukte werd Caitlin uitgeroepen tot kampioen grote maat. We waren super blij met dit resultaat. Meteen daarna volgde de strijd om het algemeen kampioenschap. Het koste moeite en praten om de merrie rustig te laten stappen, maar het lukte en wederom werd Caitlin naar het midden geroepen en kreeg de rood-wit-blauwe sjerp omgehangen. Met vier kampioenen waren wij natuurlijk al ontzettend blij, maar onze dag werd helemaal compleet gemaakt. Onze eigen gefokte zwartbonte 4-jarige merrie Cailtin Liebas werd uitgeroepen tot Erekampioen!

        
Feline Liebas - Dewi Liebas - Caitlin Liebas - Caitlin tijdens bekendmaking kampioenschap (Foto's: Arifo)

Natuurlijk willen wij ook de eigenaren van alle andere kampioenspony’s feliciteren! In het bijzonder familie ten Barge die met de 2-jarige Easy van de Bargeshoeve, een nakomeling van onze hengst Shadow van Drieoka, jeugdkampioen midden maat werd.

Ook stal TD en LTD hebben goede resultaten behaald. Stal TD van Bas behaalde een veulenpremie, enterpremie en een 2e premie. Lieke behaalde met  stal LTD één veulenpremie en twee 1ste premies.

We willen alle mensen die ons geholpen hebben heel erg bedanken! Jullie hebben ontzettend hard gewerkt en zorgen ook voor een gezellige en geslaagde dag. Zonder deze hulp hadden wij nooit met zo’n aantal pony’s kunnen deelnemen en waren deze resultaten ook niet mogelijk geweest. De wasploeg; Toon en Hans, chauffeur Jan, Voorbrengers Harold, Maurits en William, Poetsploeg en allround inzetbaar: Beau, Manon, Sharon, Sanne, Nico en Jan.

        
Vrachtwagen - Pony's geladen in de vrachtwagen - Pony's in de manege - De laatste poetsbeurt voor het kampioenschap (Foto's: Marian)


18-8-2013: Goede resultaten Shadow nakomelingen

Gisteren zijn we naar de Premiekeuring van West Betuwe geweest om nakomelingen van onze hengst Shadow te bekijken. Hij heeft het goed gedaan in de fokkerij! Een van de hengstveulens werd Kampioen hengstveulens overige maten. Alle jonge merries ontvingen een premie, 82% van de veulens werd geprimeerd en een 3-jarige merrie ontving een eerste premie. Op een andere keuring in het land werd een dochter uitgeroepen tot Algemeen veulenkampioen. Felicitaties aan de fokkers/eigenaren van deze kampioenen!

Op de Te Koop-pagina staan drie jonge hengsten van Shadow, in verschillende kleuren.


8-8-2013: Pony’s uit eigen stal te koop

Ons doel is het fokken van zwartbonte pony’s en dit voorjaar zijn er vijf bonte merrieveulens geboren die we graag willen aanhouden. Hier zijn we natuurlijk erg blij mee, maar afgelopen jaren is onze stal al gegroeid. Tijd dus om keuzes te maken en ook pony’s te verkopen. Onze pony’s hebben allemaal een goed karakter, zijn in goede conditie en zijn geschikt voor zowel fokkerij als gebruik. Voor meer informatie over deze pony’s kunt u kijken op de pagina ‘Te Koop’ of op de andere pagina’s.

Premiekeuring Twente op 7 september
Onze jaarlijkse premiekeuring voor merries en veulens zal gehouden worden op zaterdag 7 september 2013. De dag begint om 9.00uur met de hengst- en merrieveulens gevolgd door de enter- en twenterrubrieken. ’s Middags worden de 3 jaar en oudere merries gekeurd. Stal Liebas heeft 24 pony’s ingeschreven, stal LTD 4 en stal TD neemt 3 pony’s mee naar deze keuring.
Bent u geinteresseerd of wilt u ons komen aanmoedigen, hierbij het adres: Paardensportcentrum De Hoffmeijer, Hoffmeijerweg 10, 7495 RZ Ambt Delden. De manege ligt vlak bij de autobaan A35, afslag 28 Delden, richting Goor, volg de borden NSPS.


21-7-2013: Laatste veulen van 2013 geboren

Vandaag is ons laatste veulen van het seizoen geboren. Vanochtend kreeg Caitlin een zwartbont merrie veulen van Stefan. We hebben een geweldig veulenseizoen gehad zonder problemen. In totaal zijn hier 24 veulens geboren.  Stal Liebas kreeg 11 veulens; 6 merries en 5 hengsten; 6 zijn zwartbont, 1bruinbont en 4 zwart. Stal TD en LTD kregen dit jaar de hengstveulens, namelijk 2 zwartbont en 1 valk.

Algemeen Kampioen Denemarken
Neeltje TD is Algemeen Kampioen geworden tijdens de merrieshow in Denemarken. Ze ontving 45 punten van de jury, 9-9-9-9-9. Neeltje is een dochter van onze merrie Claudia en een volle zus van Willemijn en Amarinda. Wij willen Stutteri Stjernens feliciteren met dit mooie resultaat!


14-7-2013: Nationale Bontenkeuring succesvol

Gisteren werd al weer voor de 23ste keer de Nationale Bontenkeuring georganiseerd. Ondanks dat we later op de dag nog een feest hadden wilden we zeker niet overslaan. We besloten om alleen veulens in te schrijven zodat we op tijd richting huis konden, en dat was geen verkeerde keuze. Grazia Liebas, Gozer Liebas en Geeke Liebas mochten mee en stonden alle drie op de eerste plaats in hun rubriek! Daarnaast werd Geeke verkozen tot Veulenkampioen overige maten. We zijn erg blij dit mooie resultaat, een belofte voor de toekomst.

    
Veulenkampioen Geeke Liebas  -  Wilfried en Gozer Liebas wachtend bij de fotograaf (Gemaakt door: Leontien Ruissen)


3-6-2013: Nieuwe veulens

Vorige week zijn er 5 veulens geboren. Op zondag 26 mei werden er drie merrieveulens geboren, waarvan twee bont.
Hieronder een foto van deze jonge veulentjes, één dag oud.
Later die week werden ook nog een zwartbont merrieveulen en zwartbont hengstveulen geboren.
Op de pagina veulens staan hun namen en gegevens, foto's van de veulens volgen aankomend weekend.

  
Drie merrieveulens, geboren op 26-5-2013: Geeke, Galona en Garinda.

     
Yvette en Geeke            Wijnanda en Galona                       Galona, Wijnanda, Yvette en Geeke


16-5-2013: Shetlandstal Liebas op Facebook

Wilt u nog meer informatie over shetlandstal Liebas? Voeg ons dan toe aan uw facebook!
Op deze pagina vind u nog meer foto's en weetjes van onze pony's.


13-5-2013: Hengstenkeuring Denemarken: Succesvol voor door ons geëxporteerde hengsten

Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse Nationale hengstenkeuring in Denemarken gehouden. De Nederlandse hengsten hebben het daar super gedaan. Kampioen grote maat en Algemeen kampioen werd Bon Fire van de Hagenstee met 44 punten en 1e klas. Reserve kampioen grote maat werd een zoon van onze hengst Shadow van Drieoka, Bart van Ruitersweide, met 43 punten en 1e klas. Bommel van Ens werd mini kampioen en algemeen reserve kampioen met 44 punten en 1e klas, in zijn rubriek gevolgt door Waldo van de Litherweg die met 43 punten en 1e klas ook een super resultaat neerzette. Alle vier zijn Nederlandse hengsten en door stal Liebas geexporteerd naar Denemarken. Ook de andere door ons geëxporteerde hengsten of zonen daarvan hebben erg goed gepresteerd. Hierbij de felicitaties voor hun fokkers en Deense eigenaren!


5-5-2013: Claudia vandaag 25 jaar geworden en bevallen van een zoon

Onze oudste merrie Claudia van de Tolberg is vandaag, op bevrijdingsdag, 25 jaar oud geworden. Daarnaast is ze vanochtend rond 5 uur bevallen van een zwart hengstveulen. Met moeder en zoon gaat het erg goed. Ze genieten volop van de zon!

  

Fayen Liebas beste shetlandpony van show in Denemarken
Vorig weekend heeft Stutteri Stjernen met Fayen Liebas deelgenomen aan een show in Denemarken. Fayen is een dochter van Shadow van Drieoka en Neeltje TD (Neeltje is een dochter van Claudia van de Tolberg). Ze ontving in totaal 43 punten van de jury, 9-9-8-8-9. Ze werd daarmee beste jaarling shetlander en Kampioen van alle shetlandpony's. Aan het eind van de dag nemen de kampioenen van de verschillende rassen het tegen elkaar op. Fayen mocht daar op de 4e plaats opstellen. Een prestatie waar wij erg trots op zijn en we willen Stutteri Stjernen feliciteren met dit fantastische resultaat!
Voor ons is het altijd leuk om goede berichten te ontvangen van pony's die wij verkocht hebben of zelf hebben gefokt. Ook dit jaar heeft de moeder van Fayen een merrie veulen gekregen. Stutteri Stjernen is hier erg blij mee, zij hebben nu twee dochters van Neeltje en daarmee ook twee kleindochters van Claudia. Eén met Shadow als vader, de ander heeft Stefan van Aruba als vader. Wij wensen hen heel veel succes met deze drie dames! Via onze pagina Links kunt u op de website van Stutteri Stjernen meer informatie en foto's vinden.


28-4-2013: Lente foto's

Gistermiddag kwam Marian, de vriendin van Bas, ons nieuwe veulentje Ginger bewonderen. Marian neemt vaak haar camera mee het weiland in om mooie foto's te maken. Ook gisteren heeft ze weer een aantal prachtige foto's gemaakt in het voorjaarszonnetje.

     
Links: Grafity Liebas, Midden: Ginger Liebas en Clivocast Juniper.15-4-2013: Rascal ABOP-A

Afgelopen zaterdag werden in St. Oedenrode de ABOP-proeven verreden. Onze hengst Rascal-H van de Wechterholt was hiervoor in training bij Maurits Hamer. Enkele weken geleden hebben zij al meegedaan aan de shetland wedstrijddag in Maren Kessel om extra wedstrijdervaring op te doen. Dat het niet alleen bij opdoen van ervaring is gebleven bleek bij de prijsuitreiking. De combinatie werd 1e in de vaardigheid en behaalde een 2e plaats in de dresuur! Een goede start voor de ABOP proef.
Bij een ABOP-proef moet er een dressuurproef en een vaardigheidsparcours worden verreden. Hierbij wordt niet gekeken naar de uitvoering van de proef, maar vooral naar de aanleg van de pony. Rascal liet zich goed zien en behaalde een ABOP-A certificaat. Samen met een zoon van onze hengst Larsto, behoorde hij tot de beste twee proeven van die dag. Rascal ontving onder andere een 10 voor het gedrag bij het optuigen en aanspannen, en voor de wijze van gaan in stap en draf ontving hij een 9!
We willen Maurits Hamer, en zijn familie van stal de Wechterholt, bedanken voor het neerzetten van dit mooie resultaat en alle trainingen en voorbereidingen die zij gedaan hebben!
Hieronder een korte impressie van de dag.

     


12-4-2013: Eerste veulen van 2013 geboren

Vanochtend rond 5 uur is ons eerste veulen van dit jaar geboren. Valerie kreeg een zwartbont hengstveulen dat mogelijk fokzuiverbont is. Op de pagina veulens vind u binnenkort zijn naam met een foto.

Hengstenfolder
De hengstenfolder voor komend dekseizoen is verzonden. Wilt u ook graag een hengstenfolder ontvangen stuur ons dan een mail met daarin uw naam en adresgegevens.
Op de pagina Dekhengsten en Dekvoorwaarden op deze website vind u ook alle informatie. Hebt u nog vragen, bel of mail ons dan. Onze contactgegevens staan rechts boven in beeld.


1-4-2013: Website bijgewerkt

De lente in Nederland is nog niet helemaal aangebroken, maar onze website is al uit een korte winterslaap ontwaakt. Het heeft even geduurd, maar hij is weer helemaal bijgewerkt. De merries die zijn opgenomen in het stamboek zijn verhuisd naar de pagina Merries, de hengsten zijn bijgewerkt. Zo is de gehuurde hengst Otto van Vaders Erve toegevoegd aan de Dekhengsten en staan er bij Stefan en Shadow nieuwe foto's van de Hengstenkeuring op hun pagina. Ook de verkoop site is weer bijgewerkt. Er worden weer een aantal mooie nieuwe pony's aangeboden.

Stamboekopname
Op zaterdag 16 maart werd de stamboekopname van Fokvereniging Twente gehouden. Onze merries Daniek en Dewi behaalden uitstekende resultaten. Beiden werden opgenomen in het stamboek met een stokmaat van 102 cm. De inspecteurs waren erg tevreden over de exterieur kenmerken van beide merries en dat is ook terug te zien in de puntenverdeling. Dat ze extra kunnen bewegen blijkt ook, Daniek ontving vier maal een 3 en Dewi ontving een 3 voor stap en zelfs een 2 voor draf. Wij zijn erg tevreden met de scores en hopen dat beide merries zich volgend jaar ook in de fokkerij gaan bewijzen.


11-2-2013: Fokvereniging Twente voegt wegens grote belangstelling extra instructeur toe aan instructiemiddag

Fokvereniging Twente organiseert op zaterdag 23 februari 2013 een instructiemiddag over het beoordelen en toiletteren van shetlandpony’s. Wegens grote belangstelling hebben wij een tweede instructeur toegevoegd aan het programma. De heer H.A.M. Suythof zal zijn kennis over het bekappen en toiletteren van pony’s met ons delen. Daarbij zal hij aandacht besteden aan de voorbereidingen voor de keuring, maar ook aan de presentatie tijdens de keuring.
De instructiemiddag zal om 14.00uur beginnen in de bestuurskamer van Manege de Hoffmeijer. Dhr A.J. Dijkstra start met theorie over lineaire score. Daarna zullen we aan de hand van voorbeeld pony’s in twee groepen meer informatie krijgen van beide heren over zowel het beoordelen als toiletteren.
Opgeven kan nog tot en met 20 februari 2013 bij de secretaris van Fokvereniging Twente, Ellen Spekhorst-Aarninkhof, tel: : 0541-355517 (na 18.00 uur) of per e-mail: ellen.spekhorst@xs4all.nl.


2-2-2013: Fokvereniging Twente organiseert instructiemiddag beoordelen

Op zaterdag 23 februari 2013 organiseert Fokvereniging Twente een leerzame en gezellige instructiemiddag. Jurylid de heer A.J. Dijkstra zal met het oog op de komende stamboekopnames uitleg geven over de onderdelen van de lineaire score. Daarnaast zal hij uitleggen hoe het totaalbeeld van een pony beoordeeld wordt tijdens de keuring en wat dat betekenen kan voor de primering. Het toiletteren van een pony mag daarbij niet vergeten worden, want hoe kunt u uw pony nog beter uit laten komen voor de jury?
Deze instructiemiddag zal van 14.00 uur tot ongeveer 16.30 uur gehouden worden in manége de Hoffmeijer (Hoffmeijerweg 10, 7495 RZ) in Ambt Delden. Naast de leden van Fokvereniging Twente worden hierbij ook andere belangstellenden van harte uitgenodigd om deze instructiemiddag bij te wonen. Deelname is gratis en de fokvereniging zal zorgen voor koffie/thee bij aanvang.
Gaat u voor het eerst met uw pony naar de stamboekopname of wilt u meer informatie over beoordeling en toiletteren? Geef u dan op voor deze instructiemiddag. Ook voor ervaren fokkers zal dit een interessante en interactieve middag worden.
U kunt zich tot en met 20 februari 2013 opgeven bij de secretaris van Fokvereniging Twente, Ellen Spekhorst-Aarninkhof, tel: 0541-355517 (na 18.00 uur) of per e-mail: ellen.spekhorst@xs4all.nl.


22-1-2013: Stjernens Carlos overleden

Gisteren is onze dekhengst Stjernens Carlos plotseling overleden. Zondagmiddag liep hij nog heerlijk in de sneeuw te rennen. Maandagochtend tijdens de dagelijkse voerronde kwamen we bij zijn weiland. Tot onze grote schrik lag hij plat in de wei, toen we gingen kijken zagen we dat hij dood was. Totaal onverwachts is hij overleden, niet lang voordat wij aankwamen. Aan de sneeuw in zijn weiland gezien heeft hij een plotselinge dood gehad en gelukkig niet hoeven lijden.

Carlos is geboren bij Stutteri Stjernen in Denemarken. Op 2 jarige leeftijd is hij door ons geimporteerd en dat jaar ook goedgekeurd als dekhengst. Al die jaren heeft hij bij ons op stal gestaan. Naast een 1ste premie en ook definitieve goedkeuring had Carlos een speciaal karakter. Altijd wakker, een hengst die perfect een merrie kan schouwen en voorbenen die regelmatig hoog in de lucht gestrekt moesten worden!

     Foto:Janny Sørensen

 


19-1-2013: Hengstenkeuring

Afgelopen weekend werd de jaarlijkse hengstenkeuring van het NSPS gehouden. Op vrijdag begon de dag met de na- en herkeuring voor jonge hengsten. Wederom werd een zoon van onze hengst Stefan van Aruba goedgekeurd. Inmiddels is hij dus vader van twee goedgekeurde zonen. Later op de dag werden Stefan en Shadow getoond, beide ontvingen wederom een eerste premie en Stefan mocht als eerste in zijn rubriek opstellen. Meteen daarna werden Shadow en Rascal geshowd om hun definitieve goedkeuring te ontvangen. Op zaterdag ontving de door ons getrainde en nieuw goedgekeurde hengst Devin van de Valkeniersbult ook een eerste premie. De nieuw goedgekeurde Davinci van de Wechterholt, een zoon van Shadow, werd uitgeroepen tot 'Beste 3-jarige in Nederland gefokte hengst'. Aan het eind van de dag werd Rascal getoond in tuig en mocht Stefan deelnemen aan het kampioenschap grote maat.


1-1-2013: Gelukkig nieuwjaar!

Wij wensen u een heel gelukkig en gezond 2013 toe met veel mooie momenten met shetlandpony's.

Ook begin dit jaar zitten wij niet stil. We zijn druk bezig met de training van de hengsten voor de keuring op 11 en 12 januari in Marienheem. Dat Rascal ook hard aan het trainen is kunt u op onderstaande foto zien. Maurits Hamer van stal de Wechterholt zal Rascal tijdens de hengstenkeuring uitbrengen voor het Nederlands Kampioenschap aangespannen dekhengsten. Bij de trainingen krijgt Maurits regelmatig hulp van zijn neefje Bram en nichtje Femke. Iedere vrijdagmiddag gaan ze naar Rascal toe om te poetsen, te oefenen voor de keuring en met hem te rijden.


24-12-2012: Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!


8-12-2012: Jonge hengstenkeuring

Donderdag heeft het NSPS tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring vijf hengsten in de middenmaat en acht hengsten in de grote maat een deklicentie toegekend. In de grote maat werden twee zonen van onze hengst Shadow van Drieoka goedgekeurd en Stefan van Aruba mag zich nu ook vader van een goedgekeurde dekhengst noemen.
Onze eigen grote maats zwartbonte hengst Dakota ontving geen deklicentie. De zwartbonte middenmaats hengst Devin van de Valkeniersbult is twee jaar bij ons in opfok geweest en ook bij ons klaar gemaakt voor de keuring. Hij ontving wel zijn deklicentie en zal dan ook bij ons blijven tot de hengstenkeuring in januari waar hij terug mag komen voor primering.
De hengstenkeuring voor de reeds goedgekeurde hengsten zal op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari in Marienheem plaatsvinden. Naast Devin zullen wij ook onze eigen hengst Stefan tonen. Verder zullen onze hengsten Shadow en Rascal getoond worden.


14-11-2012: Rascal en Shadow definitief goedgekeurd

Afgelopen week hebben we bericht gekregen dat onze hengsten Rascal-H van de Wechterholt en Shadow van Drieoka definitief zijn goedgekeurd. Rascal heeft dit bereikt met een fokindex van 13.47, Shadow sloot af met een index van 14.82. Beide hengsten zullen tijdens de hengstenkeuring in Januari geshowt worden om deze status definitief te maken.
Ook over Stefan van Aruba kregen wij bericht van het stamboek. Hij zit zoals verwacht nog in de tweede fase van het fokplan, met een index van 14.44.

Shadow vader van Europees Jeugdkampioen, Stefan vader van Nationaal Jeugdkampioen
Tijdens de Internationale show en Jubileummanifestatie in augustus werd een dochter van Shadow Europees Jeugdkampioen. Tijdens het Nationaal kampioenschap kwamer er drie dochters in de baan, een daarvan werd kopnummer.
Dat Stefan niet voor hem wilde onderdoen bleek in Lunteren. Hij heeft tijdens de premiekeuringen dit jaar al bewezen een goede fokhengst te zijn en sloot dit tijdens de Nationale keuring geweldig af. Zo waren er vijf nakomelingen van hem ingeschreven voor dit Nationale kampioenschap. Hier mag je alleen aan deelnemen als jij tijdens de premiekeuring kampioen bent geworden, een prestatie op zich dus. Deze jonge pony's werden in drie rubrieken geshowt waarbij een 1e en 2e plaats, 1e en 3e plaats en 2e plaats werden gehaald. Daarnaast werd zijn dochter Delilah van de Janssen Hoeve Nationaal Jeugdkampioen. Op de laatste keuring van dit jaar deed hij er nog een schepje bij boven op door ook de Algemeen Kampioen van de Jongerenfokdag, Didi van de Pony Hoeve,  gefokt te hebben.

Onze eigen merrie Dewi liet zich keurig zien tijdens de Nationale keuring en liep op een vierde plaats in haar rubriek.

 


3-9-2012: Gevraagd jaargangen 'De Shetland Pony' vanaf 1980

Wij zijn op zoek naar jaargangen van 'De Shetland Pony', het maandblad van het NSPS, vanaf 1980.
Bent u in het bezit van deze jaargangen of weet u iemand die ze wil verkopen, laat het ons dan weten.
Rechtsboven op deze pagina vind u onze contactgegevens.


2-9-2012: Geslaagde premiekeuring

Wij zijn erg tevreden over de behaalde resultaten tijdens onze jaarlijkse premiekeuring. Alle zeven veulens behaalden een veulenpremie. Twee daarvan werden kopnummer in hun rubriek, namelijk Florien en Fabiën Liebas. Het jaarling Elvira ontving een enterpremie en mocht als eerste opstellen in haar rubriek. Bij de twenter rubrieken ontvingen alle drie merries een premie, Dewi werd ook kopnummer en later Jeugdkampioen grote maat. Bij de drie jarige merries zaten er jammer genoeg veel merries in dezelfde rubriek. Calice en Cirientje ontvingen een eerste premie en aan het eind van de dag ontving ook Willemijn een eerste premie. De overige 7 merries ontvingen een tweede premie. Valerie en Juniper zijn hiermee kroon geworden en door de eerste premie van Calice is haar moeder Missisipi af Konradsfeld preferent. 

Wij willen iedereen bedanken die ons geholpen heeft tijdens de keuring, met de voorbereidingen of het transport!
Super, zonder jullie was het ons niet gelukt om met zo'n groep pony's deel te nemen.

         


24-8-2012: Premiekeuring Twente

De 20ste premiekeuring van fokvereniging Twente zal worden gehouden op zaterdag 1 september in Ambt Delden. In de catalogus staan 18 pony's van stal Liebas. Maar samen met stal TD, LTD, de Bargeshoeve en van Weele zuller er in totaal 32 pony's door de wasstraat gaan.
U bent natuurlijk van harte welkom om ons tijdens de keuring te komen aanmoedigen!
De keuring begint om 9.00uur en wordt gehouden in Manege de Hoffmeijer, Hoffmeijerweg 10, 7495 RZ Ambt Delden.


20-8-2012: Tukker

Iedere week gaat Wilfried naar de bakker om oud brood op te halen voor onze pony’s. Ook onze hond Tukker vind het lekker ruiken, daarnaast vind hij het heerlijk om in de auto te liggen zoals deze foto laat zien.

    


7-8-2012: Geslaagd weekend in Ermelo!

Afgelopen week zijn we vier dagen in Ermelo geweest voor de jubileummanifestatie van het NSPS en de Internationale Shetland Pony Games. We zijn tevreden over de resultaten van onze pony's en hebben daarnaast een erg gezellig weekend gehad samen met onze Deense gasten. Het is erg leuk om onze hobby te kunnen delen met zo veel Nederlandse, maar vooral ook buitenlandse vrienden! Daniek Liebas behaalde een tweede plaats in haar rubriek. Caitlin mocht als vierde opstellen in haar klasse. Cirientje van Erve Knippert behaalde een eerste plaats en mocht zaterdag terug komen voor het kampioenschap grote maat. Shadow was ontzettend druk en liet zich hierdoor niet goed zien, hij eindigde dan ook op de vierde plaats in zijn rubriek. Wel bewees hij een goede fokhengst te zijn. Twee nakomelingen behaalden een eerste plaats en drie nakomelingen behaalden een tweede plaats in hun rubriek. Daarnaast werd een van zijn dochters beste 2-jarige en later op de dag Europees Jeugdkampioen! Moeder van deze jeugdkampioen is Kamilla van de Tolberg, deze merrie is jarenlang in ons eigendom geweest.28-7-2012 : Jubileummanifestatie NSPS en Internationale Shetland Pony Games

Dit jaar bestaat het Nederlands Shetland Pony Stamboek 75 jaar. Dit word gevierd op 1 t/m 4 augustus tijdens de jubileummanifestatie. Deze manifestatie wordt samen georganiseerd met de Internationale Shetland Pony Games. Op de terreinen van de KNHS zullen diverse shows te zien zijn, er is een gezellig strodorp en er wordt gestreden om de Europese titel in zowel keurings- als gebruiksrubrieken. Kortom  gezellige dagen die u als shetlandponyliefhebber niet mag missen!
Voor meer informatie kunt u terecht op www.nsps75jaar.nl. Adres: De Beek 125, 3852 PL Ermelo. 

Voor ons is de internationale show extra bijzonder omdat ook onze vrienden uit Denemarken aanwezig zullen zijn. In 1994 werd de eerste internationale shetlandponyshow ook in Nederland georganiseerd. We hebben toen gereageerd op een oproep in ‘De Shetland Pony’ waarin werd gevraagd naar logeerplaatsen en stalling voor de buitenlandse deelnemers. Enkele weken later belde Janny Sørensen uit Denemarken op. Samen met twee grooms van Stutteri Stjernen verbleef ze enkele dagen bij ons. Nu, 18 jaar later, bestaat er nog steeds een hechte vriendschap en zien we elkaar meerdere keren per jaar.

Shetlandstal Liebas heeft drie pony’s ingeschreven voor de keuringsrubrieken. Shadow van Drieoka zal vrijdagmiddag in de ring verschijnen, zijn twee dochters Caitlin en Daniek Liebas zullen donderdagmiddag al te zien zijn. Stal LTD zal de merrie Cirientje van Erve Knippert meenemen. Daarnaast zullen er drie hengsten van stutteri Stjernen en één hengst van stutteri Ørnbo mee gaan naar Ermelo.

Engelse versie
Inmiddels is ook de Engelse versie van onze website helemaal klaar. Met dank aan Dhr. Burgers heeft onze nieuwe website ook een Engelse versie.

Bontenkeuring
Op zaterdag 14 juli werd de nationale bontenkeuring gehouden. ’s Ochtends mocht Favoriet al vroeg de baan in, hij eindigde op een nette tweede plaats, achter de veulenkampioen. Daniek werd pas na de middagpauze gekeurd en kwam op kop in haar rubriek, later op de dag werd ze Reserve Jeugdkampioen! Juniper mocht als tweede in haar rubriek wegstappen en de jury bleef maar kijken naar haar en het kopnummer. We mochten als tweede opstellen waarna de jury meteen naar ons toe kwam en uitleg gaf. Het verschil was volgens hen heel klein, het kopnummer liet zich iets beter zien in beweging maar Juniper had meer het shetlandtype. Het kopnummer in deze rubriek werd aan het eind van de dag kampioen en erekampioen. Als laatste mocht onze drukke Caitlin de baan in, ze eindigde als eerste in haar rubriek. We zijn erg blij met deze goede resultaten.

 


4-7-2012: Veulens

Zondagavond is ons laatste veulen van dit jaar geboren. Op de pagina 'Veulens' kunt u meer informatie vinden. Binnenkort zullen ook de foto's van alle veulens daar te zien zijn. Dit jaar zijn er 12 veulens geboren, 8 merries en 4 hengsten, 4 zwartbont en 8 hebben een effen kleur.


18-6-2012: Liebas opnieuw bij beste drie websites

Gisteren werd bekend dat deze website voor het vierde jaar op rij bij de beste drie shetlandponywebsites van Nederland hoort.
Wij willen iedereen die op onze website gestemd heeft bedanken.


12-6-2012: Stem voor de beste shetlandponywebsite

Op dit moment bezetten we de derde plaats in de poll voor de Beste Shetlandponywebsite van 2012. Vind u dat wij een mooie website hebben en moeten winnen, breng dan uw stem uit. Dit kan één keer per IP adres, dus breng ook uw stem uit via uw mobiele telefoon, op uw werk of vraag uw vrienden om ook hun stem uit te brengen. Kijk voor de stand van de poll op shetlandponyweb, via onze pagina 'Links'.

Klik hier om uw stem uit te brengen! Stem hier!

Er kan nog gestemd worden tot en met zaterdag 16 juni!


  7-6-2012: Nationale Bontenkeuring 14 juli

De Nationale Bontenkeuring wordt dit jaar op zaterdag 14 juli gehouden in Bergharen. De keuring begint om 9.00uur en er mogen alleen bonte shetlandpony's aan deelnemen. U kunt zich nog opgeven tot en met 9 juni via het inschrijfformulier dat op de website van het bontencomité staat. Ga hiervoor naar onze pagina 'Links' en klik op Nationale Bontenkeuring. Wij hebben vier pony's opgegeven en hopen u ook te mogen begroeten op deze gezellige Bontenkeuring.


14-5-2012: Beste shetlandponywebsite van 2012?

Onze website is dit jaar voor de vierde keer op rij genomineerd voor beste shetlandponywebsite. Dat is op zich al een unieke prestatie omdat wij de enige website zijn die alle jaren genomineerd is. Begin dit jaar heeft onze website een grote metamorfose ondergaan, het is leuk om te zien dat mensen ook deze nieuwe versie waarderen.
Natuurlijk hopen we ook dit jaar weer op een mooie plaats in het eind klassement.

Vindt u dat wij een mooie website hebben? Laat dan uw stem achter door op de link te klikken.

10-5-2012: Pony's goed aangekomen in Suriname

Zoals op onderstaande foto's te zien is zijn alle negen pony's goed aangekomen in Suriname. De pony's lopen heerlijk buiten en er zijn goede voorzieningen getroffen tegen de felle zon. Na ruim een week rust om bij te komen van de lange reis, krijgen de pony's nu volop aandacht. Via deze link vind u een fragment van de Nationale televisie in Suriname: www.apinte.sr/tv, kies het onderwerp: Ponderosa Equestrian Center Ponys.

     Ook onze eigengefokte Dylan geniet van de Surinaamse zon. 
 

         


27-4-2012: Pony's geexporteerd naar Suriname

Na een vertraging op Schiphol en enkele overnachtingen in het Horsehotel zijn er op dit moment negen shetlandpony's op weg naar Suriname. Wilfried en Bas hebben zes merries en drie hengsten weg gebracht naar Schiphol. Vannacht zullen er voor het eerst shetlandpony's voet zetten op Surinaamse bodem. Enkele weken terug heeft de familie Lim A Po negen shetlandpony's bij ons gekocht voor hun manege in Paramaribo. Deze pony's zullen beleerd gaan worden, maar worden daarnaast ingezet voor de fokkerij. De pony's hebben voldoende maat, verschillende kleuren, een prettig karakter en goede afstammingen zodat zij voor beide doeleinden geschikt zijn. In Suriname is de import van shetlandpony's erg speciaal. De krant en TV zullen dan ook bij de aankomst in het land aanwezig zijn. De pony's worden door vier paardentrailers vervoerd naar hun nieuwe onderkomen, waar zij de eerste tijd rustig bij kunnen komen van hun reis.
Hieronder enkele foto's van hun reis in Nederland. We hopen binnkort ook enkele foto's vanuit Suriname te kunnen laten zien.

 

    

    

    

 


5-4-2012: Eerste veulen geboren
Vanmorgen om 6.00 uur is ons eerste veulen van dit seizoen geboren. Op de pagina 'Veulens' vind u meer informatie.


 
28-03-2012: Hengstenfolder

Inmiddels is onze hengstenfolder voor het dekseizoen 2012 weer klaar. Wilt u ook graag een hengstenfolder ontvangen?
Laat ons dit dan weten en stuur een e-mail met daarbij uw volledige adresgegevens.


28-03-2012: Welkom

Welkom op onze totaal vernieuwde website!
Niet alleen de lay out, maar ook alle informatie is vernieuwd. We wensen u veel kijk en leesplezier!

Natuurlijk zijn wij erg nieuwsgierig naar jullie mening. Laat het ons weten per mail! Rechtsboven vind u ons mailadres.
Tips of aanvullingen zijn natuurlijk ook van harte welkom.
 
Bij deze willen wij Simon hartelijk bedanken voor het ontwerpen en maken van deze website.

%MCEPASTEBIN%

Copyright © 2019 - Website door Simon Kroes